Turbofan, itişi egzoz gazıyla beraber, ön kısımdaki geniş fanla da sağlanan güvenilir ve bakımı kolay jet motoru tipidir. Ön kısmı büyük, arka kısmı koni şeklinde ve daha küçüktür. Genelde yolcu uçaklarında kullanılır.
Turbo fırınlar, fırının içerisinde bulunan fan ve arka ısıtıcı yardımıyla yemeklerinizi pişiriyor. Fırının arka duvarında bulunan fanın sağladığı eşit ısı dağılımı sayesinde, fırına birden fazla tepsi yerleştirip yemeklerinizi aynı düzeyde pişirebiliyorsunuz.
Dışının çıtır olmasını istedikleriniz için turbo pişirme (Fanlı program) Fanlı ya da bir başka deyişle turbo pişirmede fırının içindeki fanlar sayesinde sıcaklık fırının yer yerine eşit olarak dağılıyor. Bu sayede ısı değişimi kolay kolay yaşanmıyor.
Fırın turbo ayarı, fanlı pişirme olarak da bilinir. Bu programda fırının fanları sayesinde ısı fırının her yerine eşit şekilde dağılır. Turbo program, alt üst pişirmeye kıyasla daha kısa sürede pişirme fırsatı sunar. Ayrıca bu programda birden fazla yemeği aynı anda pişirebilirsiniz.
Statik fırında sadece alt üst ısıtıcı bulunur. Turbo fırında ise bir fan sistemi vardır. Bu nedenle, turbo fırın yemekleri daha lezzetli ve hızlı pişirir. Ancak seçim yaparken mutfağınıza uygun bir fırını değerlendirmeniz daha doğru olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Fırının turbo özelliği sadece dışı içine göre daha fazla pişmiş yiyeceklerde kullanılır. Kek, poğaça, börek gibi hamur işleri içi ve dışı eşit oranda pişmesi ve kabarması gereken yiyecekler olduğundan turbo ayarı hamur işleri için uygun değildir.
Yemeği daha hızlı pişirmek ve suyunu kaybetmeden kurumasını önlemek istiyorsanız fırını fanlı bir şekilde çalıştırmanız gerekiyor. Bu yöntem rosto tarzı kızartılması gereken etleri pişirirken oldukça kullanışlı oluyor. Fırın fanı özellikle kavurma ya da tatlı yaparken ve ekmek pişirirken kullanmanız tavsiye ediliyor.
Turbo fanı her oyunda açman daha mantıklı fanın değişimi 50 tl ise ekran kartı yansa fan açmadığın için 500 tl ye patlar o yüzden oyunlarda sürekli açmak bir zarar getirmez aksine bilgisayarın bileşenlerini soğuttuğu için ömrü daha uzun olur.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz.
Turbo fırınlar, genelde alt ve üst ısıtıcıları ve fanını aynı anda devreye sokar ve, fırın içinin tamamen eşit oranda sıcak olmasını sağlar. Isıtıcılar, ortam sıcaklığının sabit kalmasını sağlarken, arkasında bulunan fan, eşit oranda yayma yaparak her yerin aynı sıcaklıkta olmasını sağlar.
Basitçe söylemek gerekirse, klimanız fan modundayken, ünitenin fanı havayı odanın içinde dolaştırır. Bu modda, kompresör kapalıyken fan sürekli çalıştığı için işi kompresör yerine fan yapar. Bu, odanın sıcaklık ve nem seviyelerinin değişmediği anlamına gelir, çünkü fan zaten odada bulunan havayı yeniden sirküle eder.
Fan müşürü belirli derecelerde çalışır. Genel olarak 90 derece olması halinde çalışmaya başlar ve motoru soğutmaya başlar. Fan müşürünün 90 derece altında gözlemlendiği durum genel olarak iki kademeli sistemlerdir. Biri 80 derecede çalışarak motoru soğuturken diğeri ise 100-110 derece de çalışmaktadır.
Fan TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Havalandırma aracı, pervane, pervane kanadı, vantilatör.
TURBO PİŞİRME
Böylece az enerjiyle kısa zamanda pişirme sağlarsınız. Turbo pişirme yapacaksanız fırını önden ısıtmanıza gerek olmayacak. Fan, ısının eşit dağılımını sağladığından birden fazla tepsiyle pişirme yapabilirsiniz. Dışı çıtır, içi az pişmiş olsun istediğiniz zaman ideal pişirme şeklidir diyebiliriz.
Fan, sıcak havayı fırın içinde dolaştırarak yemeğin her yerine eşit şekilde yayılmasını sağlar. Böylece yemeklerin dışı kızarırken içi de pişmiş olur ve aynı zamanda fırının üst ve alt kısmındaki ısı farklılıkları da azalır.
Özellikle ince biçimli kurabiyeler 160 derecelik bir ayarda 7-8 dakika pişirilir ise doğru olacaktır. Bunun yanı sıra, hafif kalınlıkta olan kurabiyeler ise 165 derecelik bir ayarla birlikte 10-15 dakikalık sürede pişirilir ise güzel bir kurabiye elde edilebilmektedir.
Pandispanya hamurunu tabanına fırın kağıdı serili yuvarlak kek kalıbına aktarıp altı üstü kızarana kadar tercihen fanlı fırında kapağını ilk 25 dakika açmadan pişirin.
Keklerin kurumaması ve içi dışı aynı oranda pişmesi için muhakkak fansız fırın tercih edilmelidir. Keklerin fansız fırında pişirilmesinin bir diğer nedeni ise fanlı fırında keklerin çok kolay kuruyor olmasıdır.
Keki pişirmek için fırın derecesi 180'e getirilmelidir. Bu ısıda kek istenilen kıvamı yakalar ve harika bir dolgunluk ile güzel bir lezzet sunar. Bu ısı ile beraber kek genel olarak 35-40 derece içerisinde pişer. Tabii yine de kek pişerken 20 ya da 25 dakikalar içerisinde kürdan testi yapmak önemlidir.
Bilgisayara zararı olmaz. En fazla fan bozulur.
Klima Açıkken Fan Sürekli Çalışıyor İse
Bu da normal bir durumdur. Araç kliması açıldığında klima radyatörüne gereken hava akışı düşük devir bir fan çalışması ile sağlanır. Bu nedenle siz klima açtığınızda fanların düşük devirde devamlı çalışması normal bir durumdur.
Hava temizleme cihazlarının çoğunda hava filtreli fanlar olduğundan dolayı fan işlevi gereği havayı sirküle ederek odayı soğutabilir. Fakat odanın sıcaklığını doğrudan değiştirmez; serin hale getirebilir. Klimalar, kapalı mekan havasının istenilen sıcaklığın yanı sıra nem seviyesinde ve tazelikte tutan cihazlardır.
Asla böreği yüksek ısıda pişirmeyiniz kat kat olmaz içi pişmez. 2. Böreği fanlı fırında da pişirmeyiniz aksi takdirde kurur.
- Börekler fırında 180 ile 200 derece arasında pişirilmelidir. Eğer fırın derecesini 180 dereceye ayarlamışsınız böreğini mutlaka 30 dakika boyunca pişmelidir. - Eğer fırın sıcaklığı 200 derece şeklinde ayarlanmışsa böreğin pişme süresi 20 ya da 25 dakika arasında olacaktır.
Tepsiye önce sebzeler konulur su eklenir ve üzerine etler dizilir. Ben etlerin pişip pişmediğini daha kolay anlamak için aliminyum folyo yerine fırın poşetini kenarlarından açarak tepsinin üstünü kapattım. Önceden ısıtılmış fan ayarında 200 derecelik fırında etler pişene kadar tutun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri