Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır. Tahliye kapağı gerektiğinde açılmazsa, turboşarjın ürettiği takviyeyi serbest bırakamayacaktır.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Eğer motor artan yağ tüketimi sergiliyorsa, egzozdan mavimtırak duman çıkartmaya başlamış ise turbodan şüphelenilmesi kaçınılmazdır. Etkiler: Yağ, turbonun türbin veya kompresör tarafından çıkabilir. Egzozdan mavimtırak duman çıkabilir.
Turbo özellikleri de otomobilin motoruna göre değişiklik gösteriyor. Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir. Bu sayede arızanız sıfır turbo fiyatının dörtte/beşte bir maliyetine çözülebilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Turbo mili, yüksek sıcaklıklar ve yüksek hızlar nedeniyle yıpranabilir ve aşınabilir. Bu durum, turboşarjın verimliliğini azaltabilir ve araç performansını düşürebilir. Turbo mili hasarlı olduğunda, tamir edilebilir veya değiştirilebilir.
Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Egzozdan Gelen Gri Duman: Bariz şekilde görülebilecek bir arıza belirtisidir. Motorun zorlanmasıyla beraber egzozdan gri duman ve yanık yağ kokusu atılır. Turbo içerisinde yağ kaçağı olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum sırasında aracınız motor devrini hızlıca arıttıracaktır.
Bu durumlar turbonun bir zarara uğradığının göstergesi olabilir. Bu sebeple turbo derhal kontrol ettirilmelidir ve sorun var ise o araç daha fazla kullanılmadan hemen tamir ettirilmelidir. Turbosu bozuk olan aracı sürekli kullanmaya devam etmek ve bu sorunu görmezden gelmek araca çok daha büyük zararlar verebilir.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : Videoda da görüldüğü gibi en çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak hiç geciktirmeden turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Aracınızın turbosunun devreye girip girmediğini, devir saatinden kolayca anlıyabilirsiniz. Normal şartlarda turbo 1500 devirden sonra devreye girmektedir. Eğer aracınızın çekişi düşmüş ve 3000 devir üstünü göremiyorsa büyük olasılıkla turbo arızalanmış demektir. Bunu vites değişimlerindede kolayca anlıyabilirsiniz.
Turbo motorun en büyük avantajı, çok düşük motor hacimleriyle bile yüksek performans verebilmesidir. Örneğin 1.0 litrelik bir turbo motorlu araç, genel olarak 1.0 litrelik atmosferik motorlu bir araca göre daha yüksek beygir ve tork gücü yakalar.
Turboyu Yağlamak
Turboyu yeterince yağlamak ömrü azaltmakla birlikte bozulmasına da sebep verir. Bu yağın kalitesi ve niteliği de önemlidir. Eğer motorun içine zarar verici bir yabancı madde kaçmış ise bu da turboya zarar verebilir.
Turbo, marş basıldığı andan itibaren devrededir. Sadece motor için yeterli basıncı ve hava basma gücünü elde etmek için egzoz gazı debisinin artmasını yani motorun devirlenmesini bekler. Bu devirlenme kaçıncı viteste olursa olsun turbo görevini yapar.
Selenoid valfi elektrik sinyalini algılar. Ardından giriş kanalı, akışkanı doğrudan çıkışa doğru iletir. Elektrik sinyali kesildiği zaman, vana eski haline döner ve akışkan geçişini engellenmiş olur. Arızalı bir selenoid valfi aracın turbo basıncının düşmesine neden olur.
Enjektör değişimi pahalıya patlar. Turbo bağlantılarında bir kaçak olabilir, kontrol edilmeli. Enjektör arızası kendini, şangırtılı çalışma, sesli ve titreşimli çalışma, kara duman, fazla yakıt tüketimi ve çekişten düşme ile belli eder. Eğer diğer belirtiler mevcut değil ise sorun enjektörden kaynaklanmayabilir.
Ultra yüksek performanslı sentetik dizel motor yağıdır (UHPD). Özellikle uzun yağ değişim aralıklarının istendiği turbo dizel ağır hizmet araçlarda kullanılır.
Hava Filtreleri ve Turboşarj Fanları
Hava filtresi, motora yalnızca temiz ve kirletici maddelerden arındırılmış havanın girmesini sağlar ve bu da turboşarj fanını zararlı parçacıklardan korur. Bu parçacıkların turboşarja girmesine izin verilirse kompresör çarkına zarar verebilir ve performansını etkileyebilir.
Beyaz renkli egzoz dumanı kullanıcıların sıklıkla karıştırdığı duman biçimidir. Çok ince, şeffaf su buharı şeklinde ise bunun nedeni egzoz gazının içerisinde de bulunan su buharıdır.
Örneğin gaz pedalına ani basmalarda az miktarda siyah duman çıkması gayet normalken rölanti halinde, seyir halinde gaz basma halinde kara duman atması aracın yakıt sisteminde (turbo,enjektör,mazot,mazot pompası) bir arıza olduğunu gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri