Kahveseverler, 5'inci nesil kahvecilikte, yenilikçi teknoloji ve kahvecilik anlayışının ahengi sonucu ortaya çıkan lezzetleri deneyimleyebiliyor. Ayrıca mağazalarda bulunan kahve kavurma alanlarında, dilediğiniz çekirdekler ile kendi damak zevkinize uygun imza kahvenizi yaratabiliyorsunuz.
dördüncü nesil kahveciler, kendi tarlalarında (veya kiraladıkları tarlalarda), kendi yetiştirdikleri kahve çekirdeklerini kavurup, kendi yöntemleriyle demleyen firmalar oluşuyor. yani arada hiçbir aracı yok. hem daha uygun maliyetli, hem de direkt kaynağından tüketmiş oluyorsunuz.
3. Nesil Kahvecilik olarak da sık sık duyduğumuz bu akımı basitçe özetleyecek olursak; kahveyi çekirdek olarak alıp kendisi kavuran, farklı demleme yöntemlerini kullanan yeni nesil kahvecilerdir. Peki neden 3.
1. nesil kahvecilik ile başlayan sağlığa zararlı kahveciliği yerine 2. Nesil kahvecilik ile beraber daha doğal ve kaliteli kahve çekirdekleri kullanımı başlamıştır. Latte, Cappuccino ve Espresso gibi 2. nesil kahve çeşitleri ortaya çıkmıştır.
2. nesil kahveciliğin doğuşu ise 60'lı yılların sonunda, Starbucks, Cafe Nero gibi kahve zincirlerinin giderek popülerlik kazanmaya başlamasıyla olmuştur. Bu tür kahve zincirleri, kahveden daha iyi tat alınabileceğini ve kahveyle daha güzel vakit geçirilebileceğini düşünerek ortaya çıkmıştır.
İlgili 38 soru bulundu
3. Nesil kahvecilikte kullanılan kahve çekirdekleri Coffea Arabica'dır .
Espresso, latte, filtre kahve gibi kahveler 2. Nesil kahveciliğe bir örnektir. 3. Nesil kahvecilik ise kahveyi sadece bir tüketim ürünü olmakla sınırlı tutmayıp kahveyi yapılış olarak da nitelikli, ayrı bir sanat haline getirmiştir.
Kahve tüketimini alışkanlıktan keyifli bir deneyime dönüştüren akım, kahveye olan ilgiyi arttırmıştır. İkinci neslin kahve severlere en büyük katkısı, farklı bölgelerin çekirdeklerini ve değişik teknikleri deneyimlemelerini sağlamasıdır. İkinci neslin en önemli temsilcisi Starbucks'tır.
Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerinin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa o kahve taze demektir, aksi takdirde ise elinizde tuttuğunuz kahvenin bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.
Arabica kahvesi acı ve keskin bir lezzete sahipken Robusta daha yumuşak ve tatlı olarak nitelendirilir. Arabica'yı yetiştirmek iklim ve coğrafi konum sebebiyle zahmetliyken Robusta kahve birçok yerde daha kolay yetiştirilebilir. Robusta kahvesi, Arabica'dan daha yüksek kafein oranına sahiptir.
Kahvenizi demlemek için 10 gram iri taneli kahve ve bir su bardağı su yeterli. Tek yapmanız gereken kahvenin üstüne biraz sıcak su ilave edip kahvenin içindeki sıkışmış gazın uzaklaşması için 30 saniye beklemek, ardından tüm suyu yavaş yavaş dairesel hareketler ile kahve çekirdeklerinin üstüne dökmek.
Kahveyi çekirdek olarak alıp içeride kendisi kavuran, farklı farklı pişirme ve demleme yöntemlerini deneyen yeni nesil, butik kahvecilere 3. dalga kahveci diyoruz. Bu kahvecilerin ülkemizdeki ortak noktası çok küçük alanlara sıkışmış olmaları, fakat dünyada Starbucks büyüklüğünde örnekleri de mevcut.
Ekonomik değeri olan türler; Arabica ve Robusta'dır. Coffee Robusta, Canephora'nın bir alt türüdür. Liberica, Arabica'ya göre daha uzun ömürlü, daha verimli ve daha dayanıklı bir tür olmasına rağmen kahve meyvelerinin olgunlaşması 14 ay kadar sürdüğü için kahve piyasasındaki yetiştirilme dilimi oldukça düşüktür.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Dünyanın en pahalı ve aynı zamanda en az üretilen kahvesi unvanına sahip Luwak kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretilmektedir. Kökleri Endonezya' ya dayanan bu üretim süreci, Misk kedilerinin kahve çekirdeklerini yutması ile başlıyor.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Barista Ne Demek? Barista, kahve dükkanlarında, profesyonel kahve ekipmanlarıyla kahve hazırlamak ve sunmakla görevli kişiye verilen isimdir. Barista kelimesi İtalyanca kökenlidir. İtalyancada barista, alkollü ve alkolsüz içkileri servis eden kişi, barmen anlamına gelmektedir.
Etiyopya kahvesi, Brezilya ve Kolombiya kahveleri gibi en çok tercih edilen filtre kahve çeşitlerindendir. Etiyopya kahvesinin Yirgacheffe, Sidamo ve Limu kahvesi olmak üzere 3 çeşidi vardır. Yirgacheffe, karışık aromalara sahiptir; ancak tadında çiçek aromasının daha baskın olduğunu söyleyebiliriz.
Yeni yapılan bir çalışmada, kalp sağlığı için filtre kahve tüketmenin; Türk kahvesi ve French press'te demlenen kahveyi tüketmekten, hatta hiç kahve tüketmemekten daha faydalı olduğu ortaya konuldu.
En yaygın kahve türlerinden olan filtre kahve, çekilmiş çekirdeklerin kahve makinasında demlenmesiyle tüketilir. Farklı çekirdeklerin çekilmesi sonucu tadı ve içimi değişen filtre kahvede sertlik istiyorsanız Kenya ve Afrika çekirdeklerine yönelmelisiniz.
Çünkü en iyi filtre kahve çekirdeği, arabicadır. En iyi çekirdek kahve olarak bilinen arabica, %1-2 oranında kafein içerir. Arabica, kahve içmeyi seven ama vücuduna fazla kafein yüklemek istemeyenlerin tercihidir. Farklı tatlardan hoşlananlar ise aromalandırılmış veya kavrulmuş filtre çekirdek kahveleri deneyebilirler.
Türk kahvesinin de, Güney Amerika'dan gelen filtre kahvenin de çekirdeğinin kökeni olan Arabica, üçüncü dalga kahve kültürü ile daha da yaygınlaşarak evimize kadar girmiştir. Arabica cinsi kahve bitkisinin en belirgin özelliği oldukça hassas olmasıdır.
Arabica, kökeni Güney Sudan ve Etiyopya'ya dayanan bir kahve türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri