Turizm faaliyetinin görüldüğü bölgede; trafik sorunu, gürültü sorunu, doğal güzelliklerin ve kaynakların tahribatı, çevre kirliliği gibi sorunlar yaşanabilmektedir.
Nitekim turizm doğal çevre üzerinde iklim değişikliği, çarpık kentleşme, fauna ve flora'nın tahribatı, peyzajın bozulması, mimari kirlilik, çevresel aşınma ve tahribat, su, gürültü, hava ve toprak kirliliği gibi olumsuz etkilere yol açmaktadır (Swarbrooke, 1995; Arıca, 2013; Şafaklı, 2017; Bayazıt, 2018).
Mevsimsellik Etkisi; Turizm hareketlerinin yılın belirli dönemlerinde yoğunlaşması ve ağırlıklı olarak yabancılar tarafından yapılması, talebin çok yüksek olduğu yaz dönemlerinde konaklama arzını zorlar. Kış döneminde kapasite oranı düşer ve arzın atıl kalmasına neden olur.
İlgili 34 soru bulundu
Turizmin gelişmesini etkileyen faktörler; boş zamanın artışı, ücretli tatil hakkının yaygınlaşması, ulaşım alanındaki gelişmeler, gelir düzeyinin artması, teknolojik gelişmeler, kentleşme ve nüfus artışı, seyahat özgürlüğü, sosyal güvenlik, eğitim ve kültür düzeyinin artması, insan ömrünün uzaması ve devlet ...
Öğrenim amacıyla uzun süreli konaklamalar, iş arama amacıyla yapılan geziler turizmin kapsamına girmez.
Sızıntı, turizm harcaması nedeniyle kazanılan gelirin, bölge ya da ülkede harcanmayan kısmını ifade etmektedir.
Turizm, ülkeler için olduğu kadar insanlar için de önemli bir faaliyettir. Çünkü yaşam standardının artması, gelirin artması ve iş yaşamının getirmiş olduğu sıkıntı ve stres nedeni ile insanların turizme ihtiyaçları vardır.
Ana başlıklar halinde incelenecek olursa; Hava kirliliği, su kirliliği, gürültü kirliliği, görüntü kirliliği, toprak kirliliği ve ekolojik tahribat sayılabilir.
İyi yönetilmeyen bir turizm faaliyeti; doğal çevrenin tahribi, manzaranın bayağılaşması, hava, su, toprak kirlenmesi, kamu sağlığını tehdit edici şekilde olumsuz etkiler yaratabilmektedir (Olalı ve Timur, 1988; 364- 365).
Turizmin olumsuz etkileri:
Turizm alanlarında özellikle tesislerin atık sularının ne şekilde yok edileceği konusu bir sorun oluşturmaktadır. Çünkü atık suyun çevredeki nehir, göl, deniz gibi doğal su kaynaklarına verilmesi su kirliliğini arttırmaktadır.
Turizmin çevresel olumlu etkileri arasında doğal kaynakların korunması, arkeolojik alanların ve kültür varlıklarının korunması ve çevre ile ilgili altyapının gelişmesi gösterilmektedir. Bilindiği gibi turizm faaliyetlerinin bir bölümü doğa kaynaklıdır.
Turizmin Uluslararası Boyutu
Gelişmekte olan birçok ülke için turizm istihdam, gelişim, fırsatlar yaratma ve döviz geliri için bir numaralı ihracat kategorisi olarak temel kaynaklarından biridir.
Turizm, ekonomide 54 sektörü doğrudan uyarıyor. • Turizm, yılda 26 milyar Dolar'lık satın alma yapıyor. Turizm 59 sektör içinde, ekonomiyi en fazla canlandıran 20.sektördür. Turizm, 100 birim üretim yapmak için 53 birim girdi alıyor. Turizm, ürettiğinin % 15'ini diğer sektörlere girdi olarak veriyor.
Turizm ya da gezim, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Öte yandan turizm kapsamında yiyecek ve içecekler gibi mal olarak nitelendirilebilecek ürünler de bulunmaktadır. Ayrılmazlık: Çoğu konaklama hizmetinde personel ve müşteri hizmetin üretilmesi esnasında hizmetin üretildiği yerde hazır bulunurlar.
Havaalanı, marinalar ve diğer tatil komplekslerinin kurulması toprakları aşındırmaktadır. Aşırı ziyaretçi akımı doğal çevre yapısını tahrip ederken, hayvan türlerini dışlayarak ekosistemi bozmakta ve çöp ve gürültü fazlalılığı yapmaktadır. Su ve toprak kaynakları, turizmin gelişim trendine göre yönlendirilmektedir.
Günümüzde bu terim genellikle tarihsel olarak ölüm ve trajedi ile ilişkilendirilen yerlere yapılan seyahatleri tanımlamak için kullanılıyor. Türkçe karşılığına karanlık turizm denildiği gibi keder veya hüzün turizmi olarak da adlandırılıyor.
Turist olarak kabul edilmeyenler ise;
Ülkede yerleşmek, devamlı kalmak için gelen kişiler, Okullarda veya konaklama kurumlarındaki üniversite öğrencileri veya diğer gençler, Bir sınır bölgesinde ikamet edenler ve başka bir ülkede yaşayıp komşu ülkeye çalışmak için gelenler.
Turizmde krize neden olacak en önemli risk faktörleri terörizm, savaşlar, politik istikrarsızlık, salgın hastalık başta olmak üzere sağlık problemleri ve suçlar olarak sıralanmaktadır (Lepp ve Gibson, 2003).
Turizmin milli gelire, ödemeler dengesine, istihdama, ithalata ve ihracata çeşitli etkileri bulunmaktadır. İthalat ve ihracat için gerekli döviz ihtiyacına, iş imkânları sunması ile istihdama, gelir sağlamasından dolayı ekonomiye katkıda bulunmaktadır.
Turizm, günümüzde döviz girdisini artırıcı ve istihdam sağlayıcı özellikleriyle ulusal ekonomiye katkıda bulunan, uluslararası kültürel ve toplumsal iletişimi sağlayıcı ve bütünleştirici etkisi ile dünya barışının korunmasında büyük payı olan bir sektördür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri