At Türkler ve Moğollarla özdeşleşmiş bir canlıdır. Türkler atlara renklerine göre isimler verirler: Akat, Buzat, Kırat, Alat, Sarat, Karat, Dorat…
At sadece eti, sütü ve derisi (ki bu süt Türk'ün birinci içeceği kımızın hammaddesidir) için değil, aynı zamanda bir savaş vasıtası olarak yetiştiriliyordu. Bu açıdan bakıldığında ekonominin de temel taşlarından birisi olduğu gibi, askeri ihtiyaç teşkil ettiğinden önemi tartışılmazdır.
Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, iğdiş edilmiş olana da beygir denir.
Türkler, özellikle yaban aygırları ile kısrakları çiftleştirmek suretiyle, koşma gücü çok yüksek atlar elde etmekteydiler. Bu atlara “arkun” adı verilmekteydi. Kaşgarlı Mahmûd'un ifadesine göre, yarışı en çok bu atlar kazanmaktaydı. Kısrağın ekonomik değeri, daha çok sütünden ileri gelmekteydi.
"Aşkar", kuyruğu ve uzun yelesi siyah olan beyaz renkli savaş atlarına verilen bir isim. Rivayete göre, Battal Gazi'nin atının da adı "Aşkar".
İlgili 33 soru bulundu
Aşkar kelime anlamı ile çil, şekil, hayvanların başındaki beyazlık gibi anlamlar barındırmaktadır. Fakat en çok kullanılan anlamı edepsiz kadın şeklindedir.
Bazı akademisyenlere göre beyaz at ve binicisi İsa'yı, kızıl at ve binicisi kan ve savaşı, siyah at ve binicisi kıtlığı, soluk renkli at ve binicisi ise salgın hastalıkları ve ölümü sembolize eder.
Türklerde ve Moğollarda insanın düşünce gücü bir taya benzetilir ve adına Buyan denilir. At Türkler ve Moğollarla özdeşleşmiş bir canlıdır. Türkler atlara renklerine göre isimler verirler: Akat, Buzat, Kırat, Alat, Sarat, Karat, Dorat…
İlk kullanımı
"Türk" sözcüğüne yakın ifadeler Çin kaynaklarında M.Ö. 3. yüzyılda geçmektedir. Çin yıllıklarında T'ieh-lê, T'u-cüeh, Ting-ling şeklinde değişik biçimlerle ifade edilmiştir. Eldeki belgelere göre Türk adının resmî olarak kullanımı 6. yüzyıldaki Göktürk Devleti'nde kesinleşir.
Kaşgarlı Mahmut, Divan-ı Lügati't Türk'te, “Kuş kanadıyla, er atıyla” der ve “At Türk'ün kanadı” ifadesini kullanır. Türkler için, özellikle Orta Asya Türkleri için at, kültürün en değerli sembollerinden biri olmuş tarih boyunca…
Damızlık olarak seçilmiş olan atlar yani aygır olan atlar, üreyip çoğalması istenen atlardır. Bu atlar, diğer atlara nazaran daha verimli, daha dik boyutlu ve heybetli olan atlardır. Dolayısı ile at neslinin daha iyi olması hedeflenir.
At yarışı sporunda yarışan kişilere jokey adı verilmektedir. Jokeyler belirli bir fiziksel orana sahip olan kişilerdir. Yarış atlarına binerek yarış süresi boyunca atı süren kişilere jokey denilmektedir. Aynı zamanda 50 üstü yarışı kazanan kişilere de deneyimli binici olarak jokey rütbesi verilmektedir.
Yılkı, tabiatta serbest dolaşan yabani atlar.
At, Türk kültür ve inancında gücün, kuvvetin, asaletin, za- rafetin, zenginliğin, zaferin, dostluğun, yoldaşlığın, güvenin, özgürlüğün, sadakatin, yaşamın, ölümün, muradın, vb. bir simgesi olmuştur (Bıyıklı, 2019; Çatalbaş, 2011; Esin, 2001).
Binicilik kulüplerinde binicilik etiketi olarak Türkiye'de ata soldan binilir. Sol ayak üzengiye takılaraktan vücut yukarı doğru çektirilir. Ve sağ bacak üstüne atılarak, eğerin üzerine oturulur. Dizginler ele alınır.
Unicorn, Türkçe manasıyla tek boynuzlu at anlamına gelmektedir. Mitolojide, saf ve masum olduğuna, kanı içildiğinde kişiyi ölümsüz kıldığına, bu nedenle öldürmenin lanet getireceğine inanılan efsanevi bir hayvan olduğu söylenmektedir.
Türkiye'nin İsmi Nereden Geliyor? Türkiye (veya İngilizcesi olan "Turkey") sözcüğü, Orta Çağ Latincesindeki Turchia veya Turquia sözcüklerinden gelmektedir. Bu kelimenin anlamı "Türklerin Toprakları"dır.
Çince “Tu-Kue” adı Türk- çe “Türküt” ya da “Türük adının karşılığı olarak kullanılmıştır. Çoğul ya da tekil olma durumu bir yana bu isim Türkçe “Türk” adına karşılık gelmekte olup, Türk- lerden Çinlilere geçmiştir.
Türk sözü, ilk defa, Göktürk Devleti'ni kuran ve bu devletin temelini oluşturan topluluğun adı olarak Göktürk Yazıtlarında kullanılmıştır. Yazıtlarda bu topluluğun adı, bazen “Türük bodun” bazen de “Türk bodun” şeklinde zikredilmiştir.
Atâ, bahşiş, hediye.
Atın yavrusuna tay denilmektedir. At zaman içerisinde büyüme göstererek cinsiyetine göre aygır ya da kısrak olmaktadır.
Otla beslenmelerine rağmen atlar geviş getirmezler. Bu hayvanların dişileri gebe kalır ve hamileliğinden sonra doğan yavrusu da doğar doğmaz yürüyebilen ender hayvanlardandır. Yavrusuna ise tay adı verilir.
Atın evcilleştirilip binek hayvanı olarak kullanılmaya başlanması, Türk kültür ve uygarlığının önemli bir aşama kazanmasını sağlamıştır. At; hızlı, açlığa dayanıklı, dağ silsilelerini aşmaya uygun olması vb. özellikleri ile Türklerin geniş coğrafyalara yayılmasına yardımcı olmuştur.
Stay Apparatus olarak bilinen bu kas grubu, atların eklemlerini kilitleyerek ayakta uyumalarına izin verir. Bu şekilde atlar bağ, tendon ve kas grubu sayesinde ayakta dik bir şekilde uyuyabilirler. Diz kapağında yer alan mekanizma ise atın uyanıkken ayakta kaldığı süre boyunca yorulmasını engeller.
Atlar otçul ve tek mideli hayvanlardır. Geviş getirmezler. Eşek ve katıra nazaran baş büyük, kulaklar küçük, yele ve kuyruk kılları daha uzundur. Przewalski ve Tarpan atı gibi yabani atlarda yele kısa ve dik kıllardan ibarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri