Tam kaynama zamanı gelen kahve ocaktan alınır. Çünkü çok beklenirse kaynayan köpük geri sönebilir. Fakat, ocaktan alınan kahve hemen fincanlara boşaltılmaz. Önce kaşıkla üstünde biriken köpükler fincanlara dağıtılır ve daha sonra tekrar ateşe koyulur.
Suyun soğuk olması, kahvenin köpürtülmesi için püf noktalardan biridir. Cezvenizi ocağa almadan önce kahve, şeker ve suyunuzu yaklaşık 35 saniye kadar karıştırırsanız daha yumuşak ve lezzetli bir kıvam elde edersiniz.
Kahvenin kaynama zamanı geldiğinde ocaktan alınır. Ocaktan alınan kahve fincanlara hemen konulmamalıdır.
Ocakta kahvenin ısınmaya başlamasıyla gaz çıkışıyla birlikte çözünme hızı artarak köpük oluşur. Kahvenin yüksek ateşte pişirilmesi durumunda köpükler daha büyük şekilde oluşur ve kahveniz taşar. Kahvenin bayatlaması, gereğinden fazla bekleyerek içeriğindeki karbondioksitin azalması anlamına gelir.
Malzemeleri koyduktan sonra kahveyi orta ateşte pişiriyoruz, ama kahveyi kesinlikle karıştırmamalısınız. Ne başta ne pişirirken. Kahveyi karıştırırsanız az köpüklü olur.
İlgili 30 soru bulundu
Eğer Türk kahvesi yaparken kahve-su oranı doğru ayarlanmazsa kahve köpüksüz olabilir. Klasik 90 ml fincanlar için 1 tatlı kaşığı ya da 2 çay kaşığı kahve konulmalıdır. Bu miktardan az kahve koymak, piştiğinde kahvenin köpüksüz olmasına neden olur.
Nefis bir Türk Kahvesi hazırlamak için sadece 2 dakika yeterlidir. 1)İçme suyunu fincanla ölçerek cezveye koyunuz. 2)Her fincan için 2 çay kaşığı kahve (6 g), arzu ederseniz şeker ilave ediniz. 3)Kısık ateşte kahveyi iyice karıştırınız.
Kişi başı 2 çay kaşığı ya da 1 tatlı kaşığı kahve kullanın. Kahve, su ve şekeri cezveyi ocağa koymadan önce karıştırın. Cezvenizi ocağınızın küçük gözüne koyun ve kısık ateşte köpüklenmesini bekleyin. İlk köpükleri aldıktan sonra 1 taşım kaynatın.
Çoğu Türk kahvesi sever, köpüksüz bir kahveyi kabul etmediği için ideal köpüğe dikkat etmek gerekmektedir. Köpüğün oluşması için farklı etmenler bulunmaktadır. Türk kahvesinin öğütme derecesi kahvenin köpüğünü etkiler ve aynı zamanda doğrudan tesir eden yapıdadır.
Öğütülmüş kahve, espresso kaşığına yerleştirilir. Tamper (skıştırma takozu) ile kahve sıkıştırılır. Bu aşamada çok fazla sıkıştırmak kahvenin suyla temas ederken yanmasına sebep olabilir. Az sıkıştırmak ise espressonun yoğunluğunu kaybetmesine, sulu olmasına neden olur.
Kahve köpüğü sayesinde de diğer kahvelere göre daha uzun süre sıcak kalır. Tüm kahve türleri demlenme işlemi esnasında süzülür. Türk kahvesi ise hiçbir şekilde süzülmez.
Kahveden önce içilen birkaç yudum su ağzın içini temizliyor, diğer tatlardan arınmasını sağlıyor ve böylelikle kahvenin tadı daha saf bir şekilde alınabiliyor. Kahvenin üzerine su içmek ise acı kahvenin tadını hafifletmek ve ağzı telvelerden arındırmak için, tahmin edebileceğiniz üzere.
KAHVE KAVRULURKEN İÇİNDEN ÇIKAN YAĞ ACILIK VERİYOR!
Yağ ne kadar çıkarsa, kahvenin tadı da o kadar acı olur. Türk kahvesini hazırlarken su miktarını, 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı ilave edeceğiniz kadar az koyunuz. Hindistan cevizi yağı sayesinde kahvenin acılığı giderilecektir.
Genellikle sert kahve sevmeyenlerin tercihi olan latte, Türk kahvesi ve espressodan farklı olarak kendiliğinden köpüklü değildir. 1 shot espressoya süt ve süt köpüğü eklenmesiyle köpüklü hale getirilir.
Kahve Telvesinin Faydaları Nelerdir? Türk kahvesini içtikten sonra fincanın dibinde kalan kısma telve ismi verilir.
Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerinin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa o kahve taze demektir, aksi takdirde ise elinizde tuttuğunuz kahvenin bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.
Filtre kahve nasıl saklanır: Açılmış pakette saklanan çekilmiş kahve oda sıcaklığında yaklaşık yedi gün kadar tazeliğini korur. Buzdolabında saklandığında bu süre iki katına kadar uzar. Derin dondurucuda ise üç ila dört haftaya kadar aromasının tazeliğini koruyabilir.
"DAHA AÇIK RENKLİ OLMALI"
Türk Kahvesi'nin kendine has bir tadı ve rengi olduğunu söyleyen Helvacıoğlu, Türk Kahvesi'nin dünyadaki diğer kahve usullerine nazaran daha açık renkli olması gerektiğini de söyledi.
3) Fincan Kapansın
Kahve falı bakanların en çok dikkat ettiği detay ise fincanın kapanma şeklidir. Fincanı kapatırken kendinize doğru kapatıp bu sırada dilek tutmanız gerekecektir. Fincanın ağız kısmı düz ve pürüzsüz olursa tabağa kapatırken daha rahat hamle yapabilirsiniz.
Bunun için filtre kahvelerde kahve tortusunun, sıvı kısımdan ayrılması gerekir, yani telveyi French press ya da herhangi bir filtre yardımıyla içecektek ayırırız. Mokapot yönteminde ekipmanın kendisi zaten kahve telvesini ayırır. Türk kahvesinde ise kaynatılarak cezvede yapılan kahve ve su ayrılmaz, telve dibe çöker.
Sıcak su kullanarak kahvenin çözünmesini artırmayı ve demleme süresini kısaltmayı amaçlar. Bu nedenle nitelikli kahve yapanlar genellikle 65-70 derece arasında sıcak su kullanarak Türk kahvesi yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri