Çalışmalar düzenli kahve tüketiminin kan basıncı üzerine etkisinin olmadığını gösterse de yüksek tansiyonunuz varsa, kahvenin ve dolayısı ile kafeinin bir risk oluşturabileceği unutulmamalı. Tansiyon yüksekliği olan hastalar, kan basıncınızı kontrol etmekte zorlanıyorsanız, kahve içerken daha dikkatli olunmalıdır.
Doğru miktarda tüketilen şekersiz çay ve kahve, içeriğinde bulunan flavonoid adlı antioksidan sayesinde kalp ve damar yapısını olumlu etkiler. Ancak kafein içeriği nedeniyle kalp hızında artış ve kan basıncında yükselmeye yol açtığı için aşırı çay ve kahve tüketiminin hipertansiyon riskini artırdığı söylenebilir.
Kafein vücuda girdiğinde, sempatik sinir sistemini uyarıyor. Bu, kan basıncının yükselmesine, adrenalinin salınmasına neden oluyor; kalbin daha sert ve daha hızlı atmasını sağlıyor.
Başınızı soğuk su ile yıkamanız yüksek tansiyonunuzu düşürmek için doğru bir adım olacaktır. Çünkü soğuk su sinirlerinizi uyardığı için tansiyonunuzun düşmesine ön ayak olacaktır. Kekik tüketimi ya da kekik suyu kaynatılması, düşürmekte yararlı olacaktır. Yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Normal durumda kan basıncı geceleri düşmektedir ve bu durumun yaşanmaması gerekir. Ani tansiyon yükselmesini gece uykudayken yaşamak kalp çarpıntısı gibi durumlara yol açacağı için tehlikeli bir durum olarak bilinir. Ancak bu durum fark edildiği an önüne geçmek için müdahaleler yapılmalıdır.
Ani yüksek tansiyonu daha çok birdenbire yükselen kan basıncı olarak değerlendirmek lazımdır. Özellikle kişilik durumuna bağlı olarak stresli kişilerde kan basıncı aniden çok yükseklere çıkabilir. Bunun en önemli nedeni vücuttan adrenalin dediğimiz hormonun aşırı salgılanmasıdır.
Çalışmalar düzenli kahve tüketiminin kan basıncı üzerine etkisinin olmadığını gösterse de yüksek tansiyonunuz varsa, kahvenin ve dolayısı ile kafeinin bir risk oluşturabileceği unutulmamalı. Tansiyon yüksekliği olan hastalar, kan basıncınızı kontrol etmekte zorlanıyorsanız, kahve içerken daha dikkatli olunmalıdır.
Çay kan basıncını düşürmede de etkili gözükmektedir. Randomize, kontrollü bir çalışmada, altı ay boyunca günde üç fincan siyah çay içenler, plasebo grubuna kıyasla sistolik ve diyastolik kan basıncında önemli bir azalma göstermiştir.
Kahve, çikolata, yeşil çay, kola, siyah çay vb. içeceklerde bulunan kafein, tüketildikten kısa bir süre sonra kan dolaşımını hızlandırarak tansiyonun yükselmesine neden olur. Siyah çay, ülkemizde en sevilen ve en çok tüketilen içecek. Sabah kahvaltısından uyku saatine kadar günün her saatinde tüketiliyor.
Muz: Potasyum bakımından zengin olan muz, kan basıncını düzenler. Günde 2 adet muz yemek, yüksek tansiyonu düşürmeye yardım eder.
Yüksek tansiyonu beraberinde getiren bir diğer meyve zeytindir. Bol tuzlu bir şekilde tüketilen zeytin tansiyon hastaları tarafından tüketilmemelidir. Yüksek kan dolaşımı sağladığı için tansiyonu yükselten zeytin yine de tuzsuz bir şekilde tüketilebilir.
Az uyumanın, dirençli hipertansiyonu artırabileceği belirlendi. Amerikan Kalp Derneği tarafından yapılan araştırmaya, 200'den fazla yüksek tansiyon hastası katıldı. Bilimadamları, uyku kalitesi düşük olanların, dirençli hipertansiyona yakalanma riskinin iyi uyuyanlardan neredeyse 2 kat fazla olduğunu gördü.
Aşırı tuz tüketimi: Yüksek tansiyona yol açan nedenlerden biridir. Hareketsiz yaşam: Hareketsizlik yüksek tansiyon görülme olasılığını artırır. Alkol tüketimi: Sık ve fazla alkol kullananlarda yüksek tansiyon görülme sıklığı artar. Stres: Yüksek tansiyonun ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.
Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, "Tansiyonu yükselten besinlerden uzak durmak, hareketli bir yaşam biçimi tercih etmek, egzersizlerle desteklemek ve bol su içmek tansiyon seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur." dedi.
Tansiyona etkisi yanlış biliniyor
Türk kahvesinin içeriğindeki kafeinin tansiyonu kısa süreli olarak yükselttiğini, uzun vadede düzenli olarak belirli dozda içilen Türk kahvesinin tansiyon üzerine zararlı bir etkisini yok.
Ayrıca sempatik sinir sisteminin etkilerinin de zaman içinde aralıklı oruç ile azalması damarlardaki stresi azaltacaktır. İnsülin direnci de tansiyona eşlik eden önemli bir faktördür; damarlarda insülinin gevşetici etkisine karşı direnç gelişmesi sonucu tansiyon yükselir.
Yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık için bir numaralı risk faktörüdür, bu nedenle onu azaltmanın ve düzenlemenin yollarını bulmaya devam etmemiz önemlidir Süt ürünleri, özellikle yoğurt, kan basıncını düşürme yeteneğine sahip olabilir.
Ancak yağlı olmamasına dikkat etmek gerekir. Tam Tahıllar: kan basıncının düzenlenmesinde rol alan besin lifi sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Kepekli ekmek, yulaf, çavdar, esmer pirinç ve arpa gibi gıdaların tüketilmesi tansiyonu dengelemeye yardımcı olacaktır.
3. Tansiyonu Olan da İçebilir mi? Türk kahvesinin içeriğindeki kafein tansiyonu kısa süreli olarak yükseltirken uzun vadede düzenli olarak belirli dozda içildiği takdirde zararlı bir etkisi bulunmaz. Ayrıca endotel yapıyı onararak yüksek tansiyonun olası etkilerini engeller.
16 9 tansiyon hemen herkes için yüksek sayılacak bir değerdir. Çünkü ortalamanın daha da üzerindedir. Sistolik ve diyastolik olarak iki farklı şekilde ölçülen tansiyon değerlerinde 16 yüksek tansiyonu 9 da düşük tansiyonu ifade eder. Bu değerler özellikle hipertansiyon olarak değerlendirilir.
Tansiyon günün hangi saatlerinde ölçülmeli? Kan basıncı günün 2 zaman diliminde ardı ardına 3 kez yapılmalıdır. İlk ölçme sabah uyandıktan yarım saat sonra, bir şey yemeden yapılmalı. Diğeri de akşam yemek yemeden önce .
Yumurta da tansiyonu dengede tutan, yüksek tansiyonu düşürücü besinlerdendir. Yumurta tansiyon yüksekliğine iyi gelir. Böyle bir rahatsızlığı olanlar düzenli olarak yumurta tüketirlerse çok fayda göreceklerdir. Yumurtanın özellikle sabah kahvaltılarında tüketilmesi önerilir.
Sağlıklı bir insanda kan basıncı değerleri; büyük tansiyon 120, küçük tansiyon 80 mmHg civarında olarak izlenir. Büyük tansiyonun 130 ve üstü; küçük tansiyonun ise 80 ve üstü değerlerde ölçüldüğü durumlarda yüksek tansiyon veya hipertansiyon rahatsızlığı söz konusu olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri