Ancak ortalama olarak, 200 ml'lik bir fincan kahvede, çoğu insanda farkedilebilir etkiler oluşturmaya yeten, yaklaşık 100 mg kafein bulunur. Kafein tüketildiğinde kandaki maksimum konsantrasyonuna ulaşması yaklaşık 30-60 dakika sürer. Etkileri, kişiye bağlı olarak 3 ila 9 saat arasında sürer.
Kahve içtikten sonra kafeinin etkisini yaklaşık ilk 5 – 30 dakika içinde hissetmeye başlarsınız. Ve bu etki sonraki 5 saati kapsayacak şekilde devam edebilir (2). Bu da demek oluyor ki kahve, uyku ihtiyacını 5 saate kadar geciktirebilir.
Kafein vücutta saatlerce kalır
Ancak buradan hareket ederek vücuda alınan kafeinin tamamının 8 saatte sindirilip vücuttan atıldığını söylemek mümkün değil. Sabah içilen bir kahvenin içindeki kafeinin tamamen sindirilip vücuttan atılması 12 saat sürebiliyor.
Kafein Ne Kadar Sürede Etkisini Gösterir? Kafeinin yarılanma zamanı (bir maddenin miktarının yarıya inmesi için geçen zaman) 5 saat kadardır. Yani 10 miligram (mg) kafein tüketildiyse, 5 saat sonra vücutta hala 5 mg kafein bulunur. Kafeinin etkileri, tüketildikten sonra 30 ila 60 dakika içinde en üst seviyelere ulaşır.
Bilim insanlarının son araştırması, uykuya dalmayı zorlaştıran kahvede bulunan kafeinin uyarıcı etkisi olmasının yanı sıra vücut saatini de yavaşlattığını ortaya koydu.
İlgili 40 soru bulundu
Vücudumuzun bizi uyandırması için geliştirdiği mekanizmada günün belli saatlerinde kortizol hormunun seviyesi artar. Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
Bir Türk markası olan TAFT Coffee'nin dünyanın en yüksek kafeinli kahvesi olduğu kanıtlandı. 23164 mg.
Araştırmaya göre, uykunuzu olumsuz yönde etkileyebileceğinden, kafeini öğleden sonra saat 2'den itibaren veya yatmadan en az 7 saat önce tüketmekten kaçınmalısınız.
Fazlasıyla… Aslında bir fincan kahve insanı en az 3–4 saat ayık tutuyor olmasına rağmen ilk 45 dakika içindeki belirgin uyandırma etkisi cazip geliyor. Beyin sürekli tükettiğinde ve stres altında kaldığında bu etkiye ihtiyaç duyar hale geliyor ve elin kahveye gidiyor.
Ağız yoluyla alınan kafein kısa bir süre içerisinde mide ve ince bağırsakta emilir, beyin de dahil olmak üzere vücutta yer alan bütün dokulara yayılır. Kafein tüketiminden sonra kan değerleri 1 saat içerisinde en yüksek seviyelerine ulaşır. Bu seviyenin yarı yarıya düşmesi 3 – 5 saat sürer.
Yani kafeinin alkolün getirdiği yorgunluk hissini ortadan kaldırdığı söylenebilir. Yemek sonrasında insanların kahve içmesinin ardında da bu neden yatıyor olabilir. Fakat alkol etkisiyle oluşmuş sarhoşluk halini ve algı azalmasını ortadan kaldırmaz. Çünkü alkolün etkisinin geçmesi için onu metabolize etmek gerekir.
Sindirimi 1 saat süren yiyecek ve içecekler: Sporcular için özel olarak hazırlanan ve karbonhidrat içeren konsantreler. Su, kahve, çay gibi içecekler.
Magnezyum takviyesi almayı deneyin. Magnezyum içeren vitaminler iyi gelecektir. Organik süt de vücudunuzu dengelemenizi sağlar. Taze bir havuç, bir bardak süt ve bir büyük bardak suyu peş peşe tüketin.
Kahve içip uykuya daldığımızda bir yandan kahve enerjimizi yükseltmek için harekete geçerken uyku da adenozin ile savaşır. Tam olarak kazan-kazan (win win) durumu oluşur. Kahve içtikten sonra uyumak, enerji üretmesi için tüm işi beyne bırakmak olarak da yorumlanabilir.
Sade kahve tüketmek; sütlü, şekerli ve kremalı kahvelere kıyasla uykuyu açmak konusunda daha etkili olur. Uykuyu ne açar ya da uykuyu kaçıran içecekler nelerdir gibi sorulara verilebilecek bir diğer içecek de siyah çaydır.
Türk kahvesi, espresso ya da filtre kahve uyku açıcı şeylerin ilk sırasında sayılabilir. Enerji vermesinden dolayı uykunuzu açar ve içim sonrası daha ayık olmanızı sağlar. Eğer uykunuzun açılmasını istiyorsanız ve kahveye karşı bir alerjiniz yoksa kahve tercih edebilirsiniz.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Bilimsel konuşalım: Kahve neden uykumuzu kaçırır? E artık aramızda kahvenin içinde bulunan kafeinin ismini, cismini duymayan kalmamıştır. Kahvenin içinde bolca bulunan bu madde, uyanıklığı arttırıcı bir maddedir. Kafein, uyumak için gereken koşulların oluşmasına set koyar ve uykusuzluğa yol açar.
Türk kahvesi içmek kilo aldırmaz aynı zamanda zayıflamaya da yardımcı olmaktadır.
Sabah aç karna bu kahveleri tüketmek kalp atışlarını hızlandırır, bu sayede vücutta yağ ve şeker yakımı sağlanır ve sabah aç karna kahve içmek metabolizmayı hızlandırması sebebi ile kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
Türk kahvesi 65 mg – (bir fincan), Filtre kahve 120 – 270 mg – (1 kupa), Espresso kahve 130 – 200 mg – (bir fincan), Americano kahve 100 mg – (1 kupa)
Yapılan araştırma sonuçlarına göre, yetişkinler için kafein miktarının günlük 300 mg ile sınırlı olması gerektiği ve bu miktarın aşılmaması için belirli ölçülerde çay ve kahve tüketimi yapılması söylenebilir. 1 fincan filtre kahvede 135-200 mg, 1 çay bardağı demleme siyah çayda ise 40-80 mg kafein bulunur.
"Viscous Cafe nere?", "Ass Kicker da ne ola ki?" diye kafasında deli sorular olanlar için açıklayalım: Viscous Cafe, Avustralya'nın Adelaide kentinde bulunan bir kafe ve bir bardağı 80 bardak kahveye eşit değerde kafein içeren dünyanın en sert kahvesini satan yer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri