Türk mutfağı, dünyanın sayılı zengin mutfakları arasında yer alan hem çok köklü bir tarihe hem de çok zengin kültürel bir yapıya sahiptir (Serçeoğlu, 2014, s.37). Dünya mutfakları içinde önemli bir yere sahip olan Türk mutfağı, Fransız ve Çin Mutfağı ile birlikte dünyanın en zengin üç mutfağından biridir.
Türk mutfağı listede kaçıncı sırada yer aldı? Uluslararası Taste Atlas (Lezzet Atlası) internet sitesi dünya mutfaklarını listeledi. Yunanistan'ın 2., Hindistan'ın 6. olduğu listede Türkiye ise 7. sırada yer aldı.
2022'nin en çok tercih edilen ve sevilen mutfaklarından biri olmayı başaran Meksika mutfağı da seçkide toplam 336 lezzetiyle öne çıkarılıyor.
-EN ZENGİN MUTFAK: GAZİANTEP-
Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep... Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor.
Gastronomi içerikleriyle ünlü tasteatlas.com, 2022 için dünya mutfaklarını sıraladığı bir liste yayınladı. Listede Türkiye'nin 7. sırada yer alması ise Türk kullanıcılar tarafından büyük tepki gördü. YUNANİSTAN'IN SIRALAMASINA TEPKİ!
İlgili 21 soru bulundu
İlk sıraya çok şaşıracaksınız çünkü... Listede Türkiye'den birbirinden güzel 5 lezzet yer alırken birinci sıraya İtalya'dan Margherita pizzanın yerleşti. İkinci sırayı ise en sevilen lezzetlerimizden Adana kebap aldı. Listede, üçüncü sırada ise Japonya'dan ramen (erişte) yer bulunuyor.
Fransız mutfağı en az ülkenin sanatı kadar dünyada tanınıyor ve dünyanın en ünlü mutfakları arasında genellikle birinci sırada gösteriliyor. Yemek yemenin bir zevk olduğu Fransız mutfağının temellerini hamur işleri, deniz ürünleri, tatlılar, peynirler ve şarap oluşturuyor.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Uzak Doğu'nun en büyük ülkesi Çin, dünyanın en zengin mutfak kültürleri arasında yer alıyor. Çinliler için yemek, sağlık, şans ve zenginlik anlamına geliyor. Mutfakta, pirinç, sebze ve hamur ön plana çıkıyor.
1İtalyan Mutfağı
Dünya mutfakları denildiğinde ilk akla gelen, İtalyan mutfağıdır. Yemeklerinde basitliğe önem veren İtalyanlar, 4-6 malzemeyle harikalar yaratmanıza yardımcı olur. İtalyan mutfağında detay yerine kaliteye önem verilir.
Döner Kebap
En meşhur Türk yemekleri listesinde mutlaka ilk sırada yer alması gereken dönerin lezzetinin yanı sıra hazırlanma şekli de yabancıların ilgisini çeken detaylardan.
Yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına Gaziantep'in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştır. İkinci sırada Elazığ'ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmiştir.
Şili'de hiçbir şey el ile yenmez. Patates kızartması bile! Kore'de bir büyük tarafından içki servis ediliyor ise bardak iki elle tutularak alınır. Ayrıca Kore'de masanın en büyüğü yemeğe başlamadan sakın yemeye başlamayın!
Yiyecek festivalleri – New York, ABD
Dünyanın en iyi yemekleri sayılırken yılın her dönemi farklı yemek etkinliklerine ev sahipliği yapan New York City'yi atlamak olmaz.
Massimo Bottura. Dünyaca ünlü şefler listemizde ilk sırayı Massimo Bottura'ya veriyoruz. Üç Michelin yıldızlı Osteria Francescana'da çalışan İtalyalı şef, kariyerine avukat olarak başlamış ancak yemeğe duyduğu ilgi nedeni ile çalışmalarına ara verip şefliğe yönelmiş.
Türk mutfağında 19 bin çeşit yemek bulunuyor.
Bhut Jolokia'nın ne olduğunu bilmiyorsanız bu yemeğe kuşkuyla yaklaşın. Acı eşiğiniz ne kadar yüksek olursa olsun, Hint kültüründen gelen bu lezzetin yanaklarınızı kızartacağından emin olabilirsiniz.
Şu ana kadar UNESCO gastronomi listesine dünyadan sadece sekiz kent kabul edilmişti. Zengin mutfak kültürüyle Gaziantep, 9. kent olarak bu listeye eklendi. Gaziantep'in bu başarısını kutlamak adına İstanbul Çırağan Palace Kempiski'de bu akşam özel bir protokol yemeği düzenlenecek.
Aşçı denince akla hemen Bolu gelse de, Afyon bu konuda geri kalmıyor.
Gastronominin Başkenti Gaziantep
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı'na ilk giren şehrimiz olan Gaziantep, 2015 yılında listeye dahil olmuş. Gastronominin başkenti olarak anılan şehir, 51 lezzetiyle coğrafi işaret tescil belgesine de sahip.
Zengin Mutfağı, Vasıf Öngören'in 1977'de yazdığı tiyatro eseridir.
Akdeniz mutfağı, Fransız mutfağı, kosher mutfağı, Hint mutfağı, Uzakdoğu mutfağı, Cebelitarık mutfağı, Japon veya Çin mutfağı gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri