Bunlar: Çargah Makamı, Buselik Makamı, Kürdî Makamı, Rast Makamı, Uşşak Makamı, Hicaz Makamı, Uzzal Makamı, Hümayun Makamı, Zirgüleli Hicaz Makamı, Neva Makamı, Tahir Makamı,
Türk sanat müziği dinleyenleri, yeri geldiğinde büyük bir sevince boğmuştur yeri geldiğinde hüzünlendirip, uzaklara götürmektedir. 500 den fazla makama sahip olan Türk sanat müziğinde makamların hepsi günümüzde kullanılmaz. Ama pek çok kez keyif ile dinlediğimiz makamlardan 40 tanesi günümüzde kullanılmaktadır.
Her geçen yüzyılda sayıları gittikçe artmış, Türk mû- sikîsi 600'e yaklaşan makam sayısı ile çok zengin bir mûsikî halini almıştır.
Hüzzam makamı
Hüzzam kelimesi yoğun, ağır hüzün anlamına gelir. Bu nedenle Hüzzam Makamındaki eserler insana hüzün veren, acıklı eserlerdir.
"MAKAM" denilince genel olarak; "Belli köklerin oluşturduğu dizi içinde "Başlangıç Sesi", "Güçlüsü", "Geçici Durak" ve "Durak" seslerinin önemini belirterek, bir kurala dayalı olarak yapılan gezinmeyle oluşan ezgi kalıbı." şeklinde bir tanım ile karşılaşırız.
İlgili 27 soru bulundu
Makamlar: Belirli bir duyguyu, düşünceyi, anlamı simgeleyen, her biri ayrı karaktere, renge, özelliğe sahip müzik renkleridir. Aşkı bildiren ses yollarıdır. Klasik Türk Müziği'nin 40 makamı ve anlamlarını hazırlayan Savaş Barkçin'in çalışmalarını sizler için derledik.
Hicâz, Klasik Türk müziğinde dügah perdesinde karar kılan bir makam ve perde. Hicaz perdesi Türk müziğinde do diyez notasını andıran perdedir. Bu perde makamın yapısındaki en karakteristik perde olduğu için, makama da adını vermiştir. Hicaz makamı bilinen en eski musiki makamlarından birisidir.
Bunlar: Çargah Makamı, Buselik Makamı, Kürdî Makamı, Rast Makamı, Uşşak Makamı, Hicaz Makamı, Uzzal Makamı, Hümayun Makamı, Zirgüleli Hicaz Makamı, Neva Makamı, Tahir Makamı, Bayati Makamı, Muhayyer Makamı, Isfahân Makamı, Gülizâr Makamı, Hüseyni Makamı, Karcığar Makamı ve Basit Suzinak Makamı'dır.
A)Basit Makamlar:
Bunlar; Çargâh, Buselik, Kürdi, Rast, Uşşak (Hüseyni) ve Hicaz'dır. Güçlü perdeleri, dörtlü ve beşlilerin ek yerinde olmalıdır.
Son verilere göre Türkiye'de 115 bin kamu aracı bulunurken bu rakam Fransa'da 2 bin, İtalya'da ise 29 bin. Makam aracında ise Türkiye'de kamuda 417 şoförlü kamu aracı bulunurken, bu sayı Fransa'da 322, İtalya'da 3 bin.
1- Rast 2- Mâhur 3- Segâh 4- Hüzzam 5- Sûznâk 6- Hicazkâr 7- Kürdîlihicazkâr 8- Şevkefzâ 9- Acemaşîran 10- Acemkürdî 11- Sabâ 12- Dügâh 13- Bestenigâr 14- Evc 15- Hüseynî 16- Gerdâniye 17- Dilkeşhâverân 18- Evcârâ 19- Ferahnâk 20- Yegâh 21- Ferahfezâ 22- Sultânîyegâh 23- Şedaraban 24- Nihâvend 25- Neveser 26- Nikriz 27 ...
Nihâvend makamı, Klasik Türk müziğinde bir makam. Nihâvend durağı, rast perdesi. Nihâvend seyri - Bazen çıkıcı bazen inici gibi bir biçimde başlarsa da, hemen inici-çıkıcı hale dönen bir seyir. Nihâvend dizisi, buselik makamı dizisinin rast perdesindeki şeddi.
makamı; cesaret, kuvvet ve rahatlık hisleri uyandırır.
Makamlar üç ana bölümde ele alınmaktadır: Basit Makamlar, Şed (Transposition) Makamlar, Birleşik Makamlar. Basit Makamlar: Çargah, Buselik, Basit Şehnaz, Beyati Basit İsfahan, Hicaz, Humayun, Uzzal,Zirgüleli Hicaz, Hüseyni,Muhayyer, Gülizar, Neva, Tahir, Karciğar, Basit Süznak.
Uşşak Makamı: Ayak ağrıları ve uykusuzluğa iyi gelir. Hüseyni Makamı: Karaciğer, kalp hastalıklarına, nöbet, gizli hummalara iyi gelir.
Bir makam ele alınan bir ses dizisi ve o dizinin kullanılışı ile belirlenir. Dizi içindeki seslerin kullanılışı sırasındaki duruşlar, yarım duruşlar ve yürüyüşler, belli seslerin önemlendirilmeleri, ezgi içindeki gerilim ve çözülümler makamın kimliğini belirler.
Salikin makamlardan bir veya birkaçına ulaşması, ölünceye kadar bu makama sahip olacağı anlamına gelmez. Kazanılan makamların kaybedilmesi mümkündür. Her ne kadar farklı tasnifler yapılmışsa da makamların sıralanması hususunda şu tasnif genel olarak kabul görmüştür. Bu tasnife göre en son ve en yüksek makam rızadır.
İslam Dünyası nezdinde çok önemli olan cami 5. Makam olarak anılır. Müslümanlar için en önemli 5 ibadethane, Mekke'de Kabe, Medine'de Mescid-i Nebevi, Kudüs'te Mescid-i Aksa, Şam'da Emevi Ulu Cami ve Bursa'da Bursa Ulu Camii'dir.
Geleneğimizde 5 vakit ezanın her birinin farklı makamlarda okunduğu görülür. Bağlayıcı olmamakla birlikte, sıralama şöyledir: Sabah ezanı saba, öğle uşşak, ikindi rast, akşam segâh, yatsı hicaz makamında okunur...
Klasik Türk müziğinde yer alan ve bulmacalarda sorulan makam isimleri şunlar olmaktadır: neva, maye, eviç, ırak, saba, mahur, uzzal, zavil, hisar, arazba, evcara, bayati, rehavi, nikriz, canfeza, isfahan şeklinde sıralanmaktadır.
Bileşik (Mürekkep) Makamlar ve Açıklamaları
Değişik dizilerin birbirine geçmesinden ve makam olarak kabul edilen dizilere Bileşik Makamlar adı verilir.
Bunlar sırasıyla; Şeriat, Tarikât, Marifet ve Hakikât kapılarıdır. Her kapının ise 10'ar makamı vardır. Böylece, toplamda 40 makam olmaktadır.
Uşşak makamı da Rast makamı gibi ağır yapılı bir makamdır. Çıkıcı bir makam olduğu için dizinin alt tarafında bulunan durak ya da dural altındaki seslerden seyre başlanır. Türk Müziğinde bir çok Uşşak eser, durağın alt tarafına bir Rast beşlisi eklenerek başladığı gibi güçlü civarından başlayan eserler de mevcuttur.
Uşşak Makamı "Aşıklar Makamı" demektir.
Seyri: İnici-çıkıcı seyre sahip olan Hicaz makamının seyrine Nevâ perdesi civarından başlanır. Bazen dizinin alt ve üst tarafından başlayan eserler yapılmışsa da, bu diziler de hemen orta seslere geçmiştir. Hicaz dörtlüsünün sesleri verilerek güçlü olan Nevâ perdesinde kalış yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri