Mısır her ne kadar köken olarak Amerika kıtasına ait olsa da Avrupalılar, mısır Osmanlılardan öğrendi. Mısır, 16. Yüzyılda Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır, 'Türk Buğdayı' veya 'Türk Tahılı' olarak isimlendirildi.
Tahılların isimleri yulaf, çavdar, arpa ve buğday olarak bilinmektedir. Tahıl grubu ise buna bağlı olarak yulaf, arpa, makarna, erişte, ekmek ve pirinç olarak karşımıza çıkar. Bu yiyecekler doğal olarak arpa, mısır, pirin, yulaf ya da buğdaydan elde edilir.
Türkiye buğdayı, bir kış buğdayıdır ve mevsim ortasında olgunlaşmaktadır. Bu, şu anda üretilmekte olan türlerle karşılaştırıldığında daha geç gerçekleşmektedir. Gövdesi olgunlaştığında beyaz, ince ve zayıftır ve büyümenin aşırı olması halinde barındırma eğilimindedir.
Türkler tinürü (tandır) adı verilen fırınlarda mısırdan elde ettiği unla ekmekler yapar, sacda yufkalar pişirir. Yıllar geçtikçe Anadolu'nun çeşitli illerinde farklı lezzetler üretilmeye başlanır. Örneğin; mısır ve buğday unu karıştırılarak hazırlanan bazlama Denizli yöresinde ortaya çıkar.
Mısır, Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır "Türk buğdayı" olarak isimlendirilmişti.
İlgili 31 soru bulundu
TEPGE tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye'nin buğdayda kendine yeterlilik oranı yüzde 89. Yıllık yaklaşık 20 milyon ton üretimi olan Türkiye'nin kendi tüketimi de yıllara göre değişim göstermekle beraber 19-20 milyon arasında değişiyor.
monococcum ya da Einkorn olarak da bilinen Siyez buğdayı ilk olarak 10.000 yıl önce Yakın Doğu'da tespit edilmiş olup, kültüre alınmış günümüz buğdayının da atasıdır.
Meksika ve Orta Amerika kökenlidir.
Eskişehir'in İnönü ilçesi yakınlarındaki milattan önce 6 bin yılına ait Kanlıtaş Höyüğü'nde gerçekleştirilen kazılarda, kara burçak, ekmeklik buğday, kaplıca buğdayı, arpa, yoğurt otu gibi Anadolu'nun en eski tahıl örnekleri bulundu.
Bununla beraber kullanım alanları geniş olan ürünledir. Bu Familyanın 400 civarında cins ve 4500 civarında tür içerdiği bilinmektedir. Tahılların dünyada 614 milyon hektar üzerinde işlendiği bilinmektedir.
Tam buğday ürünlerinde, tam buğday tanesi kullanılır ve tam buğday unu içerir. Tam tahıllı ürünlerde ise arpa, mısır, çavdar, kinoa, buğday gibi ürünler de kullanılır. Öte yandan bütün tam buğday ürünleri aslında birer tam tahıllıdır. Ancak tüm tam tahıllı ürünler tam buğday değildir.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar.
Tam tahıl ürünlerine örnekler; tam buğday unu, bulgur ve yarma, kepekli ekmek, çavdar, tam tahıldan yapılmış kahvaltılık gevrekler, esmer pirinç, patlamış mısır, kepekli makarnadır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, Türkiye'de buğday üretiminin 2020'de 20,5 ton; 2021 yılında ise 17,6 ton olduğunu gösteriyor. Bu düşüşün başlıca sebebi olarak kuraklık, gübre ve mazot fiyatlarındaki artış gösteriliyor.
Buğday. Türkiye'de en fazla üretilen tarım ürünüdür. Buğday, filizlenme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde ise sıcaklık ve kuru havaya ihtiyaç duymaktadır. Türkiye'deki yaz yağışları ve yükseltiye bağlı olarak var olan düşük sıcaklıklar buğday üretimini kısıtlamaktadır.
En çok tüketilen tahıl ürünleri arasında buğday, arpa, çavdar, mısır, pirinç, darı ve yulaf yer almaktadır.
Anavatanının Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Mezopotamya'da çok sayıda tahıl tanrıçası kabul görmüş ve genellikle silindir mühürler üzerinde betimlenmiştir. Ninlil, Ninbarsheghunu ve Nissaba, mühürlerde, ekinlerin üstüne oturmuş ya da ellerinde tahıl sapları tutar şekilde betimlenir.
Kesinlikle tahıl değildirler. Listelerde tahıl olarak geçmektedir! Son derece yanlış bilgilerdir, bir an önce bu bilgilerin düzeltilerek, halka doğru bilgi verilmelidir!
Buğday, yaklaşık 12.000 yıl önce Türkiye'nin güneydoğusunda atalarımız tarafından evcilleştirilen ilk mahsullerden biriydi.
Yarma Mısır Çorbası: Mısır, bir zamanlar, diğer Doğu Karadeniz kentlerinde olduğu gibi Trabzon'da da temel besin maddelerinden biri idi. Mısıra “lazut” da denir.
tomoni (Rize), mısır koçanını saran yeşil renkli yapraklar şokali (Rize), hutuş (Sürmene), gavsal (Sinop), döynek (Sinop), yelek (Tonya), puçeç (Şavşat), çonço, çonçi (Lazca), mısır koçanı uskuçi (Rize), kotos ve kokoç (Erzurum), kemsik (İzmir), kemsük (Samsun), kobalak (Samsun), pustuk (Trabzon Vakfıkebir), koper ( ...
sorusu soruluyordu. Şıklar arasında Mısır, yulaf, susam ve ayçiçeği vardı. Cevap olarak mısır çıktı. Yani 6. yüzyılda Avrupa'da Türk buğdayı ve Türk tahılı olarak bilinen ürünün MISIR olduğunu öğrendik.
Dünyanın en eski buğday örneği olan antik Çatalhöyük buğdaylarının DNA analiz sonuçları şaşırttı. Buna göre, 8400 yıllık çeşitler modern buğdaylarla şaşırtıcı derecede benzerlik taşıyor.
Çünkü siyez buğdayı gelişimini Anadolu topraklarında tamamlamış bir atalık tohum. Siyez buğdayının en çok Kastamonu'da üretildiği biliniyor. Kastamonu'da ise özellikle İhsangazi, Devrekâni ve Seydiler ilçelerinde yetiştiriliyor.
Kayseri'nin Kültepe ilçesinde arkeolojik kazılarda çıkarılan küpte bulunan 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun üretimi Diyarbakır'da da başladı. Çiftçilerin büyük verim elde ettiği Siyez buğdayının, Türkiye'nin buğday sorunu kapatacağını ve ihraç da edilebileceğini söylendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri