Ticaret hukuku 6 alt başlıkta incelenir. Bunlar: Ticari İşletme Hukuku, Şirketler Hukuku, Kıymetli Evrak Hukuku, Taşıma Hukuku, Deniz Ticareti Hukuku ve Sigorta Hukukudur.
Bu yapısıyla ticari işletme, şirketler hukuku, deniz ticareti, kıymetli evrak, taşıma işleri ve sigorta olmak üzere altı bölümden oluşur.
Tasarı niha- yet 13.1.2001 tarihinde TBMM Genel Kurulunda 6102 Kanun numarası ile kabul edilmiş ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın imzalamaları neticesinde 14.2.2011 günlü ve 27846 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Yeni, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Türkiye'de gerçek ve tüzel kişiler arasında yapılan ticari faaliyetleri düzenleyen başlıca kanundur. Ticari İşletme, Ticaret Şirketleri, Kıymetli Evrak, Taşıma İşleri, Deniz Ticareti ve Sigorta Hukuku olmak üzere altı kitap ve toplam 1535 madde ile 13 geçici maddeden oluşur.
İlgili 38 soru bulundu
Madde Metni
Türk Ticaret Kanunu, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun ayrılmaz bir parçasıdır.
Madde 1 – Türk Ticaret Kanunu, Türk Medeni Kanununun ayrılmaz bir cüzüdür. Bu kanundaki hükümlerle, bir ticarethane veya fabrika yahut ticari şekilde işletilen her hangi bir müesseseyi ilgilendiren muamele, fiil ve işlere dair diğer kanunlarda yazılı hususi hükümler, ticari hükümlerdir.
Seçim yasası değişiklikleri, yürürlük tarihinden başlayarak 1 yıl içinde olacak seçimlerde uygulanmaz. yasalar: yasa, tüzük, yönetmelik, KHK, TBMM İçtüzüğü, İçtihadı Birleştirme Kararları, mahkeme kararları, içtihatlar, örf ve adet, tebliğ, genelge, yönerge adlarını taşır.
Ticaret Hukuku'nun Kaynakları Nelerdir? Ticaret hukuku, Türk Ticaret Kanunu başta olmak üzere, yasal düzenlemeler, yönetmelikler, tüzükler, yönergeler, mahkeme kararları ve uluslararası anlaşmalardan oluşur.
Ticaret hukuku 6 alt başlıkta incelenir. Bunlar: Ticari İşletme Hukuku, Şirketler Hukuku, Kıymetli Evrak Hukuku, Taşıma Hukuku, Deniz Ticareti Hukuku ve Sigorta Hukukudur.
Ticari yaşamın düzenlenmesi gereği, Tanzimatla birlikte ülke gündemine gelmiş, Fransız Ticaret kanunu esas alınarak, dönemin ihtiyaçları karşılanmaya çalışılmıştır. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte, hukuk alanında yapılan yeniliklerden birisi de 1926 tarihli Ticaret Kanununun yürürlüğe konulmasıdır.
Ticaret Hukukunun ilişkili olduğu diğer hukuk dalları; Ticari İşletme Hukuku, Şirketler Hukuku, Kıymetli Evrak Hukuku, Sermaye Piyasası Hukuku, Deniz Ticaret Hukuku, Fikri Mülkiyet Hukuku, Rekabet Hukuku, Sigorta Hukuku olarak sayılmaktadır. Ticaret Hukukunun en temel kaynağı Türk Ticaret Kanunudur.
TTK 'nın bu yeni düzenlemesinde ticari davalar mutlak ve nispi ticari davalar diye ikiye ayrılır. Bu davaların neler olduğu Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) 4. maddesinde somut olarak belirtilmiştir. TTK 4/1, 1-6 bentlerinde gösterilen hususlardan doğan davalar mutlak ticari davalardır.
Ticari örf ve âdet ise 'yazılı olmamakla birlikte, uzun zamandan beri istikrarlı bir şekilde uygulanan ve bunun sonucunda uyulması zorunlu olduğu konusunda ticari hayatta yaygın bir inancın yerleşmiş olduğu kurallar' şeklinde tanımlanabilir.
Özel hukukta herkes kendi iddiasını ispatlamak zorundadır. Özel hukukta kimse re'sen icra yetkisine sahip değildir. Özel Hukukun Dalları Şunlardır: Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.
Buna göre, 23 Nisan 1920'den bugüne kadar kabul edilen kanun sayısı toplam (7481+375+6364=) 14.220'dir.
Kanunlar; yazılılık, genellik ve süreklilik özelliklerini taşırlar. Yazılılık, kanunlarda yer alan hukuk kurallarının anayasaca belirlenmiş yetkili organlarca yazılı ve kodifiye edilmiş biçimde kabul edilmesi ve yayımlanmasını ifade eder.
Devlet faaliyetlerini ve oluşum biçimini düzenleyen yasa metnidir. Anayasa, bir devletin yönetim biçimini belirtir. Toplumların ülke üzerindeki egemenlik haklarının, bireylerin temel haklarının hangi koşullar altında devlet tarafından kullanılabileceğini belirleyen temel kanunlardır.
Başlangıçta “Ticareti Berriye Kanunu” olarak adlandırılan ve daha sonradan ismi “Ticaret Kanunu” olarak değiştirilen 26 Mayıs 1926 tarih ve 865 sayılı Ticaret Kanunu Cumhuriyet döneminin ilk Ticaret Kanunu olarak 4 Ekim 1926 tarihinde Medeni Kanun ile birlikte yürürlüğe girmiştir.
Ticari iş, bir ticari işletmeyi ilgilendiren işler, tacirin borçları, bir taraf için ticari sayılan sözleşmelerin diğer taraf için de ticari olması, ticari iş karinesi.
Ticari şirketler Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmiş olup, ticari şirketlerde “numerus clausus” ilkesi geçerlidir. Yani Türk Ticaret Kanunu'nun 124.maddesinde sayılan şirket türleri dışında başka türlü şirket kurulamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri