Arpa şehriye pilavı, pilavla et haşlamayı yakıştıranlar için farklı bir alternatif. En az pirinç pilavı ve bulgur pilavı kadar çok yakışacak bir lezzet. Turşuların tamamı et yemekleri ile çok yakışır. Acı biber, sarımsak ve kaya tuzu ile hazırlanan acı biber turşusu et haşlamanızın yanına güzel bir bit uyum sağlayacak.
Kuzu pirzolayı yemek yapmaya fazla zaman ayırmak istemediğiniz günlerde, uzun sürelere gerek olmadan pratikçe pişirebilirsiniz. Lezzeti garanti bir et olduğu için misafirlerinize akşam yemeği olarak sunabilirsiniz. Yanına patates püresi veya pilavla enfes bir menüye dönüşecektir.
Terbiyesi 1 cam kaseye yoğurt, limon, un ve yumurta sarısını koyup çırpın. Pişen etin suyundan terbiyeye azar azar ilave ederek ılıklaştırın ve kıvamını açın. Pişmiş yemeğin içine terbiyeyi ilave ederek karıştırın. 5 dakika daha orta ateşte pişirerek ocaktan alın, sıcak servis yapın.
Haşlama için en uygun etler kemikli, özellikle kuzu gerdan ve ilik kemiği içeren parçalardan olmalıdır. Kasabınızdan isteyeceğiniz bodigo jöleli yapısıyla haşlamaya en uygun olarak haşlama suyunu jelleştirir.
İlgili 22 soru bulundu
Etler iri ve büyükse bir çay kaşığı karbonat eklemenizi de önereceğiz. Karbonat ile haşlanan etler ekstra yumuşaklığa sahip olmaktadır. Düdüklü tencere içindeki kemikli et 30 dakika piştiğinde lokum kıvamını elde edebilirsiniz.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Patates haşlarken suyuna tuz atılır mı diye merak ediyorsanız tuz ilavesinin özellikle zaman kazandırdığını belirtelim. Kaynamayı hızlandırmak için haşlama suyuna mutlaka bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Tuz eklenen patates hem daha lezzetli haşlanır hem de kaynama süresini azaltır.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır. Bazı haşlamalarda en son terbiye eklenir. Un, limon suyu ve yumurta sarısı.
Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur.
Tencereye sıvı yağı koyalım üzerine parça etlerimizi koyup arkalı önlü 3'er dk. Kızartalım. Bu işleme mühürleme diyoruz. Amaç etin içindeki lezzeti hapsetmek etleri mühürledikten sonra üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su koyalım ve pişmeye bırakalım.
Misafir menüsüne dahil etmeyi düşünüyorsanız yanına bulgur pilavı veya arpa şehriye pilavı yapabilirsiniz. Cacık, kereviz salatası, patates salatası gibi salatalar da yanına çok yakışacaktır.
Kuzu kaburga haşlama, soğan, patates, pul biber, karabiber, zeytinyağı ve ortalama 4 – 5 bardak su ile pişirilir. Tüm malzemeleri tencere içerisine ekleyin ve tencerenin yarısına kadar su doldurun. Ortalama 35 dakikada yemeğiniz hazır hale gelecektir.
Patateslerin üzerine su ekledikten sonra, hem daha lezzetli olması hem de daha hızlı haşlanması için suya bir tutam tuz ekleyebilirsiniz.
Patates gibi lifli ya da posalı gıdalarla şekerli yiyeceklerin tüketimine bağlı bir şekilde gaz artabilir. Bağırsaklarda sindirimi önemli ölçüde kolaylaştıran lifli gıdalar, kontrolsüz bir şekilde tüketildiği zaman gaz yapar.
Patatesi düdüklüde haşlarken kapağını kapatmalısınız. Tencerede patatesi haşlarken ise su kaynamaya başlayınca ocağın ateşi kısılmalı ve kapak kapatılmalıdır.
Kuzu gerdanlar ve kuru soğan su ve tuz ile düdüklüde 25 dakika haşlanır.
Etlerimizi yağ koymadan kendi suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Kendi suyunu saldığı anda 1 tatlı kaşığı sirkeyi ekliyoruz (sirke etin yumuşak olmasını sağlar ve etin ağırlığını alır) etler suyunu çektikten sonra üzerini geçecek kadar sıcak su ekliyoruz ve yine 1 tatlı kaşığı sirke koyuyoruz pişmeye bırakıyoruz.
Şimdi gelelim yemeğimize, kayınvalidemin pek sık yaptığı yemeklerden biridir kuzu gerdan haşlama. Et haşlamalarını pek sevmeyen benim bile hoşuma giden bir lezzet. Pratik olması haricinde içine eklediğiniz sebzelerle daha da lezzetleniyor.
Et suyunu çektikten sonra 1 çay bardağı sıcak su ekleyip haşlamaya devam edin. Et bir süre haşlandıktan sonra bir kenara alın. Ardından tencereye yağ koyun. Yağlı sevenler etin kendi yağından bir miktar koyabilir.
En sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri ise haşlamadır. Özellikle hastalıklara karşı, bağırsak sağlığını düzenleyici etkilerinden ötürü haşlama et tüketilmesi tavsiye edilir. Eti ile kemiği birlikte kaynatarak daha da sağlıklı bir besin elde etmeniz mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri