İsviçre'ye Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Dışişleri Bakanlığı Aralık 2008 tarihinden itibaren Schengen sahasına dahil olan İsviçre, diğer ülkelerde ikamet eden vatandaşlarımıza sınırda vize alma imkanını tanımamaktadır. Bu nedenle, İsviçre'ye seyahat edecek vatandaşlarımızın, ikamet ettikleri ülkedeki İsviçre'nin temsilciliğinden vize almaları gerekmektedir.
İsviçre vize ücreti vize türüne ve başvuru yapan kişinin yaşına göre belirlenir. Kısa süreli C Tipi (Schengen) vizesi için başvuru yapan yetişkinlerden talep edilen ücret tutarı 2023 yılında güncel olarak 80 Euro'dur. Yaşı 6 ve 12 yaş arasında değişen çocuklardan alınan vize ücreti ise 40 Euro'dur.
Banka Hesap Dökümü:
Hesap dökümü, son 3 aylık hareketleri göstermelidir. Hesapta bulunması gereken miktar, İsviçre'de kalınacak süre boyunca gün başına 100 İsviçre Frank'ı olmalıdır.
İsviçre'de çalışma izni almak için İsviçre Başkonsolosluğuna gitmeli ve bir başvuru formu hazırlamalısın. Bu başvuru formu Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca ya da İtalyanca olmalı. İsviçre'de çalışma izni için 10 yıl içerisinde aldığın pasaportunda mutlaka 2 sayfa boşluk bulunmalı.
İlgili 17 soru bulundu
İsviçre G Oturma İzni
İsviçre G oturma izniyle, İsviçre çalışma vizesi sahibi olarak ülkede bir işe girilebilir fakat kişinin haftada en az 1 kez kendi ülkesine dönmesi gereklidir.
Başka ülkelerle kıyaslandığında İsviçre'de daha az işsiz vardır. Buna rağmen iş arayanlarda aranan özellikler fazladır. Almanca veya Fransızca bilinmesi hemen hemen her işyeri için önemli bir ön koşuldur.
İsviçre Vizesi Almak Zor mu? İsviçre vizesi almak,İsviçre vize uyum şartlarının yerine getirilmesi halinde alınması zor değildir. Tüm dünya ülkelerinin önceliklerine göre koşullarını oluşturduğu vize uyum şartları başvuru sahibi hakkında dataylı bilgi alınabilmesi için hazırlanmıştır.
İsviçre'de 90 günden fazla kalmak isteyen tüm yabancı ülke vatandaşları (AB vatandaşları ve EFTA ülkesi vatandaşları da dâhil olmak üzere) oturma izni almak zorundadır. İsviçre'ye yerleşmeden önce yerleşmek istediğiniz bölgedeki kanton göçmenlik bürolarına başvurmanız gerekmektedir.
İsviçre'ye Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İsviçre seyahati yapacak olanların vize başvurusu yapmadan önce banka hesaplarından en az 6000 TL ile 7000 TL gibi mevduatları bulunması gerekmektedir.
Ortalama işlem süresi 10 - 15 gün olup ilk başvurularda ve özel durumlarda randevu yoğunluğuna süreç uzayabilir, Pasaport , fotoğraf ve istenen orinal belgeler dışında orijinal belge göndermemeniz rica olunur.
7. İSVİÇRE
İsviçre vatandaşı olmak için, adayın 10 yıldır ülkede ikamet olması ve C tipi bir çalışma iznine sahip olması gerekiyor. C tipi çalışma izni yabancılara ülkede oturum ve çalışma hakkı tanıyor.
Çoğu AB ve EFTA ülke vatandaşları eğer 1 yıldan daha fazla İsviçre'de çalıştıklarını (İş sözleşmesi, Arbeitsvertrag|contrat de travail) kanıtlarsa bu oturum iznini alma hakkı kazanırlar. Bu oturum izni AB ve EFTA ülke vatandaşları icin 5 yıllığına verilir. Diğer ülke vatandaşları için iznin geçerlilik süresi 1 yıldır.
Klasik vatandaşlık: İsviçre'de 10 yıl yaşamış, sürekli oturum iznine (C tipi) sahip olan yabancılar vatandaşlık alabilirler. 10 yıllık sürenin 3 yılı, vatandaşlık başvurusundan önceki 5 yıl içinde olmalıdır. Hızlandırılmış vatandaşlık: Evlilik yoluyla vatandaşlık almak da bu seçenektedir.
AB üyesi olmayan Kosova, Makedonya ve Türkiye gibi ülkelerden gelen toplam 248 bin kişi İsviçre'de yaşıyor. Ayrıca Afrika, Amerika (Kuzey ve Güney) ve Asya'dan gelen göçmenlerin toplamı da 365 bin civarında. Avrupa'dan İsviçre'de yerleşmek daha kolay olduğu için en çok AB ülkelerinden gelen var .
Refah düzeyi oldukça yüksek olan İsviçre'de; aile yanı, öğrenci yurdu ve stüdyo daire gibi seçeneklerin bulunduğu konaklama masrafı, yeme-içme masrafları, ulaşım masrafları ve de kültürel aktiviteler gibi masraflar göz önünde bulundurulduğunda aylık yaşam masrafı ortalama 30-40 bin TL diyebiliriz.
Yeni düzenlemeye göre şu değişikliklere gidilecek: Daimi ve geçici oturma izinlerinde dil bilme zorunluluğunun aynı sıra, İsviçre değerlerine uygunluk da aranacak. Bütün göçmenler için İsviçre dillerinden birinin bilinmesinin zorunlu olacak.
Avrupa Birliği'ne üye olmayan İsviçre'nin para birimi Frank'tır. Bununla birlikte, özellikle turistik bölgelerde Euro ile ödeme yapmak mümkündür.
Şehir gezisi, doğa keşfi için İsviçre'nin en güzel zamanı nisan ve ekim ayları arası.
İsviçre vizesi için yapılan başvurularda sahte ya da yıpranmış seyahat belgelerinin ibraz edilmesi, seyahat amacının kanıtlanmaması, başvuru sahibinin herhangi bir Schengen ülkesinden sınır dışı edilmiş olması gibi durumlarda İsviçre konsolosluğu vize başvurusunu reddetmektedir.
İsviçre'de yaklaşık en az 100 000 kağıtsızın yaşadığı tahmin ediliyor. Onlara «kağıtsız» ya da «kaçak» deniyor. Aslında onlar «oturma izni düzenlenme- miş işçi» olarak adlandırılabilir. Temizlik yapıyor- lar, çocuk bakıyorlar, inşaatlarda, lokantalarda, çiftliklerde çalışıyorlar.
OECD yani Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü verilerine göre İsviçre, haftada ortalama olarak 35.2 saatlik çalışma süresi ile dünyada en az çalışma saatlerine sahip birkaç ülkeden biridir.
2022 yılında İsviçre asgari ücret 4000 İsviçre Frangı yani 3936,59 Euro'dur. İsviçre'de saatlik asgari ücret 22 İsviçre frangı yani 21,65 Euro'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri