Anayasamızın 23 maddesinin son fıkrası hükmü gereğince vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz. Yabancılar da ancak kanunda sayılan şartların gerçekleşmesi durumunda sınır dışı edilebilirler.
Sınır Dışı Edilir miyim? İkamet izninin süresi dolmasına rağmen kabul edilebilir bir gerekçesi (tedavi gibi) olmadan ikamet izni süresinin dolduğu günden itibaren 10 günden fazla Türkiye'de kalanlar hakkında sınır dışı etme kararı verilecektir.
Türkiye'ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal edenler, Sahte ya da asılsız belge kullananlar, Kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye'den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayanlar, Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar.
Anayasa'da yerleşme ve seyahat hürriyeti adı altında yer verilen 23. Madde uyarınca sınır dışı etme kararı yabancılar için geçerlidir ve Türk vatandaşları için uygulanamamaktadır. Ayrıca çifte vatandaşlığa sahip olan Türk vatandaşları da sınır dışı edilememektedir.
1-54 üncü madde kapsamındaki yabancılar, kolluk tarafından yakalanmaları hâlinde, haklarında karar verilmek üzere derhâl valiliğe bildirilir. Bu kişilerden, sınır dışı etme kararı alınması gerektiği değerlendirilenler hakkında, sınır dışı etme kararı valilik tarafından alınır.
İlgili 22 soru bulundu
Türkiye Cumhuriyeti vatansız kişi kimlik belgesine sahip kişiler, kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturmadıkları sürece sınır dışı edilmezler. Vatansız kişiler yabancılarla ilgili işlemlerde aranan karşılıklılık şartından muaf tutulurlar.
Deport (sınır dışı) kararının kaldırılması meşruhatlı vize alınması veya iptal davası açılması yoluyla mümkün olabilmektedir. İdari işlem niteliğinde olan deport cezasına karşı görevli ve yetkili mahkemede dava açılabilecektir.
Türkiye'de de çifte vatandaşlığın hangi koşullarla kazanılacağına ilişkin yasalar bulunuyor. Çifte vatandaşlık için müracaat edilmeden evvel yalnızca öteki ülkenin değil, kişinin kendi ülkesinin yasalarını da iyi bilmesi gerekir. Zira vatandaşlık hakkı, iki ülkenin de müracaatı kabul etmesi halinde gerçekleşebiliyor.
Deport Kararı Verilemeyecek Haller
Deport sebepleri ve bir kişiyi sınır dışı etme durumları hakkında konuştuk. Deport kararı verilemeyecek haller ise şöyle: Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye maruz kalacağı konusunda ciddi emare bulunanlar.
Türkiye de çifte vatandaşlık veren ülkelerden biridir. Çifte vatandaşlık almak isteyen kişilerin öncelikle, başvurmayı düşündükleri ülkenin çifte vatandaşlığa izin verip vermediğini araştırması gerekmektedir. Çifte vatandaşlık hakkı evlilik, evlat edinme veya yetkili makam kararıyla alınabilmektedir.
Deport olmuş veya sınır dışı edilmiş olan, cezasını ödemeden çıkış yaptığı için 5 yıl giriş yasağı konmuş olan bir yabancı eğer hakkında yapılmış adli bir işlem yok ise Türkiye'ye geri gelebilir.
“Tarihteki en yüksek sınır dışı sayısı”
Sınır dışı işlemlerinin hız kesmeden devam ettiğini belirten Göç İdaresi Başkanlığı, “Tüm uyruklarla birlikte yılbaşından bu yana 119 bin 817 düzensiz göçmen sınır dışı edilmiştir.
Kaçak olarak çalışan yabancılar, tespit edildiklerinde sınır dışı edilmektedir. Türkiye'de bulunmak amacıyla almış olduğu vizenin süresinin dolmuş olmasına karşın Türkiye'den çıkış yapmayan yabancı uyruklu kişi vize ihlali yapmış olur ve sınır dışı edilir.
Deport kararı kaldırma için meşruhatlı vize almak sureti ile başvuru yapılabilir. Yabancı hakkında deport kararı verilmiş ise ülkeye giriş yapmak istediğinde meşruhatlı vize başvurusu yapabilir. Bu vize türüne başvuru yapabilmek için de koşulları sağlaması gerekir.
Deport kaldırma işlemleri iki türlü olabilir. İlk olarak yabancı meşruhatlı vize almış olabilir. Bu vize ile hakkında verilen sınır dışı süresi dolmadan ülkeye giriş yapabilir. İkinci olarak da yabancı, hakkında verilen deport kararının iptalini idare mahkemesinden dava yolu ile talep edebilir.
Göç İdaresi Başkanlığı: “Henüz yıl tamamlanmadan ülkemiz tarihindeki en yüksek sınır dışı sayısına ulaşıldı. Sınır dışı sayısı, geçen senenin aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 159 arttı.”
Evet, deport olmuş yabancıya çalışma izni alabilirsiniz ve kişi Türkiye'ye gelebilir.
Türkiye'de ikamet eden yabancılar, çeşitli nedenlerden dolayı vatandaşı oldukları ülkelere gönderilmek üzere sınır dışı edilebilir. Sınır dışı kararı alma yetkisi valilikler ve İl Göç İdarelerine aittir.
Deport kaldırma ücreti mahkeme masrafları 2022 yılı için 1.000 TL civarındadır. Avukatlık masrafı ise işin hangi aşamada alındığı, şartların ve hangi seçeneğin seçileceğine göre değişkenlik göstermekle birlikte 2022 yılı için 8.000 TL ile 50.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
İNGİLTERE. Birleşik Krallık vatandaşı olmak isteyen adayların, geçmiş taramasından geçmesi, İngilizce dil sınavlarından yeterli puan alması ve başvuru esnasından en az beş yıldır ülkede ikamet etmesi gerekiyor. Birleşik Krallığı vatandaşı olmak dünyadaki en pahalı ve zorlu vatandaşlık işlemleri arasında yer alıyor.
Tek bir yatırımla başvuru sahibi, eşi, çocukları ve ebeveynler beş yıllık oturma izni, ardından da vatandaşlık hakkına sahip olurlar. Böylece Portekiz, vatandaşlık alması en kolay ülkeler arasından birinci sırada yerini alır. Portekiz'den vatandaşlık alarak AB vatandaşı olunur.
Özellikle soyağacında göçmenlik olanlar, çifte vatandaşlık almanın peşinden koşuyor. Türk Vatandaşlık Kanunu'nda ise çifte vatandaşlık durumu “çok vatandaşlık” olarak düzenlenmiştir ve bu durum, Türk vatandaşının aynı anda birden fazla vatandaşlığa sahip olması anlamına gelir.
Meşhuratlı Vize ile Deport Kaldırma
Deport edilmiş bir kimsenin evlilik, eğitim – araştırma ve çalışma – tedavi gibi nedenlerle meşhuratlı vize alması halinde Türkiye'ye girişi serbesttir. Bu tür vizenin alınabilmesi için yabancının bahse konu halleri kanıtlar evrak ibraz etmesi gerekmektedir.
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 53.maddesinde belirtildiği üzere hakkında deport kararı verilen yabancı kişi hakkında deport kararının kaldırılması amacıyla idare mahkemesine idari dava açılmak suretiyle de deport kararı kaldırılabilmektedir.
Bunun için işlemin hukuka uygunluğunu teyit eden bir mahkemeye ihtiyaç var ve mahkemenin işlemin kişinin, diğer kişilerin veya Türk devletinin çıkarlarına zarar verip vermediğini incelemesi ve karar vermesi gerekir. Kararın (pratikte olduğu gibi) bir uygulama aracı olan güvenlik güçlerine bırakılması değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri