Türk alfabesinde j harfinden sonra, l harfinden ise önce yer alan k harfi, en çok kullanılan ünsüz harfler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 3 harften meydana gelen “kan” ve “kap” gibi sözcüklerden, on beş harfin yan yana gelmesi sonucu türetilen “kabiliyetsizlik” gibi sözcüklere kadar yaklaşık 6000 kelimenin ilk ...
3. Türkçe sözcüklerin başında c, ğ, l, m, r, z sesleri yansıma dışında bulunmaz: Cahil, can, cebir, lamba, lazım, leğen, mavi, nane, rapor, renk, rezil, rosto, ruh, vakum, vasıf, vazo, vezin, vize, zil. Bu sözcüklerden bazılarını dil kendine uydurmaya çalışır: ilazım, ileğen, ilimon, İramazan, irezil gibi.
Bu sesin bulunduğu sözcüklerin tamamı yabancı dilden geçen sözcüklerdir: jilet, jandarma, ajanda. Türkçe sözcüklerde yansıma sözcükler dışında f ve h ünsüzleri bulunmamaktadır: film, fakir, hüzün, hayal. Türkçe sözcüklerin başında genellikle m, n, v ünsüzleri bulunmaz.
Yumuşak g ünsüzü alfabede önüne bir sıfat getirilerek adlandırılan tek harftir. Hiçbir sözcük bu harf ile başlamamaktadır.
icinde"h,f,j" sesi olan kelimeler türkçe değildir.( yansıma sözcükler hariç. ) "z,r,v,c,l,m,n" sesleriyle başlayan kelimeler de türkçe değildir. kesin bilgi, yayalım.
İlgili 27 soru bulundu
Ses tellerinin titreşmesiyle oluşan ve bu özelliği sebebiyle yumuşak ünsüz harfler arasında yer alan c harfi, Türkçede bulunan yaklaşık 900 kadar kelimenin ilk harfi olarak görev yapmaktadır. Bu kelimelerden 4, 5 ve 6 harfli olanlarından sizler için derlediğimiz bazı kelimeleri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Gerhard Doerfer Eski Türkçede kelime başında /h-/ ünsüzü bulunduğunu ve bu- nun Orhun Yazıtları'nda özel bir imlayla gösterilmiş olduğunu iddia etmektedir. Bi- lindiği gibi Orhun Yazıtları'nda /a/ ve /e/ ünlüleri harfi ile gösterilir. Ancak kelime başındaki /a/ ünlüsü harfi olmadan yazılır.
Ê (şapkalı E) ve Ô (şapkalı O) harfleri
Türkçede resmî olarak kullanılmayan harflerdir.
Kaya Bilgegil, “Türkçe kelimeler b, c, d, g harfleri ile bitmez, sonu bu harflerden biri olan yabancı asıllı kelimeleri de bu harflerin sert leriyle telâffuz ederiz” (Bilgegil 1981: 299) tespitinde bulunurken, Haydar Ediskun ise, “Türkçe bir kelimenin sonunda süreksiz-yumuşak ünsüzler (b, c, d, g) bulunmaz.
c, l, yumusak g, m, n, r, v, z harfleridir.
M harfi ile başlayan kelimeler dilimizde hayli fazladır. Alfabemizin 16. sırasında bulunan “M” harfi 21 adet ünsüz harften bir tanesidir. Türkçede en çok kullanılan harflerden biri olan m ile başlayan kelimeler ise oldukça fazladır.
2. /f/, /h/, /j/ sesleri Türkçede bulunmayan seslerdir. Yansıma kelimelerde görülebilir. Bunun dışında bu sesleri içeren kelimeler Türkçeye başka dillerden geçmiştir. 3. Türkçede ön seste /c/, /ğ/, /l/, /m/, /n/, /p/, /r/, /v/, /z/ ünsüzleri bulunmaz.
A)Alfabemizde 20 tane ünsüz harf vardır.
Ş, ş, başta Türk dilleri olmak üzere çeşitli dillerin alfabelerinde yer alan bir harftir. Türkçeden başka Azeri, Brohi, Çeçen, Gagavuz, Kırım Tatar, Kürt, Tatar ve Türkmen dillerinin Latin alfabelerinde de kullanılır. Ötümsüz artdişyuvasıl sürtünmeli ünsüz (/ʃ/) sesini göstermek için kullanılır.
Türkiye'deki 81 ilin adında V harfi Ş, G ve H harflerine göre daha az bulunuyor.
Sert ünsüz harflerden bir tanesi olan f harfi; Latin alfabesinin altıncı, Türk alfabesinin ise yedinci harfidir. Çıkış yeri olarak değerlendirildiğinde sert dudak ünsüzleri arasında yer alan f harfi; Türkçe sözcüklerin başında, ortasında ve sonunda bulunabilmektedir.
Yine 1998 baskısına Rusya ile ticari ilşkilerimiz sebebiyle haraşo gibi kelimelerin girmesi bir diğer dikkat çeken noktadır. Türk Dil Kurumunun yayınladığı 'Türkçe Sözlük'ün ilk ve son basısında yer alan Batı kökenli yabancı kelimelerden sayıca en fazla olanı Fransızca kelimelerdir.
"ğ" harfiyle başlayan sözcük yoktur. Sadece hecelerde kullanılır. Örneğin "ağaç" sözcüğünde "ğ" harfiyle başlayan hece vardır. A-ğaç.
Şıkları 'K harfi', 'M harfi', 'R harfi' ve 'S harfi' olan "Türkçe'de kelimeler en çok hangi harfle başlar?" sorusunun doğru cevabının 'K harfi' olduğu ortaya çıktı.
TÜRKİYE'DEKİ 81 İLİN ADINDA EN AZ BULUNAN HARF HANGİSİDİR? 81 il içerisinde adında "G" harfi bulunan 6 il bulunmaktadır. Türkiye'de adında "V" harfi bulunan 5 il vardır.
Türkiye'deki 81 ilin 50'sinin adında "A" harfi bulunmaktadır. "A" harfinden sonra en çok kullanılan harfler "İ", "E", "O", "Y" ve "K" şeklindedir. Türkiye'de bulunan şehirlerin yazılışında en az kullanılan harfler ise "I", "Ç", "Ş", "Ü", "Z" ve "Ğ" olarak sıralanabilir.
G harfinden 6 tane ilimizin adında bulunuyor.
"Osmanlı dönemindeki Türkçe Arap alfabesiyle yazılıyordu, bugün Latin alfabesini kullanıyoruz. Geçmişte atalarımız bin yıla yakın Arap alfabesini kullanmışlar. Türkçe'yi Kiril ya da Hint alfabeleriyle de yazabiliriz. Alfabe bir araçtır, esas olan dilin okunması yazılmasıdır.
Osmanlı Türkçesi alfabesi, Arap alfabesinin 28 harfine Fars alfabesinden 8 harf eklenerek oluşturulan 36 harfli bir alfabe sistemidir. Ancak bazı harflerin karşılıkları yoktur ya da harflerin birleşimi şeklinde oluşturulmuştur, bu yüzden gerçekte 34 harf kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri