Yakın Görme Bozukluğu (Presbiyopi) Ameliyatı Presbiyopi ameliyatı genellikle trifokal mercek tedavisi ile yapılmaktadır. Bu ameliyat ile hastanın yakın görme bozukluğu düzeltilebilir.
Yaşa bağlı yakını göremeyen kişiler için bilinen en yaygın tedavi yöntemi presbiyopi gözlüğü, halk arasındaki adıyla “okuma gözlüğü”, kullanmaktır. Göz merceğinin yapamadığı odaklama ve ışığı, retina üzerinde toplama işini göze gelmeden önce özel gözlük camlarının yapması sağlanır.
Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan yakını görme sorunlarını gidermek için yapılan 'presbiyopi' ameliyatları, hastaları ömür boyu gözlük kullanmaktan kurtarıyor. Kataraktı olan hastalarda katarakt ameliyatı FAKO sonrası göz içine multifokal IOL göz içine yerlestirilir.
Yakın gözlüğü ve kontakt lenslerden kurtulmak için 3 farklı tedavi uygulanabilir. Bunlar presbiyopik excimer lazer tedavileri, kornea içi implant uygulamaları ve multifokal göz içi lensi implantasyonlarıdır.
Miyop yani uzağı görme problemine sıklıkla erken dönemlerde rastlanırken, 45 yaş ve sonrasında genellikle yakın görme problemi ortaya çıkıyor. 45 yaşını geçmiş olan hastaların miyop ya da astigmat gibi göz problemleri olabildiğine de dikkat çeken Memorial Şişli Hastanesi Göz Merkezi'nden Prof.
İlgili 22 soru bulundu
Presbiyopi, 40 yaş üstü kişilerde, göz merceğinin yaşlanmaya bağlı olarak uyum özelliğini yani esnekliğini kaybetmesi sonucu ortaya çıkan yakını görememe sorunudur. Presbiyopi sorununun ilerleyişi 60'lı yaşların ortasına kadar ilerleyişi sürmektedir.
40-45 yaş sonrası dönemi ilgilendiren yakın görme sorununa presbiyopi adı verilmektedir. Gençliğinde hiç göz bozukluğu yaşamamış, gözlük kullanmamış kişilerde bile 40-45 yaş civarı gözlerin uyum yapma, netleştirme mekanizması bozulmaya başlar ve yakın görme bozulur. Bu noktada yakın gözlükler devreye girer.
Gözlüklerini düzenli kullanırlarsa numaraları düşer mi? Genellikle büyüme (ergenlik) döneminde hipermetroplarda göz numaralarında (dioptrilerinde) azalma, miyoplarda ise artma gözlenir. GÖZLÜK TAKIP TAKMAMAK NUMARANIN ARTMASINI YA DA AZALMASINI ETKİLEMEZ.
Akıllı lens tedavisi; göz numaraları SMILE ya da excimer lazer tedavisi ile düzeltilemeyecek kadar yüksek olan ya da 40 yaşın üzerinde ortaya çıkmaya başlayan yakını görememe (presbiyopi) problemine sahip olanlar için en uygun çözümdür.
Doğru: Gözlük veya kontakt lens takmanın ya da takmamanın gözlük kusurunun ilerlemesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Gözlük veya kontakt lens kullanmanın tek amacı daha iyi bir görme kalitesi sağlamaktır.
Yakını görememenin nedeni nedir? Yakını görememe, gözün önden arkaya uzunluğu çok kısa olduğunda veya korneanın bombeliği göz için yeterli kırıcılığa sahip olmadığında meydana gelir. Işık retina yerine retinanın arkasında odaklanarak bulanık görmeye neden olur.
Bu durumlarda ışık tam olarak retinaya odaklanmak yerine retinanın önünde odaklanır. Bu durumun sonucunda uzaktaki nesneler için bulanık bir görüntü elde edilir. Göz küresinin uzunluğu normalden fazla olduğunda ise uzaktaki cisimlerin görüntüsü doğrudan retina yerine retinanın önüne düşer.
Presbiyopi hastaları, cisimler 40-50 cm'den daha yakına gelince görmede zorluk yaşar, cisimleri gözlerinden uzaklaştırarak görebilirler. Bu durumda göz hekimine başvurup göz muayenesi yaptırmanız tavsiye edilir.
Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi gözde kırılma hataları sonucu meydana gelen bir görüş bulanıklığı ise tedavisinde kalın kenarlı mercekli gözlük, kontakt lens veya lazer uygulamaları kullanılır. Göz kuruluğunun tedavisi yapay gözyaşı damlası ve yaşam tarzı değişikliği ile yapılır.
Kişilerin göz yapısının anatomik özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Fakat göz bozukluklarının etkileri tamamen ortadan kalkmaz. Zaman zaman artış veya azalma şeklinde teşhis edilir.
Yakın gözlüğü
Dar çerçeveli bu gözlükler sadece okurken, bilgisayara bakarken veya yakın mesafe görüşü gerektiren diğer aktiviteler sırasında kullanılır. Uzağa bu gözlüklerle bakmamak gerekir.
Her iki seçenek de avantajlar ve dezavantajlar sunar. Gözlükler kolay temizlenebilir, göz enfeksiyonu riskini azaltır ve tarzınızı yansıtabilir. Ayrıca, gözlükler uzun vadede daha ekonomiktir. Öte yandan, kontakt lensler geniş bir görüş alanı sağlar, spor yaparken rahatlık sağlar ve estetik açıdan çekici olabilir.
Gözlük takıldığında yokmuş gibi bir his uyandırmalı ve yüze baskı yapmamalıdır. Gözlük çerçevesi kaşları içine alacak büyüklükte olmamalıdır. Kaşlar, çerçevenin üst kısmında görünebilecek sınırda olmalıdır. Çerçevenin küçük olması durumunda ise gözlük sapları şakaklara doğru baskı yapabilmektedir.
Yakın gözlükleri, göz-okuma arası yaklaşık 30 cm mesafede en iyi sonucu vermektedir.
Bu durumda yakını görmek için -1 numaraya ihtiyaç duyuyorsunuz. 50 yaşına geldiğinizde ise uzak için -2 numaraya ihtiyaç varken yakın gözlüğüne ihtiyaç kalmıyor.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor. Bu durumda müdahale ediyoruz.
Gözleri birbirine yakın olanlar için; ince atlı burun atkısı olan ince ve dar çerçeveler seçilmelidir. Uzun burunları daha kısa göstermek için burun atkılarının biraz kalın ve düşük seçilmesi gerekir.
Gözlük Camı ve çerçeve 3 yılı geçmeden yenilenmez. Bu süre bitmeden gözlük cam ve çerçeveyi yeniden alınamıyor. Ancak, görme bozukluğunda 0,5 diyoptrilik değişiklik olması halinde gözlük camının değişimi için 3 yıllık süre beklenilmeden yenisi alınabiliyor.
Gözlük Kullanılmazsa Ne olur? Derecede İlerleme Olur mu? Gözlük takmak, hipermetropinin derecesini düşürmez. Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa hipermetroplar net göremez ve göz/baş ağrısı yaşayabilirler.
Göz doktoru gerekli kontrollerin ardından okuma gözlüğünün nasıl ve ne kadar süre kullanılması gerektiğini detaylı biçimde anlatır. Okuma gözlüklerinin devamlı takılması gözleri yorabilir. Bununla birlikte kitap okurken veya ekrana bakarken okuma gözlüğü kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri