Türkçe öğretmenliği mezunları, eğitim ve öğretim alanında çalışarak kariyer yapabilir ve uzmanlaşabilirler. Bu alanda öğretmenler, ilköğretimden lise seviyesine kadar farklı eğitim kurumlarında görev alabilirler. Ayrıca, Türkçe öğretmenliği mezunları, üniversitelerde öğretim üyesi olarak kariyer yapabilirler.
Türkçe Öğretmenliği mezunları, Türkçe dersleri vermek üzere ortaokul, lise ve üniversitelerde öğretmen olarak çalışabilirler. Ayrıca, özel ders vererek veya dil kurslarında da çalışabilirler.Türkçe Öğretmenleri, öğrencilerin okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olurlar.
Türkçe öğretmenliği bölümü mezunları, geniş bir alanda iş imkanlarına sahiptirler. Eğitim alanındaki ihtiyaç sürekli olduğu için devlet ve özel okullarda öğretmen olarak çalışma fırsatları bulunur. Ayrıca akademik kariyer yaparak üniversitelerde eğitim ve araştırma faaliyetlerine katılabilirler.
Lâkin diğer öğretmenliklerin atamalarına kıyasla Türkçe Öğretmenliğinin ataması iyidir, diyebiliriz. Atama kontenjanına göre sırasıyla Sınıf, İngilizce, DKAB, İlköğretim Matematik, Okul Öncesi ve Türkçe Öğretmenliği biçiminde bir sıralama yapmak mümkündür.
Türkçe Öğretmenliği Bölümü taban puanları, AYT'de sözel puan türünden hesaplanır.
İlgili 23 soru bulundu
Türkçe Öğretmeni Ne Kadar Maaş Alır? Türkçe Öğretmeni olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Türkçe Öğretmeni maaşı 2023 verilerine göre ortalama 18.800 TL civarındadır.
Türk dili ve edebiyatı öğretmenliğinde Dokuz Eylül Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi.
Ayrıca 288 beden eğitimi, 202 coğrafya, 306 fizik, 177 felsefe, 450 İngilizce, 232 kimya, 467 rehberlik, 351 sosyal bilgiler, 345 tarih, 616 Türk dili ve edebiyatı ve 552 Türkçe, 193 Arapça ve 480 fen bilimleri öğretmeni atanacak.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Türkiye'de sadece yeterli dil bilgisi ve öğretmenlik sertifikasına sahip öğretmenler yurtdışında öğretmenlik yapabilirler. Öğretmenlerin yurtdışına gitmelerine ilişkin herhangi bir kısıtlama yoktur, ancak yurtdışında çalışma ve yaşama koşullarının farklı olduğu unutulmamalıdır.
- Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Coğrafya, Tarih öğretmenleri de Liselere yönetici olabilecekler, Ortaokullara yönetici olamayacaklar. Yani öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak hükmü uygulanacak. - Meslek dersi öğretmenleri tüm mesleki okul/kurumlara yönetici olabilecekler.
Türkçe Öğretmenliği bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Türkçe Öğretmeninde Olması Gereken Özellikler
Olumlu tutum ve yüksek motivasyon sahibi olmak, Öğrencilerin yetenek ve ihtiyaçlarını gözlemleme ve analiz edebilme becerisi sergilemek, Meslek etiğine uygun davranışlar sergilemek, Sorumluluk bilincine sahip olmak.
Türkçe Öğretmenliği Bölümü TS-2 puan türüyle alan 4 yıllık öğrenim süresi olan bir bölümdür.
Türkiye'de Türkçe dersi öğretimi 1-5. sınıf seviyelerinde sınıf öğretmenleri tarafından yürütülmektedir.
Lisede sözel ya da eşit-ağırlık bölümünde okuyan öğrenciler, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduktan sonra Türkçe öğretmenliği yapabilir.
ilgili mevzuatı uyarınca öğretmenlik için öngörülen merkezî sınavlardan aldıkları puan esas alınarak, Bakanlıkça alanlara göre belirlenecek taban puanın üstünde puan alanlar arasından puan üstünlüğüne göre atanırlar.
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olmak için üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı bölümü ya da Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünü tamamlamış olmak gerekmektedir. Bu öğretmen adayları, eğitim fakültesi mezunu değil ise öncelikle formasyon eğitimi almaları gerekmekteydi.
Resmi ve özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen sayısı ise 2022-2023 eğitim öğretim yılında 1 milyon 201 bin 138 oldu. Bu öğretmenlerin 1 milyon 6 bin 75'i resmi okullarda, 195 bin 63'ü özel okullarda görev yapıyor. 40 yaş ve altındaki öğretmen sayısı toplam öğretmen sayısının yüzde 60'ına karşılık geldi.
ÖABT SınavI, lisans düzeyindedir. Öğretmen kadroları için bu sınava başvuran adayların, sınavın Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarına ve alanlarına bağlı olarak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmaları zorunludur.
Peki KPSS öğretmenlik hangi puan türüyle atama yapılıyor? KPSS ile öğretmen atamaları P121 ve P10 puan türlerinde gerçekleştiriliyor. 16 daldaki öğretmenlik için hesaplanan P121 puanı, Genel Kültür - Genel Yetenek + Eğitim Bilimleri + ÖABT sonuçlarından oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri