2021 yılında 820 bin 771 bin tona karşılık 1.1 milyar dolarlık ham ayçiçeği yağı ithal eden Türkiye, ayçiçeği ithalatında ise yüzde 32.4'lük pay ile en yakın takipçisi olan ve ithalatta yüzde 27.8'lik payı bulunan 27 AB ülkesine de fark atmış durumda.
Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.
Ülkemizde üretilen bitkisel yağların %50'si de ayçiçeğinden elde edilmektedir. Türkiye, son 10 yılın ortalamasına göre 1,5 milyon tonluk ayçiçeği üretimi ile son on yıllık ortalaması 36 milyon ton olan dünya ayçiçeği üretiminin %4'ten fazlasını gerçekleştirmektedir.
Ayçiçeği unu adı altında ham yağ getiriliyor. Çünkü, ayçiçeği ununun vergisi yüzde 13.5 olduğu için, daha az vergi ödenerek yağ ithal ediliyor. Aynı şekilde yüzde 9 yağ içeren küspe ithal ediliyor.
İlgili 25 soru bulundu
Ayçiçeği üretiminde Ukrayna ve Rusya başı çekerken; bu iki ülkeyle birlikte AB ülkeleri, dünyada üretilen ayçiçeğinin yüzde 72,1'ini karşılıyor. 2018-2019 sezonunda toplam ayçiçeği yağlı tohum ithalatının yüzde 52'si AB ülkeleri ve Türkiye tarafından gerçekleştirilmiş durumda.
Türkiye'de ayçiçeği yağı piyasasının büyük bir bölümünü Suudi bir şirket elinde tutuyor. Suudi Arabistan'ın Türk ürünlerine boykotuna da katılan şirketin bağlı olduğu Savola Group, Türkiye'de Yudum başta olmak üzere birçok yağ markasının sahibi ve sektörde birinci sırada bulunuyor.
Ayçiçeği ithalatında Rusya'nın payı yüzde 51
Anadolu Ajansı'nın haberine göre Türkiye 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sı Rusya'dan, yüzde 14,6'sı ise Ukrayna'dan gerçekleştirdi.
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal ihtiyat stoku oluşturmak amacıyla bu ithalatın yapılacağını söyledi. Ofis tarihinde ilk kez Şubat 2021'de ham ayçiçeği yağı ithalatı yaptı. Daha sonra artan fiyatları kontrol etmek amacıyla yağ ithalatı zaman zaman devam etti.
Trakya Birlik, 2022-2023 sezonunda yüzde 40 yağlı baz ayçiçeği için 12 bin TL/Ton avans ödemesi yapılmasını karar verdi. DUVAR - Trakya Birlik Yönetim Kurulu, yağ oranına göre ayçiçek taban fiyatını 12 TL olarak belirledi.
Bu ürünler arasında doğal olarak ilk sırayı doğal gaz ve petrol ürünleri tutmaktadır ki, gerçekten de toplam ithalatın %37 kadarını doğal gaz ve petrol oluşturmaktadır. Diğer önemli ithal kalemleri arasında demir çelik ürünleri ikinci ve tahıl ürünleri üçüncü sırada gelmektedirler.
Türkiye'nin yıllık yağ tüketiminin yaklaşık 1 milyon 350 bin ton civarında olduğunu belirten İdin, "Türkiye'de yıllık yağ tüketiminin 450 bin tonu Rusya'dan ithal ediliyor.
Ukrayna 5,1 milyon ton ve Rusya 3,1 milyon ton olmak üzere, iki ülke de 2021'de dünyanın en çok ayçiçeği yağı ihraç eden ülkeleriydi. Şu anda anlaşılıyor ki Rusya'nın ayçiçek yağının bir kısmı Ukrayna tohumlarından üretiliyor. Ayçiçeği Ukrayna tarımının sembollerinden biri.
Türkiye Ayçiçek üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller Tekirdağ, Konya, Edirne, Kırklareli ve Adana. Bu iller, toplam üretimin yüzde 68'ini karşılıyor. Yine Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre; 1990'da 27 milyon 865 bin hektar tarım alanı varken 2020'de tarım alanlarının büyüklüğü 23 milyon 136 bin oldu.
Tahminlere göre ayçiçeğinin Avrupa'ya gelmesi İspanyolların aracılığıyla olmuştur. İspanyollar yağı İtalya'ya Almanya'ya ve Fransa'ya getirmişlerdir. Bu ülkeler bitkiyle çok tanışmış olmalarına rağmen günümüzde dünyada ayçiçek yağı üretiminin başını Rusya çekmektedir.
Türkiye, 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sını Rusya'dan, yüzde 14,6'sını Ukrayna'dan, yüzde 11,5'ini Bulgaristan'dan, yüzde 7,5'ini Moldova'dan, yüzde 6,3'ünü Romanya'dan gerçekleştirdi. 2021-2022 yılında Rusya ve Ukrayna'nın payının yüzde 70'e ulaşması bekleniyor.
TMO'nun resmi Twitter hesabından yapılan duyuruda, "Toprak Mahsulleri Ofisi 12 Nisan 2021, Pazartesi'den itibaren ayçiçek yağı satışına başlıyor. TMO'nun ürün satış noktalarında 5 litrelik tenekelerde satılacak olan ayçiçek yağının fiyatı 60 TL olarak belirlendi.
Ülkemizde yağlık ayçiçeği en fazla Trakya-Marmara Bölgesinde (%47,2); üretilmekte olup, bu bölgeyi %29,2 ile Orta Anadolu, %12 ile Karadeniz, %8,7 ile Akdeniz Bölgeleri izlemektedir. Ayçiçeği tohumunda içerdiği yüksek orandaki (%22-50) yağ miktarı nedeniyle bitkisel ham yağ üretimi bakımından önemli bir yağ bitkisidir.
İthal edilen başlıca ürünler:Demir-çelik, soya fasulyesi, hayvansal ve bitkisel yağlar, adi metaller.
Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde kurulan günlük 1500 m/ton kırım 800 m/ton rafine ve şişeleme kapasiteli Türkiye'nin en büyük entegre üretim tesisi Reka Yağ fabrikası, orkide markasıyla sıvı yağ pazarında ikinci sırada bulunuyor.
Savaşın başından bu yana Türkiye'nin buğday ithalatının neredeyse tamamının Rusya ve Ukrayna'dan yapıldığı (2021'de yüzde 70'e yakını Rusya olmak üzere toplam yüzde 87'si) tekrar tekrar vurgulanmış, savaş dolayısıyla buğday ve ürünlerinde fiyat artışı ya da kıtlık görülüp görülmeyeceği tartışılmıştı.
Türkiye'de perakende sıvıyağ sektörünün lider ve en bilinen markası Yudum, 2008 yılından bu yana gıda sektöründe 15 farklı ülkede yaygın olarak faaliyet gösteren Savola Gıda San. Ve Tic.A.Ş.'nin bünyesinde yer almaktadır. Yudum İstanbul'daki ilk üretim tesisini 1974 yılında Ayvalık'a taşımıştır.
Suudi Arabistan'ın Türk ürünlerine başlattığı boykot kararına Türkiye'de Yudum ve Sırma'nın da sahibi Savola Group bünyesinde olan Herfy şirketi de dahil oldu. Söz konusu firma Türkiye'de Yudum, Sırma, Egemden, Brillo, Cielo ve Afia markaları altında yağ üretimi yapıyor.
BUNGE GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.
Yılda 3.537.545 ton üretim ile Arjantin, üçüncü büyük ayçiçeği üreticisidir. 1.949.229 ton üretimiyle Türkiye 6 olarak sıralanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri