Ayçiçeği yağı tüm dünya ülkelerinde farklı coğrafyalarda yetiştirilmekte olup dünyada hiçbir üretici ülke, küresel üretimin % 15'inin üzerinde üretim gerçekleştirememektedir. Dünyada en önemli yağ bitkilerinden biri olan ayçiçeği ülkemizde de en fazla ekim alanına ve üretime sahip yağ bitkisidir.
Ayçiçeğinde Türkiye'nin yeterlilik derecesi
2000/01 ile 2019/20 sezonlarını kapsayan son 20 senede ayçiçeği üretimi 25,54 milyon ton.
Çünkü, ayçiçeği ununun vergisi yüzde 13.5 olduğu için, daha az vergi ödenerek yağ ithal ediliyor. Aynı şekilde yüzde 9 yağ içeren küspe ithal ediliyor.
Türkiye'de toplam yağ üretiminin %87 si bitkisel kaynaklı yağlardan oluşmaktadır. Bitkisel yağ üretimi, 12 farklı bitkinin tarımıyla elde edilmektedir. 2001 yılı değerlerine göre, Türkiye de üretilen yağlı tohumların %62,3'ü çiğitten, %30'u ise ayçiçeğinden elde edilmiştir.
2021 yılında 820 bin 771 bin tona karşılık 1.1 milyar dolarlık ham ayçiçeği yağı ithal eden Türkiye, ayçiçeği ithalatında ise yüzde 32.4'lük pay ile en yakın takipçisi olan ve ithalatta yüzde 27.8'lik payı bulunan 27 AB ülkesine de fark atmış durumda.
İlgili 21 soru bulundu
Ülkemizde üretilen bitkisel yağların %50'si de ayçiçeğinden elde edilmektedir. Türkiye, son 10 yılın ortalamasına göre 1,5 milyon tonluk ayçiçeği üretimi ile son on yıllık ortalaması 36 milyon ton olan dünya ayçiçeği üretiminin %4'ten fazlasını gerçekleştirmektedir.
Ayçiçeği üretiminde Ukrayna ve Rusya başı çekerken; bu iki ülkeyle birlikte AB ülkeleri, dünyada üretilen ayçiçeğinin yüzde 72,1'ini karşılıyor. 2018-2019 sezonunda toplam ayçiçeği yağlı tohum ithalatının yüzde 52'si AB ülkeleri ve Türkiye tarafından gerçekleştirilmiş durumda.
Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.
Türkiye'de sıvı yağ sektöründe iki güçlü grup var. Biri pazarın yüzde 23'üne hâkim olan Suudi Arabistanlı, diğeri ise ABD'li firma. Yağ pazarını elinde tutan yabancı gruplar, market ve bakkallara baskıyla zam yaptırıyor.
Türkiye yağ ithalatının yüzde 70'i Rusya ve Ukrayna'dan
Dünyanın en büyük ayçiçeği ithalatçısı olan Türkiye, bu ithalatı da ağırlıklı olarak Ukrayna ve Rusya'dan gerçekleştiriyor. İki ülke arasında çıkan savaş Türkiye'nin ham yağ ithalatını büyük oranda durdurdu.
Türkiye'de ayçiçeği yağı piyasasının büyük bir bölümünü Suudi bir şirket elinde tutuyor. Suudi Arabistan'ın Türk ürünlerine boykotuna da katılan şirketin bağlı olduğu Savola Group, Türkiye'de Yudum başta olmak üzere birçok yağ markasının sahibi ve sektörde birinci sırada bulunuyor.
Rusya Federasyonu 4.063.080 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Ukrayna ve Rusya Federasyonu birlikte dünya ayçiçek yağının %50'undan fazlasını üretiyor. Yılda 931.700 ton üretim ile Arjantin, üçüncü büyük ayçiçek yağı üreticisidir. 721.882 ton üretimiyle Türkiye 4 olarak sıralanmıştır.
Almanya'da, Ukrayna-Rusya savaşının ardından ortaya çıkan ayçiçek yağı sıkıntısı nedeniyle marketlerdeki raflar boş kaldı. Berlin'de ayçiçek yağı krizi. Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle tedarik zincirinde yaşanan aksamaların ardından birçok ülkede ayçiçek, koza ve mısır yağı sıkıntısı oluştu.
Ayçiçeği yağında tehlike çanları çalıyor. Ham ayçiçeği yağının tonu 1400 dolardan 2 bin doların üzerine çıktı. Rusya, Azak Denizi'nde Türkiye'ye ait yağ taşıyan 15-16 geminin çıkışına izin vermiyor. Bu gemiler getirilemezse Türkiye yağsız kalabilir.
Tahminlere göre ayçiçeğinin Avrupa'ya gelmesi İspanyolların aracılığıyla olmuştur. İspanyollar yağı İtalya'ya Almanya'ya ve Fransa'ya getirmişlerdir. Bu ülkeler bitkiyle çok tanışmış olmalarına rağmen günümüzde dünyada ayçiçek yağı üretiminin başını Rusya çekmektedir.
Türkiye'nin sıvıyağ sektörünün lider markası Yudum, sektöründe en çok tercih edilen ve en yaygın dağıtılan ve tüketilen markasıdır. Zeytinyağı üretimi ilk olarak 1975 yılında İstanbul Haliç fabrikasında başlamıştır.
Orkide Yağları tarafından Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde 50 milyon dolara mal olan Türkiye'nin en büyük yağ fabrikasının inşaatı bitme noktasına geldi.150 dönüm arazide günlük bin 500 ton ayçiçeği işleyecek fabrikada 500 kişi istihdam edilecek.
Türkiye'de perakende sıvıyağ sektörünün lider ve en bilinen markası Yudum, 2008 yılından bu yana gıda sektöründe 15 farklı ülkede yaygın olarak faaliyet gösteren Savola Gıda San. Ve Tic.A.Ş.'nin bünyesinde yer almaktadır. Yudum İstanbul'daki ilk üretim tesisini 1974 yılında Ayvalık'a taşımıştır.
Türkiye'de ayçiçek yağı en ucuz yerde 5 litresi 85.01 TL'ye satılırken, inanmayacaksınız ama Avrupa'daki fiyatlar bunun yarısından bile az! Almanya'da ayçiçek yağının litresi sadece 0.75 Euro. Yani, 75 cent veya yaklaşık 6.3 Lira. Almanya'da 5 litrelik ayçiçek yağını 3.25 Euro'dan (yaklaşık 28 TL) almak mümkün.
Tarımsal ve şehirsel amaçla da yapılır. Ukrayna, Rusya gibi ülkeler toprakları düz ve büyüktür (Biraz SSCB etkisi de var tabi). Haliyle onlar bizden daha çok buğday yetiştirebilir.
Bu ürünler arasında doğal olarak ilk sırayı doğal gaz ve petrol ürünleri tutmaktadır ki, gerçekten de toplam ithalatın %37 kadarını doğal gaz ve petrol oluşturmaktadır. Diğer önemli ithal kalemleri arasında demir çelik ürünleri ikinci ve tahıl ürünleri üçüncü sırada gelmektedirler.
Türkiye ham yağ ihtiyacının yüzde 50'si ayçiçeğinden karşılanıyor. Ham yağ açısından ayçiçeği çok önemli bir üründür. Dünyada yıllık ortalama 26 milyon hektar alandan 42.5 milyon ton ham yağ üretiliyor."
Yılda 3.537.545 ton üretim ile Arjantin, üçüncü büyük ayçiçeği üreticisidir. 1.949.229 ton üretimiyle Türkiye 6 olarak sıralanmıştır.
Küspe ithalatına da ciddi paralar ödüyoruz. Ayçiçeği ithal ettiğimiz ülkelerin başında Rusya, Ukrayna, Moldova, Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan var. Ham yağ ithal edilen ülkeler arasında Rusya ve Ukrayna'nın yanı sıra Arjantin var.
Ülkemizde ayçiçeği yağlık olarak en fazla Trakya-Marmara Bölgesinde %47,2 oranıyla üretilmekte, %29,2 ile Orta Anadolu, ile Karadeniz, %8,7 ile Akdeniz Bölgelerinde üretilmektedir. Ülkemizde üretilen ayçiçeği yağları oldukça kaliteli ve verimlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri