Rize Takip is at İslampaşa/Rize.
Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir. Evlerde, balkonlarda yetiştirilen belki de tek meyve ağacı kumkuatdır. Anavatanının #Çin olduğuna inanılır.
Rize, Karadeniz'e kıyısı olan ve Karadeniz'in doğusunda yer alan 146.000 nüfuslu bir ildir. Şehrin ismi duyulduğunda akla gelen ilk şey ünlü Rize çayı ve yemyeşil ormanlarıdır. Şehir, verimli arazisi ve konumunun yaşamaya elverişliliğinden ötürü binlerce yıldır farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır.
》Rize halk müziği ve geleneksel oyunları Doğu Karadeniz yöresinin tipik özelliklerini taşır. Yörenin en ünlü türküleri Kiremite Su Duştu Ayağına Yemenidir. Yörede en yaygın olarak kullanılan şaz Karadeniz kemencesidir. Bundan başka zurna, davul, darbuka ve kaşık da çalınır.
İlgili 45 soru bulundu
Rize Kalesi, Ayder Kaplıcaları, Palovit Şelalesi, Şahin Tepesi, Tarihi Rize Çarşısı, Rize Müzesi, Ayder Yaylası, Elevit Yaylası, Sal Yaylası, Gito Yaylası, Kıble Dağı Cami, Anzer Yaylası ve Zilkale de mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.
Rize ili ve çevresinin bilinen ilk hakim ahalisi, bitişken dilli ve Asya kökenli kavimlerdir. Bunlar Rize ve çevresinde tarım ve hayvancılıkla geçinen yerleşik topluluklarıdır. Bu topluluklardan "KULKU-KULKHA"ların adına, Erzurum yöresini kendi ülkesinin topraklarına katan URARTU kralı II. SARDUR (M.Ö.
Öfke kontrolünü sağlamayı amaçlayan Rize polisi, bunun için yürütülen proje kapsamında, yaşanmış olaylardan yola çıkarak yöre insanının öfkesinin nedenlerini belirledi ve rapor haline getirdi. Silaha olan düşkünlük, acelecilik, tez canlılık ve kurallara riayet etmeme gibi maddeler ilk sırada yer aldı.
Yapılan araştırmalarda Karadeniz Bölgesinin en pahalı İlinin Rize olduğu ortaya çıkıyor. Özellikle giyim ve ayakkabıda en pahalı iller arasında yer alıyor. Bunun yanında konut, sebze ve meyve konusunda da pahalı iller arasında gösteriliyor.
Rize çevresinde çok sayıda metalik cevherleşme sahasında Bakır, Kurşun, Çinko, Demir ve Manganez oluşumları belirlenmiştir. Endüstriyel hammaddeler bakımından da potansiyele sahip olan Rize ilinde kaolen, kil, mermer ve feldispat sahaları ortaya konulmuştur.
Antik Çağ yazılı kaynaklarında Rhizus (Ριζοῦς) olarak anılan Rize adının Yunanca "ριζα" (riza) isminden geldiği sanılmakta olup anlamı "Dağ Eteği"dir.
Mandalina, çay, hayvancılık ve kivi üretimi yapılan Rize ilinin Pazar ilçesi, muhakkak görmeniz gereken eşsiz yerlere sahiptir ve buraya ulaşım şehrin her yerinden sağlanabilmektedir.
Şehrin en popüler doğal güzellikleri; Fırtına Vadisi, Kaçkar Dağları Milli Parkı, Anzer Yaylası, buzul gölleri, Gito Yaylası, Sal Yaylası, Pokut Yaylası, Palovit Yaylası, Elevit Yaylası, Palovit Şelalesi, Gelin Tülü Şelalesi, Arapdüzü Mesire Alanı, Bulut Şelalesi, Büyükdeniz Gölü ve Ayder Kaplıcaları'dır.
Rize'nin vazgeçilmez tatlısı 'Pepeçura'
Karadeniz bölge mutfağı içinde özel bir yere sahip olan Rize, kendine özgü malzemeleri ve pişirme teknikleriyle tanınır. Açma Makarna Tatlısı ise hem yapımındaki maharet hem de lezzeti ile kentin en ünlü lezzetlerinin başında gelir.
Tarım alanlarının %90'ını çay oluşturmaktadır. Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir.
Rize'de yazları serin ve ılıman, kışları soğuk ve her mevsimi yağışlı bir iklim görülür. Elli yıl boyunca yapılan rasat sonuçlarına göre Rize'nin yıllık sıcaklık ortalaması 14 °C'den biraz fazla olarak tespit edilmiştir.
Çayeli dahil Trabzon tarafına doğru olan Rize il merkezi dahil Türklerin aşırı çoğunlukta olan kısımdır. Ana dil olarak ta Türkçe konuşulur bu kesimlerde. Rize merkez, İyidere, Kalkandere, Derepazarı, İkizdere, Çayeli, Güneysu ilçeleri Türklerin çoğunluk olduğu ilçelerdir.
Toprağı cömert, mahsulu bereketlidir. Beşeri kaynak bakımından da zengin bir şehirdir Rize. İnsanları zeki, yetenekli, mert, mücadeleci, yardımsever, vatanına ve milletine bağlı, vefakar kimselerdir. Rize'nin insanı, sırtınızı yaslayabileceğiniz bir dağ gibi vakurdur.
Annem ve sülalesi Rizelidir. +1 aynı zamanda rizelilere çakal da denir.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Etnik köken olarak Hemşinliler ve Lazlar vardır. Yaygın olarak Lazca ve Türkçe konuşulur. Ulus-devlet politikaları sebebiyle Lazca yok olma tehlikesi altındadır. İlçenin en belirgin yanı dış çevreyle sürekli ve yoğun ilişkidir.
Çoruh vadisinde yerleşmiş olan Kıpçak boyundan Kubasar ailesi ve taraftarları 1195 tarihinde doğudan yeni-Kıpçakların gelişinden rahatsız olarak Bizans idaresindeki Rize ve Trabzon bölgesine gelip yerleşmişlerdir.
Atmaca avcılığı ve yakalanan bu hayvanların eğitimi sonrasında yapılan bıldırcın avcılığı yöre kültüründe önemli yer teşkil eder.Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde, Kaçkar zirvelerinden doğan Hala Deresi ile kaynağı Verçenik Dağları'nda olan Fırtına Deresi civarı zengin bitki örtüsü ile dikkat çekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri