BAB'ın asıl üyeleri İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, Portekiz, İtalya, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Yunanistan'dır. İzlanda, Norveç, Türkiye, Macaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti ortak üyelerdir. Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İrlanda ve İsveç gözlemci statüsündedirler.
Doğu Avrupa ülkeleri; Belarus, Romanya, Polonya, Ukrayna, Çekya, Slovakya, Macaristan, Arnavutluk, Gürcistan, Ermenistan, Yunanistan, KKTC, Güney Kıbrıs, Rusya, Türkiye, Slovenya, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Moldova, Kosova, Kazakistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Bulgaristan olarak sıralanabilir.
Bu listeye göre, Doğu Avrupa ülkeleri: Belarus, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Moldova, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Slovakya, Ukrayna iken Batı Avrupa ülkeleri: Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Monako, Hollanda, İsviçre olarak tanımlanmıştır.
Türkiye topraklarının büyük bir bölümü Asya kıtasında yer alır ve bu bölgeye Anadolu/Küçük Asya adı verilir. Avrupa kıtasında yer alan görece küçük bölüme ise Trakya adı verilir.
İlgili 33 soru bulundu
20 ülke tamamen veya kısmen Batı Asya'da yer almaktadır ve bunlardan 13'ü Arap dünyasının bir parçasıdır. Batı Asya'daki en kalabalık ülkeler Türkiye (kısmen Balkanlar'da), İran, Irak, Suudi Arabistan ve Yemen'dir. Batı Asya'nın toplam nüfusunun 300 milyon olduğu tahmin edilmektedir (2015 itibarıyla).
Kuzeybatıda Bulgaristan, batıda Yunanistan, kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Ermenistan, İran ve Azerbaycan, güneydoğuda ise Irak ve Suriye ile sınır komşusudur. Güneyini Kıbrıs Adası ve Akdeniz, batısını Ege Denizi ve kuzeyini Karadeniz çevreler.
Orta Doğu, Afrika-Avrasya'da genellikle Batı Asya'yı (Güney Kafkasya hariç), tüm Mısır'ı (çoğunlukla Kuzey Afrika'da) ve Türkiye'yi (kısmen Balkanlar'da) kapsayan kıtalararası bir bölgedir.
Beş ülkenin hem Asya hem Avrupa kıtasında toprakları vardır bunlar Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan ve Rusya'dır. Kıbrıs ve Ermenistan hâlen politik ve sosyal tartışmalara neden olan bir konumdadır. 28 devlet Avrupa Birliği'nde, 25 devlet ise NATO'da yer almaktadır.
Türkiye; Anadolu Yakası, Güneydoğu Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan büyük, kabaca dikdörtgen bir yarımadadır. Toprakları 36–42° Kuzey enlemleri ve 26–45° Doğu boylamları arasında yer alır. Ülkenin doğusu ile batısı arasında 76 dakikalık bir zaman farkı vardır. Genişliği 1.660 kilometredir.
MTA Genel Müdürlüğü Fizibilite D. Doğu Avrupa Ülkeleri, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, Arnavutluk, Bosna- Hersek, Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan- Karadağı içermektedir.
Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti (Azerice: Azərbaycan Respublikası [ˈɑzæɾbɑjdʒɑn ɾespublikasɯ]), Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir.
Türklerin en çok yaşadığı üç ülke Almanya, Fransa, Bulgaristan, İngiltere ve Hollanda'dır. Türk halkları bakımından ele alındığında en büyük nüfus Türkiye'den sonra sırayla Özbekistan, İran, Rusya, Çin ve Kazakistan'da yaşar.
İstanbul Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara kıyısı ve Boğaziçi boyunca, Haliç'i de çevreleyecek şekilde kurulmuştur. İstanbul kıtalararası bir şehir olup, Avrupa'daki bölümüne Avrupa Yakası veya Rumeli Yakası, Asya'daki bölümüne ise Anadolu Yakası veya Asya Yakası denir.
Türkiye'nin anakaradaki en batı noktası ise Trakya'da Edirne ili Enez ilçe merkezi sınırlarında Meriç nehrinin Ege'ye döküldüğü noktada yer alır. (40°43'45"K 26°2'9"D) Bu nokta, Anadolu anakarasının en batıdaki noktası olan Baba Burnu'nun 2,4 km. batısındadır.
31 Ekim 2012 tarihinde Almanya'yı ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Birliğe üyeliğinin Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yıldönümü olan 2023'te gerçekleşmesini beklediğini belirterek, görüşmelerin o zamana kadar olumlu sonuç vermemesi halinde üyelik müzakerelerini sona erdirebileceklerini ima etti.
Türkiye'nin yüzey alanının %3'ü Avrupa kıtasında (Trakya), geri kalanı Asya Kıtasında (Anadolu) yer alır. Türkiye, 26°-45° doğu boylamları ile 36°-42° kuzey enlemleri arasındadır. Ülkemizin yüzölçümü yaklaşık olarak 780 000 km2'dir.
Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (SEECP) üyeleri arasında Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, Kosova, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Türkiye yer almaktadır.
İki yıl süren müzakereler sonunda 5 Mart 1995 tarihinde yapılan Ortaklık Konseyi toplantısında alınan karar uyarınca Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği 1 Ocak 1996 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Böylece, Türkiye-AB Ortaklık İlişkisinin "Son Dönemi"ne geçilmiştir.
Bu tanıma göre Orta Doğu ülkeleri Suriye, Irak, Katar, Kıbrıs, Ürdün, İsrail, Lübnan, İran, Filistin, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Kuveyt, Bahreyn, Yemen, Mısır, Afganistan, Pakistan, Tunus, Cezayir, Libya, Sudan, Fas'tır.
Sovyetler Birliği'nin dağılması ile Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan bağımsızlıklarını kazandılar ve Türk dillerini egemen ve resmî dil olarak kabul eden devletlerin sayısı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte yediye çıkmıştır.
Günümüzde bağımsız olan 7 Türk ülkesi, yarı bağımsız olan 15 adet Türk devleti var. (Azerbaycan, Kazakistan, KKTC, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Çin'e bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Şunhua Salar, Rusya'ya bağlı Altay Cumhuriyeti, Balkar, Başkurtistan, Çuvaşistan,...
Dünyanın en eski egemen devleti - Mısır
Egemen devlet tanımınıza göre değişiklik göstermekle birlikte, eğer egemen devlet tanımının ilk anlamını baz alırsanız Mısır M.Ö. 3100 yılında elde ettiği egemenliği ile dünya üzerindeki ilk egemen devlettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri