Yoğurt Ne Kadar Sürede Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
Yoğurt 6 saate kadar dışarıda kalabilir. Bir örtünün altında, bir fırında (fırın kapalı çalışmıyorken) veya bir mikrodalganın içinde bu şekilde bekletebilirsiniz.
4- İdeal mayalama süresi 45-50 °C sıcaklıktaki bir ortamda ( fırın vb ) 3,5 – 4 saat bekletmektir. Daha uzun süre mayalanması yoğurtta sulanma ve ekşimeye neden olabilir. 5- Mayaladığınız yoğurt tutmuş ise 8-10 °C sıcaklıkta buzdolabında 24 saat bekletiniz.
Eğer fazla bekletirseniz yoğurt ekşi olur. Daha sonra kavanozları oynatmadan üzerindeki bez açılır ve 1-2 saat soğuyup oda sıcaklığına gelmesi beklenir. Buzdolabına yerleştirilen kavanozdaki yoğurtlar 24 saat dinlendikten sonra yemeye hazır hale gelir. Kapağı açılmayan kavanozdaki yoğurtlar yaklaşık 10 gün dayanır.
Yoğurdu buzdolabında saklamak, tazeliğini ve lezzetini korumak için en yaygın yöntemdir. Yoğurt, buzdolabının 4 ila 7 derece arasındaki sıcaklığında saklanmalıdır. Yoğurdun taze kalması için, kapalı bir kapta saklanması önerilir. Yoğurt, açıldıktan sonra buzdolabında 3 ila 5 gün arasında taze kalabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Ne Zaman Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Paketlenmiş yoğurtlar ise 4-5 gün içerisinde tüketilmelidir. Yani süzme yoğurt da diğer süt ürünleri gibi birkaç gün içerisinde tüketilmelidir.
Bozulmuş Yoğurt Zehirlenmesinde Ne Yapılmalıdır? Bozuk yoğurt zehirlemesi olduğunda mutlaka doktora başvurulmalı, özellikle semptomlar ağır ve uzun solukluysa doktora gitme aksatılmamalıdır. Özellikle ishal halinde vücut aşırı derecede sıvı kaybetmektedir. Bu nedenle de sık sık sıvı takviyesi alınmalıdır.
Yoğurt ne kadar dayanır? Yoğurt besin değerini hızlı kaybeden bir gıda olduğundan açık ve ev yapımı yoğurtların 2-3 gün, hava ile temas etmeyecek şekilde paketlenmiş yoğurtların ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmesi önerilir. Yoğurt bu süreden sonra besin değerini kaybetmeye ve bozulmaya başlayacaktır.
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
Ev yapımı yoğurtlar doğal ve katkısız oldukları için sağlık açısından daha uygundur. Fakat katkı maddesi olmaması bozulma süresini kısaltmaktadır. Ev yapımı yoğurtlar 2 – 3 gün içinde tüketilmelidir. Bu süre sonunda yoğurt besin değerini kaybetmeye başlayacağı gibi 5 – 6 gün sonunda bozulmaya başlayabilir.
Özellikle 2,5 litre süt ile beraber 1 yemek kaşığı yoğurt gereklidir.
-Küfler genellikle anında değil uzun vadede özellikle karaciğere zarar verir. -Bir defa küf yemekten birşey olmaz sürekli peyniri, yoğurdu, ekmeği, küflenince yiyorsak tehlikelidir.
Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Paketlenmiş yoğurtlar ise 4-5 gün içerisinde tüketilmelidir. Yani süzme yoğurt da diğer süt ürünleri gibi birkaç gün içerisinde tüketilmelidir.
Farklı yoğurt çeşitleri, çeşitli süreler boyunca taze kalır. Örneğin, açılmamış bir içilebilir yoğurt veya meyveli yoğurt, yedi ila on gün daha kısa bir ömre sahiptir. Normal yoğurt ve az yağlı yoğurt son kullanma tarihinden sonra bir ila iki hafta için iyidir.
Ilınınca iki yemek kaşığı yoğurtu süte ekleyin. Daha sonra 100 derecede 5 dakika ısınan fırına, sütü ağzı açık bir kaba koyup kapağını kapatın. 5 saat bekledikten sonra taş gibi yoğurt elde etmiş olacaksınız.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Kapak yerine bir havlu kağıt koyun üzerine de temizce bir bezle kapatın ve kavanozları da bu bezle sarın torbanın ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Mayalama işlemini yatarken yaparsanız buzdolabını kapağını fazla açmayalım ki buzdolabının içi aynı ısıda kalsın. Bir gün sonra yoğurdumuz hazırdır.
Dokusu değişiyor: Yoğurt
Yoğurdu derin dondurucuya koymak onun dokusunu tamamen değiştirecektir. Zira buzluktan çıkarılan yoğurda baktığınızda parça parça olduğunu görürsünüz. Eğer yoğurdu yemek istiyorsanız derin dondurucuda değil buzdolabında saklamaya gayret edin.
Yoğurtlarda,peynirlerde ve et ürünlerinde pembeleşmenin kaynağı ''Rhodotorula'' adlı maya türü bir mikroorganizmadır . Doğada çok yaygın olarak bulunan bu mikroorganizmalar hava ve toz yardımıyla sporlarla bulaşabileceği gibi çiğ meyve ve sebze yardımıyla da evlerimizde buzdolaplarına kadar gelirler.
Fakat durum böyle değil. Küflenen bu gıda aflatoksin, mikotoksin sporları içerisinde barındırır ve kansere sebebiyet verir. Yani gıdanız küflendiğinde kesip yemeye devam etmek istiyorsanız, sporların inmediği bölgeyi tahmin ederek küfü almanız ve temiz bölgeyi yemeniz gerekir.
Ev yoğurdu mayalanırken kullanılan yoğurt kültürü içinde yer alan L. Bulgaricus isimli bir bakterinin fazla olmasıyla yoğurdun tadı daha ekşi olur. Ev yoğurdunun mayalanma sıcaklığının yüksek olması, uzun süre mayalanmak için bekletilmesi gibi nedenler bu bakterinin sayısının artmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri