Türkiye çifte vatandaşlık statüsüne izin veren bir ülke olmakla birlikte Türkiye ile özel olarak çifte vatandaşlık anlaşması bulunan 4 adet ülke bulunmaktadır. Bunlar: Almanya, Bulgaristan, Arnavutluk ve İngiltere'dir.
ABD resmi olarak çifte vatandaşlığı tanımamaktadır. Ancak yasal olarak ya da politikal olarak karşıtı hiç bir eylemde de bulunmamaktadır. ABD hükümeti, başka bir ülke pasaportu ile seyahat eden, yabancı bir ülkede oy kullanan, askerlik görevini yerine getiren bireylere karşı cezai bir kaide uygulamamaktadır.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Avrupa'da çifte vatandaşlığın yasak olduğu ülkeler arasında Almanya'nın yanı sıra AB üyesi Hollanda, Avusturya, Estonya, Bulgaristan, İspanya, Letonya ve Litvanya'ya ek olarak Ukrayna ve Norveç de bulunuyor.
Öncelikle vurgulamak gerekir ki; Almanya, ABD, Avustralya, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Brezilya, Çekya, Ermenistan, Fransa, Güney Kore, İrlanda, İspanya, İsrail, Kanada, İtalya, İsveç, İsviçre, Kıbrıs, Meksika, Norveç, Mısır, Romanya, Portekiz ve Şili gibi birçok ülke çifte vatandaşlığa izin vermektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir. - Çift pasaportlu yabancıların son 180 gün içerisinde ayrı ayrı pasaportlar ile 90'ar gün kalmaları mümkün olamamaktadır.
Çifte vatandaşlığın elde edilmesi için üç esas koşul bulunuyor. Bunlar; Başka bir ülkenin vatandaşı olmak için hak kazanılmış olması; bu en mühim koşuldur, bu koşul yerine getirilmeden öteki koşulların yerine getirilip getirilmediğine bakılmaz. Çifte vatandaşlığın, her iki ülke tarafından da onaylanıyor olması.
1. VATİKAN. Vatikan'da yalnızca ülkede veya Roma'da kardinal olarak çalışanlar, ya da Katolik Klisesi'nin resmi çalışanı olarak görev yapanlar vatandaşlık alabiliyor.
Çifte vatandaşlık hakkı alan kişiler her iki ülkenin de kültürü ile kaynaşırlar, bu da özellikle kültürel gelişim için önemli rol oynar. Çifte vatandaşlığın diğer avantajları ise; her iki ülkede de oy kullanma, sosyal hizmetlerinden faydalanma ve eğitim fırsatlarından faydalanma olarak sıralanabilir.
Antigua ve Barbuda yatırım yoluyla vatandaşlık almanın en kolay olduğu ülkelerin ilk sırasındadır. Karayip Denizi'nin doğusunda yer alan ada ülkesi Antiqua ve Barbuda'da vatandaşlığa hak kazanan yatırımcılar dünyadaki 151 ülkeye vizesiz seyahat edebilmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri yasaları birden fazla vatandaşlığa izin vermektedir. Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olarak vatandaşlığa kabul edilen diğer ülkelerin vatandaşları, diğer ülkeye bağlılıktan vazgeçmeleri gerekse de, önceki vatandaşlıklarını koruyabilirler.
Vatandaşlık sorgulaması için kişilerin yararlanabilecekleri iki farklı yok bulunmaktadır. Bunlardan birincisi devlet dairesine gitmeden birçok işlemi kolaylıkla halledebileceğiniz e-devlet Kapısı diğer ise TC. İçişleri bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesidir. .
Aynı anda iki vatandaşlığa sahip olmak ve iki devletin vatandaşlık kanunundan faydalanıp bunlara tabi olmak, uluslararası hukukta vatandaşlık edinimi ile ilgili bir kural birliği olmaması sebebiyle mümkündür.
Amerikan vatandaşı olmak için beş yıllık daimi ikamet şartı olmasına karşın, vatandaşlığa kabul başvurunuzu bu beş yılın tamamlanmasına 90 gün kala ABD Yurttaşlık ve Göçmenlik Hizmetlerine (USCIS) gönderebilirsiniz.
Amerika doğum yoluyla vatandaşlık veren ülkelerden biridir. Amerika'da doğum yoluyla vatandaşlık almak isteyen anne adayları, bebeğini Amerika'da doğurmak istemektedir. Bu sayede Amerika'da doğan çocuk, otomatik olarak Amerikan vatandaşlığı alarak çifte vatandaşlık statüsüne geçebilir.
En az 3 yıl daimi ikamet yani Green Card sahibi olmalıdır. ABD vatandaşı eşiyle 3 yıldır yaşıyor olmalıdır. Başvuru yapmadan önce bulunduğu eyalette en az 3 ay yaşamış olmalıdır. Başvuruyu yapmadan önceki 3 yılın en az 18 ayı boyunca ABD'de fiziksel olarak mevcut olmalıdır.
ÇİFTE VATANDAŞLAR YABANCI PASAPORTLARIYLA GİRİŞ YAPABİLİR Mİ? Türk pasaportu dışındaki diğer pasaport ile de giriş yapılabilir. Ancak, yabancı pasaport ile giriş yapılırken, T.C. Kimlik Numarası veya Mavi Kartın ibrazı vize işlemlerinde kolaylık sağlayacaktır.
Amerika'nın Sesi'nin Türk diplomatik kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin ABD vatandaşlarına uyguladığı vize yasağı, çifte vatandaşlığa sahip olanları etkilemeyecek. Yetkililer, çifte vatandaşlığa sahip olanlar için uygulamada bir değişiklik olmadığını bildirdi.
Vatandaşlık avukatı, yabancı ülke vatandaşlarına, vatandaşlık hukuku alanında giren dava ve hukuki işlerde destek sunan ve vatandaşlık hukuku alanında uzmanlaşan avukat olarak açıklanabilmektedir.
Haymatlos; hukuksal açıdan vatanı olmayan ve hiçbir ülkenin vatandaşı olmayan kişileri ifade eden bir kavramdır. Herhangi bir devlete uyrukluk bağıyla bağlı olmayan ve vatansız statüsüne sahip kişiler yasal açıdan haymatlos olarak tanımlanır.
Birçok ülke, kolayca vatandaşlık alabilmeniz için birçok fırsat sunar. İngiltere, Yunanistan, Dominika, Kanada, Malta, ABD, Bulgaristan, Tayland, Güney Kıbrıs gibi birçok ülke yatırım yoluyla vatandaşlık veriyor.
YKN (Yabancı Kimlik Numarası) bulunan ve e-Devlet sisteminden kayıt işlemi yapmasına izin verilen 18 yaş üstü bireyler, PTT'den alacakları e-Devlet şifresi ile e-Devlet sistemi üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet) kayıt yapabilmektedir.
BAŞVURU SAHİBİ TARAFINDAN İBRAZ EDİLMESİ GEREKEN BELGELER
✓ Başvuru Formu (VAT-12), ✓ Nüfus cüzdanı veya örneği, ✓ Yabancı devlet vatandaşlığının hangi tarihte kazanıldığını gösterir kimlik bilgilerini içeren ve usulüne göre onaylanmış bir belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi.
- Yabancı vatandaşlığını korumak istediklerini bildirenler veya 23 yaşını doldurdukları tarihe kadar herhangi bir tercih bildirmeyenler Alman vatandaşlığını kaybederler. - Alman vatandaşlığına karar verenlerin 23 yaşına kadar, diğer vatandaşlıktan çıktıklarını belgelemeleri gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri