İHRAM NAMAZI : İhram elbisesini giyip, Hac veya Umre'ye niyet etmeden önce kılınan iki rekatlık sünnet namazıdır. TELBİYE : İhrama girenlerin, niyetle birlikte okumaya başlayıp Kâbe'yi görünceye kadar tekrar etmeleri uygun görülen “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk, Lebbeyke Lâ Şerike Leke Lebbeyk.
Umre Turunda, Mekkeye girişte Kabeyi görünce, Beytullah'ı ilk kez görünce şöyle dua edilir:Azamet sahibi olan Allah'tan başka güç ve kuvvet sahibi yoktur. Allah'tan başka tapılacak bir ilah yoktur, sadece O vardır. O'nun ortağı yoktur, Mülk O'nundur, hamd sadece O'na yapılır.
Mekke'ye girip Kâbe görüldüğünde şöyle dua etmek müstehaptır: "Ey Allah'ım! Bu beytin (Kâbe'nin) şeref, azamet, kerem ve yüceliğini artır."
اللَّهُمَّ زِدْ َهذاَ الْبَيْتَ تَشْرِيفاً وَ تَعْظِيمأً وَ تَكْرِيماً وَ مَهاَبَـةً وَ بِرّاً وَ إِيماَنـاً. وَ زِدْ مَنْ عَظَّمَهُ وَ شَرَّفَهُ وَ كَرَّمَهُ مِمَّنْ حَجَّـهُ أَوِ اعْتَمَرَهُ تَشْرِيفاً وَ تَعْظِيمأً وَ تَكْرِيماً وَ بِرّاً وَ إِيماَنـاً.
Kabe'yi ilk gördüğünüzde neler hissettiniz? M. Güç: Kabe'yi ilk gördüğümde bana bir hal oldu. Tüylerim diken diken oldu. Ruhumun derinliklerinden gelen bir hisle hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladım.
İlgili 18 soru bulundu
Tavaf esnasında tekbir, tehlil, salât ve selam getirilir ve Kur'an-ı Kerim okunabilir. (Ö. Nasuhi Bilmen, Büyük İslâm İlmihali, s. 369).
Nitekim her ne kadar zayıf olduğu söylense de, Resulullah'ın (asm), “Kâbe'yi ilk görünce yapılan duâ reddolunmaz.” 4 ifadesi kayıtlara ve kitaplara geçmiştir. Bu rivayetin zayıf mı sahih mi olması hadisçilerin işidir. Bize düşen duâ etmek ve Rahmet-i İlâhiye'den kabulünü ummaktır. Buna engel yoktur.
Haccın sa'yinin niyeti
“Allah'ım! Senin rızan için Safa ile Merve arasında yedi şavt olarak haccın sa'yini yapmaya niyet ediyorum” diye yapılır. Sa'y yapacak kimse, Kâ'be görülebilecek kadar Safa tepesine çıkar. Kâ'be'ye dönerek: diye tekbir ve tehlil getirir, eller kaldırarak dua eder.
“Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk, innel hamde ve'n-ni'mete leke ve'l-mülk, lâ şerîke lek.”
Safa tepesine gelinerek kıbleye doğru dönülür. “Allah'ım senin rızan için umre sa'yi yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve benden kabule eyle” diyerek niyet edilir. Eller duada olduğu gibi açılır; tekbir, tehlil ve salavat getirilerek dua edilir.
“Ya Rabbi! Umre ziyaretine niyetlenen bizlere, bu ibadeti layıkıyla ve hayırlısıyla yerine getirmeyi nasip eyle. Bizlere sağ salim gidip dönmeyi, ailemize ve yakınlarımıza hayırlı bir şekilde kavuşmayı nasip et. Allah'ım bizlerin dışında da her Müslüman kardeşimize Kabe'yi tavaf ederek yüz sürmeyi nasip eyle.
Demek ki Peygamberimiz (asm) Kâbe'ye selam vermiş, ancak bu selamı onun iki rüknüne vermiştir. - Tavaf esnasında da Hacerülesved'e selam verilir.
Hac ve umre; meşakkatli bir ibadettir, sıcak, izdiham ve kalabalıkta sırf Allah için sıkıntılara katlanmak samimiyetin gereğidir. Ayrıca hac ve umre yapanlar, Mescid-i Haram, Kâbe, Mina, Müzdelife ve Arafat gibi kutsal mekânlarda dua ederler, Allah da onların duasını kabul eder.
Bu131 metre (429 ft 9 in) yüksekliğinde ve 15 metre (49 ft 3 in) genişliğinde ve beyaz mermerden oluşmaktadır. Hatim ile Kabe arasındaki boşluk aslında Kabe'nin bir parçasıydı ve bu nedenle tavaf sırasında girilmez .
Hac; Kâbe'nin yanı sıra diğer bazı kutsal yerlerin birlikte ziyaret edilmesi, umre ise sadece Kâbe ziyareti olarak tanımlanır.
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı Kabe'deki tavaf koşullarına yeni düzenlemeler getirdi. Öteden beri tartışmalı olan Kâbe'ye, Hacer'ül Esved'e ve mültezeme el ve yüz sürme yasaklandı.
Tavaf'ın şavtlarında okunacak dualar sırasıyla şu şekildedir; 1. Tavaf'ın birinci şavtında şu dua okunur: “Sübhannahi velhamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber, vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim.
Allah'ın evi olan Kâbe'ye gelen hacı adayları, Yüce Allah'ı (CC), selamlamak için bu duayı okurlar. Hac ibadetine başlamadan önce ihrama girerken bu duanın okunması zorunludur. “Lebbeyk Allahümme lebbeyk, Lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk, innel hamde ve'n ni'mete leke ve'l-mülk. Lâ şerîke lek.” ''Buyur Allah'ım, buyur!
Lebbeyk, Allâhümme Lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk, İnne'l-hamde ve'nni'mete leke ve'l-mülk, lâ şerîke lek. Anlamı: Allah'ım! Senin emrine uydum ve davetine icabet ettim.
Umre yapmak isteyenler, gerekli hazırlıkları yaptıktan ve iki rek'at ihram namazı kıldıktan sonra, “Allah'ım! Senin rızan için umre yapmak istiyorum. Bunu bana kolaylaştır ve kabul eyle” diye niyet edip “telbiye” söyleyerek ihrama girerler. Bu şekilde ihrama girdikten sonra Kâbe'yi usulüne göre tavaf ederler.
Sözlükte “bir şeyin çevresinde dönmek, dolaşmak” anlamındaki tavâf kelimesi fıkıh terimi olarak usulüne uygun şekilde Kâbe'nin etrafında dönmeyi ifade eder. Kâbe sol tarafa alınarak Hacerülesved hizasından başlanıp aynı noktada tamamlanan her dönüşe “şavt” ve yedi şavta tavaf adı verilir.
Sa'ye Safâ tepesinden başlanır, Merve tepesinden başlanırsa birinci şavt geçersiz sayılır. Zira Resûl-i Ekrem, Safâ tepesine doğru yürürken Bakara sûresinin 158. âyetini okuyup burada önce Safâ'nın zikredildiğine işaretle, “Allah'ın başladığı yerden başlıyoruz” demiştir (Müslim, “Ḥac”, 147; İbn Mâce, “Menâsik”, 84).
İbrahim ve oğlu Hz. İsmail tarafından yaptırılmıştır. Bazı zamanlarda sel felaketleri ile yıkılıp yeniden inşa edildiği de söyleniyor.
Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem iki rükün arasında şu duayı okurdu: “Rabbimiz! Bize hem dünyada hem de ahirette iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru!” (Bakara/201) hatta diğer dualarını da bu duayla sonuçlandırırdı. İmamların ittifakıyla tavaf için belirli bir zikir yoktur.
DUŞTA KABE'Yİ TAVAF ETTİĞİNİ GÖRMEK
Hayalde Kabe'yi tavaf ettiğini gören kişinin ahir ömründe Kabe'yi ve öteki kutsal toprakları görmenin nasip olacağı yorumlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri