İthalatta ilk sırayı Çin aldı İthalatta Çin ilk sırayı aldı. Ocak ayında Çin'den yapılan ithalat 2 milyar 200 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 829 milyon dolar ile Rusya, 1 milyar 511 milyon dolar ile Almanya, 809 milyon dolar ile Irak, 729 milyon dolar ile ABD izledi.
İthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Ocak ayında Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 5 milyar 1 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 4 milyar 337 milyon dolar ile İsviçre, 3 milyar 557 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 807 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 229 milyon dolar ile ABD izledi.
En çok ithal edilen ürünler ise sırasıyla Buğday (2,3 milyar dolar), Soya Fasulyesi (1,5 milyar dolar), Ham Ayçiçeği Yağı (1,1 milyar dolar), Palm Yağı (0,6 milyar dolar) ve Arpa (0,6 milyar dolar) oldu.
İthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Ocak ayında Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 4 milyar 637 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 95 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 440 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 279 milyon dolar ile ABD, 769 milyon dolar ile İtalya izledi.
İhracatta Almanya, Birleşik Krallık, Irak ve İtalya A sınıfı ihracat yapılan ülkeler olarak belirlenirken; Çin, Almanya, Rusya ve ABD ithalat yapılan A sınıfı ülkeler olarak gruplanmıştır. İhracat ve ithalatta kalan diğer ülkeler ise B sınıfı ülkeler olarak belirlenmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
2023 yılı Ocak ayında Hayvan Yemi (469 milyon dolar), Bitkisel Yağ (392 milyon dolar), Un (369 milyon dolar), Şeker ve Şekerli Mamuller (70 milyon dolar) ile Kakao ve Çikolata (58 milyon dolar) sektörleri ise en çok ithalat yapan sektörler olarak sıralandı.
İthalatta ilk sırayı Çin aldı
İthalatta Çin ilk sırayı aldı. Ocak ayında Çin'den yapılan ithalat 2 milyar 200 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 829 milyon dolar ile Rusya, 1 milyar 511 milyon dolar ile Almanya, 809 milyon dolar ile Irak, 729 milyon dolar ile ABD izledi.
Bu verilere göre, Türkiye'nin ilk çeyrekte ülkeler bazında gerçekleştirdiği ihracat 54.3 milyar dolara yükselirken en fazla dış satım 4.9 milyar dolarla Almanya'ya yapıldı.
TİM verilerine göre Türkiye, ilk çeyrekte en fazla ihracatı 4.9 milyar dolarla Almanya'ya gerçekleştirirken, Almanya'yı 2.97 milyar dolarla ABD, 2.9 milyar dolarla İtalya izledi.
Ayrıca, Irak pazarında Türk malı imajının ihracatta rakibimiz olan diğer ülke mallarına göre yüksek olduğu gözlemlenmektedir. Türkiye'nin Irak'tan en fazla ithalat yaptığı sektörler değerli taşlar ve metaller, mineral yakıtlar ve yağlar, bakır, kağıt hamuru ve kurşundur.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
ABD'den ithal edilen ürünlerde hava taşıtları, demir ve çelik, mineral yakıt ve yağlar, kazan, makine ve mekanik cihazlar ile optik, tıbbi ve cerrahi cihazlar ilk sıralarda yer alıyor. Geçen yıl ABD'den 1,8 milyar dolarlık kazan, makine aksam ve parçaları ithal edildi.
Tarımsal ve şehirsel amaçla da yapılır. Ukrayna, Rusya gibi ülkeler toprakları düz ve büyüktür (Biraz SSCB etkisi de var tabi). Haliyle onlar bizden daha çok buğday yetiştirebilir. Kaldı ki buğday teşfikinden önce farklı besin teşfikleri de yapılmalı.
Türkiye 30'uncu ihracatçı ülke
2011'deki ihracat tutarıyla 32'nci sırada yer alan Türkiye, 2021 itibariyle 30'uncu oldu.
Türkiye genelinde iller özelinde yapılan dış satım, depremlerin etkisiyle ilk çeyrekte yüzde 1,5 düşerek 54,3 milyar dolara gerilerken, en fazla ihracat 24,4 milyar dolarla İstanbul'dan yapıldı.
Türkiye'de dış ticaret açığına neden olan ekonomik unsurların başında döviz kuru hareketleri, ithalatın ihracata bağımlılığı ve katma değeri düşük ürün ihracatı yer almaktadır. Dış ticaret açığına neden olan ekonomik unsurların başında döviz kuru hareketleri gelmektedir.
Türkiye, 2017 rakamlarına göre ihracatı en yüksek 32. ithalatı en yüksek 24. ülke konumundadır. Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
Ülkeye en az dış satımı 4 milyon 913 bin dolarla gemi yat ve hizmetleri, 6 milyon 443 bin dolarla diğer sanayi ürünleri, 9 milyon 526 bin dolarla tütün, 10 milyon 523 bin dolarla süs bitkileri ve mamulleri, 30 milyon 71 bin dolarla zeytin ve zeytinyağı yaptı.
Türkiye'nin ilk çeyrekte ülkeler bazında gerçekleştirdiği ihracat 54.3 milyar dolara yükselirken, en fazla dış satımın 4.9 milyar dolarla Almanya'yı, 2.97 milyar dolarla ABD, 2.9 milyar dolarla İtalya, 2.76 milyar dolarla Birleşik Krallık, 2.48 milyar dolarla Fransa ve Rusya, 2.43 milyar dolarla İspanya izledi.
Türkiye'nin İtalya'ya en çok ihracat yaptığı sektörler otomotiv, demir çelik, makine ve parçaları, meyve ve kuruyemiş, elektronik cihazlar ve plastik ve ürünleridir.
Demir-çelik sektörü küresel gelişmelere rağmen Türkiye ihracatına yüzde 15,7'lik katkı sağladı 2022 yılı Türkiye genelinden yapılan toplam demir ve demir dışı metaller sektörü ihracatı yüzde 37,6 artışla 7 milyar 817 milyon dolar, çelik sektöründen yapılan ihracat yüzde 30 artışla 11 milyar 896 milyon dolar oldu.
Eylül 2021'den itibaren faizlerdeki düşüş ile tasarruftan tüketime yönelen insanların yarattığı ek talep (öne çekilmiş talep) ciddi bir üretim artışı gereksinimi doğurdu. Türkiye'nin üretimi önemli oranda ithal girdi kullanımına bağlı olduğu için bu üretim artışı ister istemez ithalata da yansıdı ve ithalatı artırdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 yılında Türk lirasıyla ihracat yapılan ülke ve bölgelerin 197'ye çıktığını söyledi. Erdoğan, "Türk lirası ile gerçekleşen dış ticaret hacmimiz de yaklaşık 350 milyar liraya ulaştı" açıklamasını yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri