Cümle içerisinde 'saygıdeğer' şeklinde bitişik ve küçük harfle yazılmaktadır. Saygıdeğer Kelimesi TDK' ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Bu kelime güncel TDK' ya ve bilgilerine göre kesinlikle bitişik yazılmaktadır. Saygıdeğer kelime anlamı olarak saygınlık görmeyi hak eden kişilere karşı kullanılmaktadır.
Doğru yazılışı “saygıdeğer” şeklindedir. Bu kelimenin etimolojik kökenine baktığımızda, “saygı” ve “değer” kelimelerinin bir araya gelmesinden oluştuğunu görürüz. “Saygı” kelimesi Arapça kökenli olup, Türkçe'ye Arapça'dan geçmiştir.
Türkçede birçok kelimenin ayrı ya da bitişik olarak hataya maruz kaldığını söylemek gerekir. Bu bağlamda hata yapılmaması için saygıdeğer sözlüğü bu şekilde bitişik olarak yazılmalıdır. Görüldüğü şekilde ilk kelimede olduğu gibi saygı ile değer sözcükleri bir araya gelerek bitişik olarak yazılmalıdır.
Türk Dil Kurumu yani TDK'nın güncel yazım kılavuzuna göre bu kelimenin doğru yazılışı saygıdeğer şeklindedir. Yani doğrusu bitişik yazılmasıdır.
1. Hürmete lâyık: Saygıdeğer hanımımın istediği ipek halıyı buldum (Kemal Tâhir). 2. Konuşma ve yazışmalarda hitap edilen veya adı geçen kimselerin isimleri başına getirilen saygı sözü, sayın, muhterem: “Saygıdeğer meslektaşlarım!”
İlgili 18 soru bulundu
Cümle içerisinde 'saygıdeğer' şeklinde bitişik ve küçük harfle yazılmaktadır. Saygıdeğer Kelimesi TDK' ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Bu kelime güncel TDK' ya ve bilgilerine göre kesinlikle bitişik yazılmaktadır. Saygıdeğer kelime anlamı olarak saygınlık görmeyi hak eden kişilere karşı kullanılmaktadır.
değer verip, anlayışla karşılamak, dikkatli, özenli ve ölçülü davranmaktır. Saygı, gerektiğinde insanın yaşadığı çevreye, içinde bulunan canlılara ve sahip olduğu nimetlere değer vermesi ve onları korumasıdır.
Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar. Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar ve meslek adları büyük harfle başlar.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
saygıdeğer, saygın, sayın.
Günlük konuşmada sık kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime; kendisine saygı gösterilmeye değer, muhterem anlamına gelir. Türkçede sıfat olarak kullanılır.
Türk Dil Kurumu tarafından saygı kavramı "değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu" şeklinde tanımlanmaktadır. Arapçadan dilimize geçmiş olan "hürmet" ve "ihtiram" kelimeleriyle de ifade edilmektedir.
Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
Saygı, bir kişiye hürmet göstermek ve ona karşı nezaket kurallarına uygun bir şekilde davranmak anlamına gelir.
Bir kesim günümüzde hala bu sözcük grubunun bitişik yazılması gerektiğine dair bilgi verir. Özsaygı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu açısından bu Kelimenin doğru şekilde yazılışı 'öz saygı' olarak ayrı biçimde gerçekleşmesidir.
b. Cümle başında ve içinde, özel adlar büyük harfle başlar: - Kişi adları ve soyadları: Ali, Zeynep, Mehmet, Fatma, Ahmet Hamdi Tanpınar…
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar. Akrabalık adı olup lakap veya unvan olarak kullanılan kelimeler büyük harfle başlar. Cümle içinde özel adın yerine kullanılan makam veya unvan sözleri büyük harfle başlar.
Hitap kelimeleri büyük harfle başlar. > Saygı bildiren sözlerden sonra gelen ve makam, mevki, unvan bildiren kelimeler büyük harfle başlar.
Kendine ve başkalarına değer vermek, çevresinden değer görmektir. Kültürümüzde itaat ve büyüklere saygı önemli bir yer tutar. Sadece büyüklere değil, canlı olan her şeye saygılı olmak elbette çok güzel bir davranıştır.
kayda değer sözünde de araya bulunma durumu eki -da girdiği için ayrı yazılmıştır.
Saygı karşılıklı yapılırsa ancak bir anlamı olur. Küçük-büyük fark etmez, bize saygı duyuluyorsa onlara da saygıyı esirgememek lazımdır. Fikirlere gelince, bence her fikre saygı duyulmayabilir ama katılmasak da saygı duyulacak fikirler vardır. İkisini birbirinden ayıran şey ise yine saygıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri