Çin, Rusya, Pakistan, Arjantin, Yunanistan, Hindistan, Ukrayna, ABD ve Myanmar ve Bulgaristan gibi ülkelerden pirinç ve çeltik ithalatı yapılıyor. TMO verilerine göre üretilen çeltik, tüketimin yüzde 75'ini karşılıyor. TÜİK ise Türkiye pirinç yeterliliğinin yüzde 67 olduğunu söylüyor.
Pirinç bölgelerin başında Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi gelmektedir. Bu bölgelere göre Türkiye'de en fazla pirinç yetiştirilen iller ise Edirne başta olmak üzere sırası ile Çorum ili, Samsun ili, Sinop ili, İzmir ili, Manisa ili, Balıkesir ili ve Kastamonu ilidir.
Yetkililere göre ithalatın temel nedeni, üretimin tüketimi karşılamaması. TMO yetkilileri, Türkiye'de pirinç üretiminin tüketimini karşılama oranının yüzde 75 düzeyinde olduğunu belirtti.
12 ülkeden pirinç ithali
2017'de Hindistan'dan ithal edilen pirinç miktarı 550 ton, Vietnam'dan 180 bin ton, Urugay'dan 95 bin ton, Amerika'dan 33 bin ton , İran'dan 8 bin , Türkiye'den 7 bin ton, düşük miktarda olsa da Rusya, Pakistan, Kazakistan, İtalya, İspanya ve Hollanda'dan ithal ediliyor.
Karadeniz'de en fazla Kastamonu'da ve batı Karadeniz'de pirinç yetiştirilir. Aynı zamanda Marmara bölgesinde Ergene Nehrinde, Meriç Nehrinde ve Edirne'de yaygın şekilde yetiştirilir. Son yıllarda Samsun, Adana, Diyarbakır ve Çorum gibi illerde de pirinç yetiştiriciliği yapmaya teşvik vardır.
İlgili 23 soru bulundu
Ülkemizde çeltik ticareti dikkate alındığında 2020 yılında çeltik ithalatı 179 bin 493 ton ve ihracat ise 202 ton olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılında ise çeltik ithalatı 73 bin 121 ton ve ihracat 173 ton olarak gerçekleşmiştir. Ülkemizde pirinçte kendine yeterlilik oranı yüzde 80 civarındadır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ithal pirinç neden daha ucuz? Çünkü GDO'lu tohumlarla verim artırılıyor. Bu nedenle GDO'lu pirincin maliyeti ve satış fiyatı doğal pirinçten çok çok ucuz.
Pirinç tarımı yapan toplumların pirinci yiyecek maddesi olarak kullandığı göz önünde bulundurulursa, pilavın kökeni Güneybatı Asya'da yaşayan toplumlara dayanır. Toplumbilime dayalı yapılan çalışmalarda pirinç tarımının, dolayısıyla pilavın M.Ö 7000 yılına dayandığı belirtilmektedir.
Pirincin bu yönü vücudun su tutmamasına, dolayısıyla şişkinliklerin önlenmesine yardımcı olur. Yani, haşlanmış pirinç, kilo almak istemeyenler için ideal bir besindir. Belki de Çinlilerin zayıf olmalarının sırrı da budur.
DÜNYA PİRİNÇ TÜKETİMİ VE BAŞLICA TÜKETİCİ ÜLKELER Günümüzde ise üretimde olduğu gibi pirincin en çok tüketildiği ülke Çin'dir. 2014/15 sezonunda 144,5 milyon ton pirinç tüketilen Çin'de 2015/16 sezonunda yaklaşık 500 bin tonluk düşüşle tüketimin, 144 milyon tona gerileyeceği tahmin edilmektedir.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
Savaşın başından bu yana Türkiye'nin buğday ithalatının neredeyse tamamının Rusya ve Ukrayna'dan yapıldığı (2021'de yüzde 70'e yakını Rusya olmak üzere toplam yüzde 87'si) tekrar tekrar vurgulanmış, savaş dolayısıyla buğday ve ürünlerinde fiyat artışı ya da kıtlık görülüp görülmeyeceği tartışılmıştı.
Türkiye geçtiğimiz yıl yaklaşık 7,5 milyon ton buğday ithal ederken, söz konusu buğdayın yüzde 66'sını Rusya, yüzde 18'ini ise Ukrayna'dan aldı. 2021'de 3 milyon ton un ihracatı yapan Türkiye, 1,1 milyar dolarlık gelir elde etti.
198 bin 876 ton seviyesinde gerçekleşen pirinç ithalatının %42'si Rusya, %33'ü ABD ile gerçekleştirildi. Yeterlilik derecesiyse %69,9 olarak ölçüldü. Tahıllarda bu oranlara sahip olan Türkiye'nin üretiminde başı çektiği çayda ise 2015-2016 döneminde 1 milyon 327 bin 934 tonluk çay üretimi gerçekleşti.
Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Kastamonu'nun Tosya ilçesinde, kahvaltı sofralarında bile pirinç yer alıyor. Pirinç dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde vatandaşlar kahvaltıda da pirinç pilavı tüketiyor.
Yerli pilavlık pirinç adı altında tüketiciye sunulan pirinç, Yunanistan menşeli çıktı.
amele beslenme düzeni. yanında yüklü miktarda protein aldıklarından. tatlı yemediklerinden. sebebi genel olarak çinlilerin basmati pirinci tüketmesidir. asya bölgesinde genellikle basmati pirinci tüketilir. bu pirinçte şeker 0'dır.
Çin'in güneyinde, kanserojen madde içeren tonlarca pirince el konuldu. Çin'in güneyindeki Guangzhou kentinde yapılan tahlillerde, pirinçlerin büyük bir bölümü kadminyumlu çıktı. Kadminyum, çok miktarda alınması halinde böbreklere zarar veriyor ve kemik erimesine neden olabiliyor.
PL GIDA TEDARİK A.Ş.
Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
Türkiye'nin en çok ithal ettiği ürün mineral yakıtlar ve yağlar olmuştur. 2019 yılında 2 milyar dolarlık ithalat büyüklüğü ile Türkiye'nin Hindistan'dan gerçekleştirdiği toplam ithalatın %30'unu oluşturan mineral yakıtlar ve yağları, sırasıyla kıymetli/yarı kıymetli taşlar ve metaller, organik kimyasallar ve elektrikli ...
Hindistan'dan ithal edilen başlıca ürünler ise petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, sentetik filament iplikleri, kara yolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, sentetik devamsız liften iplik ve sentetik organik boyayıcı maddeler olarak sıralandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri