Dolayısıyla yasaldır. Diğer e-ticaret kanallarında olduğu gibi, Instagram'da satış yaptığınızda da vergi mükellefi olursunuz. Instagram satışları için fatura ve irsaliye düzenlemek gerekir. Bu şekilde yasal bir satış işlemi gerçekleştirmiş olursunuz.
Shopalm, Instagram ve diğer sosyal medya platformlarında ürün ve hizmet satan kurumsal, şahıs veya vergi levhası olmayan satıcıların online ödeme almalarına aracılık etmektedir. Ücretsiz oluşturulan sanal mağazanıza eklediğiniz ürün ve hizmetlerinizi yasal olarak Instagram'dan müşterilerinize satabilirsiniz.
İnternetten satışlarda da ticaretin kuralları aynıdır. Firmanızın bir vergi mükellefi olması ve fatura kesebilir durumda olması gerekir. Dolayısıyla vergi mükellefi olmadan e-ticaret yapılamaz. e-Ticaret sitesi şirketi kurmak için bir takım yasal zorunlulukları yerine getirmeniz gerekir.
Instagram'dan satış yapanlar için özel bir vergilendirme sistemi bulunmasa da ülkemizde bulunan yasalar gereği faturasız ürün veya hizmet pazarlanamaz satış nereden yapılırsa yapılsın bir fatura ve irsaliye düzenlenmek zorundadır ve faturası kesilen her işlemden de vergi alınmaktadır.
Sadece bir ürünün faturasız satışından dolayı kesilecek ceza tutarı 2022 yılında 500 TL'dir.
İlgili 26 soru bulundu
Instagram'da satış yapmak için vergi vermek gerekir mi? Evet, her ticari faaliyetten elde edilen gelirde olduğu gibi, Instagram satışlarının kazancı için de vergi verilmelidir. Kurumsal bir firmanın web sitesi veya çoğu e-pazaryeri üzerinden yapılan satışlarda fatura kesilir.
Instagram Satışlarında Vergi Ödemek İçin Yapılması Gerekenler. Instagram'da vergili satış yapmak için minimum şahıs şirketi işletmesine sahip olmak olmak zorundasınız. Şahıs şirketi açmak için bulunduğunuz bölgedeki vergi dairesine gidip gerekli olan işlemleri başlatabilirsiniz.
Koşullar sağlandığı zaman şirket kurmadan da internet üzerinden satış yapabilir hatta vergi muafiyeti ve indiriminden faydalanabilirsiniz. Şirket sahibi olarak ya da olmadan e-ticaret yapmak istiyorsanız devletten vergi mükellefiyeti ya da vergi muafiyeti belgelerini resmi olarak temin etmeniz gerekir.
Shopier için Şirket Gerekli mi? Shopier mağaza açmak isteyen kişilere şirket olma şartı koymamıştır. Bu sebeple hem vergi mükellefi olmayan tüketiciler hem de herhangi bir şirket türünde faaliyet gösteren işletmelerin satış yapmasına imkan tanır.
SosyalMedya Gelirleri Ne Kadar Vergiye Tabi Tutuluyor? Oluşturulan sosyalmedya yasasıyla birlikte sosyal medyada içerik üretilerek elde edilen gelirleriçin vergi oranları %15 olarak belirlendi. Sosyal medya yasasına göre sosyalmedyadan elde edilen gelirin tek bir banka hesabından tahsil edilmesigerekiyor.
Ek Gelir Olarak E-Ticaret Yapmak
Ek gelir isteyen insanlar için şirket kurmadan satış yapabilecekleri bazı pazaryerleri bulunmaktadır. Ülkemizde bunlardan en yaygın olarak kullanılanları Gittigidiyor ve Amazon. Bu siteler üzerinden hem şirket hesabı hem de bireysel hesap açarak satış yapabilirsiniz.
Evde e-ticaret yapanlar için şirket kurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Şirket kurulmaması, vergiden muaf olma anlamına gelir. Yıllık cirosu 240 bin TL'yi aşmayan, şirket sahibi olmayan, işçi çalıştırmayan ve vergi muaf esnaf belgesi alan evden e-ticaret girişimcileri, vergi muafiyetinden yararlanabilmektedirler.
Evden e-ticaret yapmak, büyük sermaye gerektirmeyen, işlerinizi evinizde bilgisayarınızdan yürütebileceğiniz, normal bir işletmeden çok farklı olmayan ancak giderler bakımından daha ekonomik olan bir iş koludur.
Sosyal medyada içerik üreterek kazanç elde edenler, bir yıl içindeki kazançlarının (2022 yılı için 880.000 TL)'ye kadar olan kısmı için %15 stopaj öder. Ayrıca Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açılarak, tüm kazancın yalnızca bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi gerekmektedir.
Basit usuldeyıllık gelir vergisi, E-Ticaret satıcılarının yılda bir kereye mahsus olmaküzere ödemekle yükümlü oldukları vergi çeşididir. Yıl sonunda E-Ticaretsatıcılarının kazançlarına göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında bir oran olarakhesaplanır.
Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.
Shopier'de nasıl fatura kesilir? Shopier üzerinden bireysel olarak satış yaptığınız için herhangi bir fatura gönderimi zorunlu tutulmamaktadır.
Shopier Komisyon Oranları Nedir? Shopier, aldığınız her bir sipariş üzerinden hizmet bedeli kesintisi oluşturmaktadır. Buna göre, yurt içine yapılan her satıştan %2,99 + 0,49 TL'den başlayan, yurt dışı siparişlerinden ise %3,99 + 0,49 TL'den başlayan işlem ücretleriyle kesinti yapmaktadır.
Shopier, internetten ürün veya satış yapmak isteyen bireysel veya ticari girişimcilere ücretsiz hizmet sunan bir e-ticaret hizmet sağlayıcısıdır.
Günden güne daha büyük paya sahip olan e-ticaret alanında birkaç gereklilik yer almaktadır. Vergi muafiyetinin olması, faaliyetlerin devamı için vergi levhasının olması ve mükellef olmak gerekir.
Girişimciler, Trendyol mağaza açmak ücretli mi şeklinde soruları sıklıkla araştırırlar. Ancak satıcı hesabı açılışı sırasında Trendyol'da mağaza açma maliyeti diye bir gideriniz olmaz. Trendyol mağaza açma ücreti almadığı gibi kira, banner gösterim bedeli, müşteri hizmetleri, pazarlama bedeli de talep etmez.
Vergi Levhası Olmadan Trendyol'da Satış Yapılabilir Mi? Şirket kurmak için vergi levhası almanız gerekmektedir. Trendyol'da da şirketiniz olmadan satış yapamazsınız. Ayrıca Trendyol'un başvuru esnasında sizden istediği belgeler arasında vergi levhası da bulunmaktadır.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri