Bu araştırmada, 60 metre sürat koşu testi öncesi total testosteron değeri 7,13±2,13 ng/mL iken, koşu sonrası 7,53±2,17 ng/mL olarak bulunmuştur. Dolayısıyla kısa süreli yüksek hız koşusu, serum testosteron düzeyini yükseltmiştir (p<0,01).
Cinsel hayatınız yaptığınız koşu sporu ile daha canlı ve dolu dolu geçmektedir. Ayrıca yapılan bir araştırma sonrasında koşu sporunun erkeklerde testosteron hormonunu artırdığı anlaşılmıştır.
Ağırlık kaldırma gibi direnç gerektiren sporlar hem kısa hem de uzun vadede testosteronu arttırmak için en iyi egzersiz türüdür. Yüksek yoğunluklu ve aralıklı ağırlık kaldırma çok etkili olabilir. Ancak her türlü egzersizin bir dereceye kadar çalışılması gerektiği unutulmamalıdır.
Yapılan çalışmalar, düzenli egzersiz yapan kişilerin daha yüksek testosteron seviyelerine sahip olduğunu kanıtlamaktadır. Yaşlılarda egzersiz, testosteron seviyelerini ve zindeliği artırır. Ağırlık kaldırma ve yüksek yoğunluklu antrenmanlar en etkili olanlarıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
Testosteron plazmada sabah erken pik yapar ve akşam üzeri de en düşük düzeye iner. Normalde Testosteronun %2 si serbest, %44 ü testosteron-estrogen bağlayıcı globülin TeBG ye bağlı, %54 ü albümin ve diğer proteinlere bağlıdır. Spermatogenezin başlaması için FSH ve LH gerekli, sürdürülmesi içinse testosteron yeterlidir.
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
Sporcular ve adrenalin bağımlıları için kafein, yeri doldurulamaz bir performans artırıcıdır. Kafein tükettiğiniz gecelerin uykusuz geçme nedeni de sağladığı bu enerjidir. Kafein enerji vermenin yanı sıra egzersizle birlikte tüketildiğinde testosteron seviyesini arttırır.
Erkeklerde testosteron fazlalığı erkeği aşırı agresif, seks düşkünü, kavgacı, hırçın ve uyumsuz yapar.
Bunun yanı sıra, testosteron seviyeleri, yağ yakımını da artırarak kilo kaybına yardımcı olabilir. Ancak, aşırı egzersiz ve stres, testosteron seviyelerini düşürebilir. Ayrıca, yaşlanma süreci de testosteron seviyelerinde azalmaya neden olabilir.
“Doğru sürede ve tempoda yapılan antrenman vücudun normal olarak salgıladığı hormonların daha iyi çalışmasını sağlar. Fazla kardiyo nasıl testosteron seviyesini düşürürse, bunun tam tersi olarak bacak çalışmak, testosteron seviyesini en iyi yükselten egzersizdir.
Squat, deadlift, bench press, rows, pull up, lunges gibi egzersizler bu egzersizlerden bazılarıdır. Bu egzersizler, kaslarınıza spor salonunda en yüksek yoğunluğu sağlayacak ve vücudunuzu testosteron üretimini artırmaya zorlayacaktır. Her zaman% 100'e yakın çaba ve yoğunlukta antrenman yapın.
Cinsel Yaşamınızı Doğal Yollarla Destekleyin
Egzersiz yaparak cinsel isteğinizi artırabilirsiniz. Fakat, çok fazla vücudunuzu zorlayan sporlardan kaçınılmalıdır. Sürekli uzun mesafe koşmak damalarınızı genişleterek genital bölgeye giden kanı azaltabilir. Kilo vermek kan bulunan testosteron seviyesini artırır.
Yapılan toplumsal çalışmalarda, hemen her türlü düzenli sporun ereksiyona olumlu katkısı olduğu bildiriliyor. Tenis, yüzme, squash, koşmak, hatta temiz havada tempolu yürümek bile sertleşme bozukluğundan korunmada yararlı.
Düzenli koşmak zihinsel sağlığını iyileştirir ve depresyon riskini azaltır. Düzenli koşmanın faydaları arasında kısa vadede görebileceğin etkilerle birlikte uzun vadeli olumlu sonuçlar da yer alır. Bunlardan bir tanesi de düzenli olarak koşmanın özellikle depresyon ve anksiyete tedavisine pozitif katkı sağlamasıdır.
Coca Cola ve Pepsi ayrı ayrı incelendi
Çinli bilim insanlarının yaptığı araştırmada, kola içmenin testosteron seviyesini artırıp testisleri büyüttüğü belirlendi.
Kola erkekte, testosteron hormon dengesini bozarak, erkeklerde sperm sayısını ve hareketini önemli derecede azaltmaktadır.
Testosteron eksikliğine karşı yeterli ve kaliteli uyuyarak, düzenli bir şekilde spor ve egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek testosteron düzeyleri artırılabilir. Özellikle diyabet hastalığı, obezite ve metabolik sendromlu hastalarda yaşam tarzı değişikliği ve kilo kaybı testosteron düzeylerini artırır.
Fizyolojik bir bozukluk olmadıkça mastürbasyon yapmanın testosteron seviyelerine, ejakülasyondan hemen sonra olan artış haricinde herhangi bir önemli etkisi yoktur.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Testosteron kelliğe sebep olmaz hatta düşük testosteronun kortizol hormonunu arttırıp kelliğe sebep olduğuyla ilgili bulgularımız var. Yüksek testosteronun kelliğe sebep olduğu bilinmiyor. Ama daha yüksek testosteron seviyeleri genetik olmakla beraber DHT hormonunun daha fazla üretimini sağlayıp kelliğe sebep olabilir.
Genç erkeklerde (20'li yaşlar), normal total testosteron düzeyleri genellikle 300 ila 1000 ng/dL (nanogram/desilitre) arasında olabilir. 30'lu yaşlardan itibaren, testosteron düzeyleri yavaşça azalmaya başlar ve 50'li yaşlara gelindiğinde bu düşüş daha belirgin hale gelir.
19-40 yaş arası erkekler için hesaplanmış free testosteron alt sınırı olarak 70 pg/ml (242.7 pmol/L) önerilmiştir. Total testosteron ölçümü olarak da 300-1000 ng/dl (10-35 nmol/L) arası normal kabul edilmiş ve < 230 ng/ml (8 nmol/L) ise testosteron düşüklüğü vardır veya hipogonadizm vardır olarak kabul edilmiştir.
Testosteron vücut ve yüzdeki kılların çoğalmasını sağlar. Böylece yetişkin erkeklerde, kadınlara ve genç erkeklere oranla daha koyu ve kalın vücut kılları oluşur. Yanakları, çeneyi, üst dudağı ve boynu kaplayan yüz kılları testosteronun sebep olduğu kıl çoğalmasının bir sonucudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri