2021 yılı itibarı ile 75 il'de 1664 adet tesiste Türk Somonu yetiştiriciliği yapılmaktadır (TOB, 2021). Bu tesisler deniz ve iç sularda, göllerde ve baraj göllerinde dağılım göstermektedir.
Yurt dışına bütün balıklarımız satılıyor ama somon daha ön planda. Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Burdur; İç Anadolu'da Kayseri, Elazığ ve Sivas ciddi miktarlarda alabalık ve somon üretiyor.
Somon: Irmak, nehir ve bazı soğuk denizleri seven somon balığı, Finlandiya, İsveç ve Norveç'te yaşar. Ülkemizde ise Karadeniz'de görülmektedir.
Somon balıkları, dünya çapında soğuk ve ılıman su bölgelerinde yaşar. Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'daki nehirler, göller ve okyanuslarda yaygın olarak bulunurlar. Somon balıkları, anadromous yaşam döngüsü nedeniyle hem tatlı su hem de tuzlu su ortamlarında yaşayabilirler.
Somon balığı, Atlantik ve Büyük okyanusta sürüler halinde yaşayan bir balık çeşidi olmaktadır. Bu balıklar yumurtlama işlerini ilkbahar mevsiminde gerçekleştirmektedirler. Yumurtlama yaparken somon balıklarının nehirlerin içine doğru gittikleri görülmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu balığın Türkiye'de başta Doğu Anadolu, Karadeniz ve İç Anadolu olmak üzere pek çok su kaynağında doğal olarak bulunmakta ve pek çok ilde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Karadeniz somonu (Salmo trutta labrax), adından da anlaşılacağı gibi, Karadeniz'de yaşayan somon türlerindendir. Bu balığın bir diğer adı da alabalık olarak bilinmektedir. Karadeniz somonunun fiziksel özellikleri şunlardır: Uzun ve fusiform (torpil şeklinde) bir vücut yapısına sahiptir.
Taze somonun gözleri parlaktır ve göz bebeklerinin orta kısmı koyu bir renge sahiptir. Somon bozulmaya başladığında gözleri de soluk renkte olur. Ayrıca somonun gözleri iç tarafa doğru batık duruyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Somonun rengi: Taze somon pembe ya da turuncuya dönük bir renge sahiptir.
Perşembe ilçesi açıklarına kurulan ağ kafeslerinde levrek, çipura ve somon üretildiğini dile getiren Karadeniz, son yıllarda Karadeniz'de yetiştiriciliği artan ve Norveç somonu olarak da bilinen somon balığına ilginin arttığını ifade etti.
Bilimsel adı Oncorhyncus mykiss olan Gökkuşağı alabalıkları Salmonidae familyasında olup barajlarda, göllerde, denizlerde istenilen boy ve kilolarda yetiştirilebilmektedir. Bu balıklar anadrom balıklardır, yani göçmenlerdir. Tatlısuda doğup hayatının birçoğunu denizlerde geçirmektedirler.
Yüzey Balıkları (Deniz balıkları): Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi. Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
Türk somonu olarak adlandırılan ve Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilen gökkuşağı alabalığının Atlantik somonuna göre, insan sağlığı için önemli olan toplam doymamış yağ asitleri, n-3/n-6 oranı, toplam omega-3 (∑n-3) ve DHA miktarı açısından daha iyi bir değere sahip olduğu belirlenmiştir.
Omega 3 deposu bu balık; kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile besleyici bir lezzettir.
Ülkemize Norveç somonu olarak giren balıklar, doğada yetişmiyor. Doğada yetişen balıklara ulaşabilmek hiç kolay değil tüketimi üretimlerinden kat kat fazla. Durum böyle olunca talebe yetişebilmek için somon balıkları çiftliklerde kalabalık havuzcuklarda üretiliyorlar.
Alabalık (Salmo trutta), Salmonidae familyasının en tanınmış üyesidir ve somon balığı ile yakın akrabadır. "Alabalık" diye adlandırdığımız balıkların bazıları Salmo cinsine ait değillerdir.
norveç somonuna göre en büyük fark yarı yarıya yağ oranı ama bunu çok da büyütmeye gerek yok. üretildiği suyun sıcaklık uygunluğuna göre karadeniz'de yetiştirilen somonları daha lezzetli buluyorum. kayseri'de üretilenleri de fena değil, norveç'ten karadeniz'e inmişken oradan da kayseri'ye inmeye gerek yok.
Vücudumuzu içten besleyen ve güçlendiren somon balığı cilde faydaları ile dış güzelliğimizi de destekler. Somon balığı, cilt dostu besinler arasında yer alır. İçeriğindeki kalsiyum, fosfor, demir, selenyum, A, B, D vitaminleri ve omega 3 sayesinde hem cilt hem de saç sağlığını korur.
Bu güne kadar zaten hijyenik koşullarda kesilip, paketlenerek tüketiciye ulaşan Norveçli Somon Balığı, “helal sertifikası” ile de hammaddeden mamül aşamasına kadar geçen süreçte temizlik ve sağlık şartlarını yerine getirdiğini bir kez daha tescillemiş oldu. Böylece İslam Aleminin helal gıdalar listesinde yerini aldı.
Alabalıklar 1.5 kg ile 2.5 kg'a kadar büyütülerek somon haline gelmektedir.
Somon alırken balığın derisinin parlak, gözlerinin canlı ve etinin gergin olmasına özen gösterin. Dondurulmuş somon havası boşaltılmış paketin içerisinde olmalıdır. Somon alırken kokusunun çok hafif olmasına dikkat edin.
Norveç somonu, Türk somonuna göre daha yüksek omega-3 yağ asitleri içerir. Omega-3 yağ asitleri, kalp sağlığı için faydalıdır ve beyin fonksiyonlarını destekler. Ayrıca, Norveç somonu, daha yüksek protein içeriğine sahiptir.
Türk somonunun omega-3/omega-6 oranı 0,54 iken Atlantik somonunun değeri 0.48'dir. Ayrıca Türk somonunun hem toplam PUFA hem de EPA+DHA değeri açısından Atlantik somonuna göre daha yüksek değere sahip olduğu belirlenmiştir.
Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır.Norveç'te somonlar çiftliklerdeki dar alanlarda yetişir.Yanlış: Norveç'te somon yetiştiriciliği, yoğun hayvancılık kategorisine dahil değildir. Çiftliklerde Norveç somonlarının geniş alanı vardır.
Malatya'da yılda 52 milyon yavru alabalık üretiliyor. Kentteki tesislerden Karadeniz'deki kafeslere yıllık ortalama 950 ton balık naklediliyor. Samsun'un Bafra ilçesinde de Derbent Baraj Gölü'nde yetiştirilen ve belirli büyüklüğe ulaşan yavru alabalıklar denizde yetiştirilerek Türk somonu olarak ihraç ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri