— Türkiye'den Suriye'ye değirmencilik ürünleri, malt, nişasta, inülin, buğday gluteninde 105 milyon dolar, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, yemeklik katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumlarda 98 milyon dolar ihracat yapıldı.
Hububat, un, nişasta veya süt müstahzarları, pastacılık ürünlerinde 74 milyon dolar ihracat yapılırken, plastikler ve mamullerinde 55 milyon dolar, demir ve çelik 43 milyon dolarlık satış var.
Suriye'nin 2020 yılında en fazla ihracat yaptığı kalemler “Hayvansal veya bitkisel katı ve sıvı yağlar ve bunların parçalanma ürünleri; hazır yemeklik yağlar; hayvan”, “Yenilebilir meyve ve kuruyemişler; narenciye veya kavun kabuğu” ve “Kahve, çay, maté ve baharatlar” olmuştur.
Başlıca tarım ürünleri şunlardır: Arpa, buğday, yulaf, darı, mısır, sebze, meyve, tütün ve şekerkamışı. Bazı bölgelerde pamuk ve zeytin ziraati de yapılır. Deve, koyun, keçi ve sığır yetiştirilir. Suriye'nin endüstrisi, tarıma nazaran gelişmiş ve ekonomiye katkısı büyüktür.
Başlıca ithalat ürünlerimiz: Petrol ve petrol ürünleri (2019 Mayıs öncesi), doğalgaz, işlenmemiş çinko, alüminyum, plastik ve mamulleri, gübre.
İlgili 36 soru bulundu
Türkiye'nin Gürcistan'dan yaptığı ithalat son 5 yıl içerisinde yıllık ortalama %1 azalmıştır. Türkiye'nin en çok ithal ettiği ürün 57 milyon dolar ile demir-çelik olmuştur. En çok ithal edilen diğer ürünler ise hayvan yemi ve giyim eşyası ve aksesuarlarıdır.
Başlıca ithalat kalemleri: Otomobil, gıda, ilaç, mücevher, makineler. Başlıca ihraç ürünlerimiz: Çeşitli mamul eşya, hububat, tekstil ürünleri, gıda, mobilya, makine, demir-çelik ürünleri. Başlıca ithalat ürünlerimiz: Taşkömürü katranı ve ham petrolden ürünler, altın (işlenmemiş).
Suriye'nin Türk kontrolündeki alanları, Afrin, el-Bab, Azaz, Cerabulus, Jindires, Rajo, Tel Abyad ve Ras al-Ayn gibi şehirler dahil olmak üzere 1000'den fazla yerleşim birimini kapsayan 8.835 kilometrekarelik bir alandan oluşmaktadır.
Süleyman Şah Türbesi ile Süleyman Şah Saygı Karakolu ve bulunduğu alan Suriye'nin Halep ilinin Eşme köyü sınırları içerisinde bulunan, Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu eksklav statüsündeki tek toprak parçasıdır.
Kamışlo (Rûdaw) – Rojava ve Fırat'ın doğusu olarak bilinen bölge, Suriye petrol ve doğalgaz yataklarının en önemli bölümlerini barındırıyor. Rojava Özerk Yönetimi'nin kontrolü altında bulunan ve petrol çıkarılan kuyu ve sahalar, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile ABD güçlerince korunuyor.
Türkiye'nin geçen ay en fazla ihracat yaptığı ülkeler Almanya, Birleşik Krallık, ABD, Irak ve Rusya oldu.
Türkiye'nin Irak'a ihraç ettiği ürünler arasında geçen yıl mücevherat, altın, buğday unu, tavuk eti, yumurta, bisküvi, mobilya, ayçiçeği yağı, hijyenik havlu ve bebek bezleri, demir-çelikten inşaat ve aksamı, hazır giyim ürünleri, çikolatalı mamuller ve deterjan başı çekti.
Başlıca ihraç ürünleri işlenmiş ve ham gıda ürünleri, işlenmemiş pamuk ve tütün, tekstil, kimya ürünleri, çimento ve rafine petrol ürünleridir. İthalat kalemleri arasında ise yiyecek, elektrikli eşya, makineler, hammadde, yakıt-yağ önemli yer tutmaktadır.
Ocak ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 618 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 221 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 25 milyon dolar ile İtalya, 948 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 883 milyon dolar ile Irak takip etti.
Türkiye'de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 19 Nisan 2023 tarihi itibarıyla Mart ayına göre 36 bin 908 kişi azalarak toplam 3 milyon 411 bin 29 kişi oldu. Buna göre yıl başından bu yana kayıtlı Suriyeli sayısı 124 bin 969 kişi azaldı.
AFAD Başkanlığımız koordinasyonunda STK'larımızın desteğiyle, Suriye'deki 284 farklı noktada projelendirilen, 86 bin 481 briket evin, 68 bin 713'ü tamamlandı. Tamamlanan briket evlere bugüne kadar 64 bin 97 aile yerleşti.
Suriye'de Sünni İslam ana dindir. Halep Ulu Camii, İslam öncesi, Selçuklu ve Memlük mimari tarzlarından oluşmaktadır.
Britanya İmparatorluğu'nun kesin zaferi ile sonuçlanan muharebe sonucunda, Osmanlı Devleti tüm Ürdün ve Suriye'yi kaybederken, Yıldırım Orduları Grubu 19 eylül - 26 Ekim 1918 tarihleri arası 10.000 şehit, 20.000 yaralı ve 75.000 esir vererek büyük ölçüde imha oldu.
11 Ekim'de HTŞ ortakları ile birlikte Afrin'i ele geçirmek üzere yeni bir harekât başlattı. HTŞ güneyde Cinderes'ten girip Afrin merkezini ele geçirdikten sonra Azez yönünde Kfar Cennet'e kadar gitti. Afrin'in batısı Süleyman Şah ve kuzeybatısı Hamza Tümeni'nin kontrolüne geçti.
Bunların yanı sıra İdlib, Rakka, Halep ve Deyr Ez Zor eyaletlerinin güney yarıları da yine Esad'ın kontrolünde. Ayrıca Nusaybin ve el Esker şehirlerinin içerisinde de rejimin kontrol ettiği küçük cepler var. Bu şekilde Rusya ve İran destekli Suriye rejimi ülkenin üçte ikisini kontrol etmeye devam ediyor.
Esad ailesi, Şii İslam'ın bir kolu olan, Suriye toplumunun tahminen %12'lik bir kısmını oluşturan Nusayri azınlığa mensuptur. Aile, Suriye'nin güvenlik güçlerini sıkı bir kontrol ile elinde tutmuş ve bu yüzden ülkenin dörtte üçünü oluşturan Sünni çoğunluk üzerinde bir "dargınlığa" sebep olmuştur.
İran'ın Türkiye'den İthalatı
İran'ın Türkiye'den ithalatında GTİP ürün faslına göre makinalar, mekanik ve elektrikli cihazlar % 20,55 ile en büyük paya sahiptir. Tekstil, ağaç ve ahşap sanayi ve kimya sanayi her biri % 10'dan fazla pay alan diğer önemli ürün gruplarıdır.
Türkiye'nin İran'dan en çok ithal ettiği ürünler arasında mineral yakıtlar ve yağlar gelmektedir. 2019 yılı ithalatı 2,1 milyar dolar olan bu ürün grubu toplam ithalatımızın %69'unu oluşturmaktadır. En fazla ithalat yapılan diğer sektörler ise plastik ve mamülleri, bakır, çinko ve demir-çeliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri