Ülkemizde 2021 yılı kanatlı eti üretimi ise 2.3 milyon ton. Türkiye bu performans ile dünyada 10'uncu sırada. Yumurta üretiminde de yaklaşık 20 milyar adet ile yine 10'uncu sırada yer alıyor.
Tahminlere göre, Türkiye'de 110 milyon yumurta tavuğu var. Günlük yumurta üretim adedi ise 85 – 90 milyon adet civarında. 10- Türkiye'de kişi başına yumurta üretimi 235 adet. Kişi başına tüketim ise 200 adet.
Sektör, 15 bin adet kayıtlı kümes ile birlikte 2020 yılında bir önceki sene ile neredeyse aynı kalmak üzere 2,2 milyon ton civarında üretim yaptı ve bunun 540 bin tonunu ihraç etti. Türkiye piliç eti üretiminde dünyada 10'uncu, ihracatta ise dünyada 7'nci sıradadır.
Türkiye 1205 bin ton yumurta üretimi ile dünyada 8. sıradadır. bin ton ihracat ile 2. sırada yer almaktadır. Diğer önemli ülkeler ise Polonya, Almanya ve ABD'dir.
2018'de Çin 466 milyar yumurta (dünya üretiminin% 34'ü) üretti ve onları bugüne kadarki en büyük üretici yaptı. Çin'i AB, ABD ve Hindistan izlemektedir ve bu ilk dört bölge dünya yumurtalarının yaklaşık% 60'ını üretmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Ülke üretiminde Afyonkarahisar 3 milyar 456 milyon yumurtayla birinci sırada yer alırken, bu kenti 3 milyar 124 milyonla Konya, 2 milyar 419 milyonla Manisa, 983 milyonla Balıkesir ve 948 milyonla Bursa izledi.
1-Ligorin Tavukları: Dünya üzerinde en önemli tavuk türlerinden biridir. Bu hayvanın yumurta verimi oldukça yüksektir. Ortalama yıllık 300 adet yumurta verebilen bu tavuğun, zaman zaman verdiği yumurta sayısı 340 kadar çıktığı görülmüştür. Günümüzde yumurta verimi en yüksek olarak bilinir.
2018 yılında en çok ihracat 85 milyar dolarla İstanbul'dan gerçekleşirken, ikinci sırada 11 milyar dolarla Bursa ve üçüncü sırada ise 8 milyar dolarla Kocaeli yer aldı.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Türkiye 30'uncu ihracatçı ülke
2011'deki ihracat tutarıyla 32'nci sırada yer alan Türkiye, 2021 itibariyle 30'uncu oldu.
Evcil Tavukların Kökeni
Yapılan analizler, günümüzdeki bütün evcil tavukların, Güneydoğu Asya'da yaşamış bir veya birkaç Çin Orman Tavuğu (Gallus gallus) popülasyonundan 8000 yıl kadar önce evrimleştiğini göstermektedir.
Bu üretimin %17,1'i ABD, %12,3'ü Çin ve %11,5'i Brezilya'da gerçekleşmiş olup, bu 3 ülke toplam üretimin %40,8'ini karşılamıştır. Türkiye ise %1,8'lik pay ile dünya tavuk eti üretiminde 11. sırada yer almıştır. İlk 10 üretici arasında en büyük artışın %6,5 ile Arjantin ve %4,1 ile Meksika'da olduğu görülmüştür.
Dünya tavuk eti üretimi ve ihracatında en büyük paya sahip iki ülke ABD ve Brezilya'dır. 2016 yılı dünya tavuk eti üretiminin %30'u, ihracatının ise yaklaşık %53'ü bu iki ülke tarafından karşılanmaktadır. Tavuk eti üretiminde ABD başı çekerken Brezilya ihracatta lider konumundadır.
Türkiye yumurta tavuğu sayısı iller bazında incelendiğinde, 18.5 milyon adet ile %18.8'lik paya sahip olan Afyon ilk sırada yer almaktadır. Afyon'u 11.6 milyon adet ile Konya, 6.6 milyon adet ile Balıkesir izlemektedir (Şekil 1). Türkiye'nin yıllar itibariyle tavuk yumurtası üretimi Tablo 2'de verilmiştir.
Tavuk eti üretimi;
Türkiye'de 2019 yılında 343 milyon adete ulaşan tavuk sayısı, kümes hayvanlarının %98,2'sini oluşturmaktadır. 2018 yılında 229,5 milyon ile en yüksek seviyesine ulaşan et tavuğu sayısı 2019 yılında bir önceki yıla göre %3,3 oranında azalarak 221,8 milyon adede düşmüştür.
Kadında üreme hücresi olarak da bilinen yumurtalar, karın boşluğunda yer alan rahmin iki tarafında ve tüplerin altında yerleşmiş olan yumurtalıklarda bulunur ve burada üretilir.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
Türkiye'nin Gürcistan'dan yaptığı ithalat son 5 yıl içerisinde yıllık ortalama %1 azalmıştır. Türkiye'nin en çok ithal ettiği ürün 57 milyon dolar ile demir-çelik olmuştur. En çok ithal edilen diğer ürünler ise hayvan yemi ve giyim eşyası ve aksesuarlarıdır.
Türkiye'nin son 10 yıllık ihracat ve ithalat verilerine bakıldığında en çok ihracat yaptığı ülkenin Almanya; en çok ithalat yaptığı ülkenin Çin olduğu görülmektedir.
Türkiye'nin geçen ay en fazla ihracat yaptığı ülkeler Almanya, Birleşik Krallık, ABD, Irak ve Rusya oldu.
İthalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı
Ocak ayında Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 4 milyar 637 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 95 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 440 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 279 milyon dolar ile ABD, 769 milyon dolar ile İtalya izledi.
Mavi Yumurta Nedir? Mavi yumurtanın kökeni Güney Amerika'ya dayanır. Şili'de bulunan Araucana isimli bir tavuk ırkından üretilen bu yumurta türüdür. Yumurtanın mavi renkte olmasının en önemli nedeni ise Araucana tavuklarının genlerinde yer alan renk pigmentleridir.
Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor. Ayrıca 'A, D, E ve B vitaminleri bakımından yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Yumurtanın sarısı ve beyazının protein içeriği.
Bununla birlikte yumurta sarısı yumurtanın içerdiği protein miktarının yaklaşık yarısını içerir. Yaklaşık 7 gram protein bulunan büyük bir yumurtada, sarıdan 3 gram ve beyazdan 4 gram protein gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri