Uluslararası Zeytin Konseyi verilerine göre zeytinyağı üretiminde 2018-2019 döneminde İspanya 1,6 milyon ton ile zeytinde olduğu gibi ilk sırada yer alırken onu 265 bin ton ile İtalya, 225 bin ton ile Yunanistan, 200 bin ton ile Fas ve 183 bin ton ile Türkiye izlemektedir.
9.8 milyon hektarlık alanla dünya zeytin üretim alanının %95'i Akdeniz'in çevresindeki ülkelerde toplanmıştır. Geriye kalan kısmı Akdeniz İklimi'ne sahip Latin Amerika ülkeleri, Avustralya ve Çin'de ve diğer ülkelerde yapılmaktadır.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre, 2021 - 2022 sezonunda zeytin üretimi yüzde 32 arttı ve 1 milyon 700 bin tonu aştı. Zeytinyağı üretimi ise yüzde 35 artışla 235 bin ton oldu.
Zeytin ve zeytinyağı ithalatı toplamda 2001 yılında yaklaşık 3 milyar dolar olurken 2018 yılında ithalat 11,4 milyar dolara yükselmiş, 2019 yılında ise 9,8 milyar dolara gerilerken 2020 yılında yine 10 milyar doların üzerinde gerçekleşmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
En fazla zeytinyağı ihracatı yapılan ülke ise 75 milyon dolarla ABD oldu. Bu ülkeyi, 24 milyon dolarla İspanya, 17 milyon dolarla Japonya, 10 milyon dolarla Suudi Arabistan ve 5 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri izledi.
Çünkü hemen yurtdışına satılır. Yukardaki linkte de gördüğünüz üzere Dünyanın en iyi zeytinyağı İtalyanın Galda gölü kıyısında Bonomelli ailesi tarafından 1950 yılından beri Drizzar türü zeytinden ürettikleri zeytinyağıdır.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Nova Vera, 2022 sıralamasında yamalak sarısı zeytinyağı ile 720 puan alarak Türkiye'nin 'en iyi zeytinyağı' oldu.” dedi.
Türkiye ise % 5 ile dünya zeytinyağı üretiminde beşinci sırada yer almaktadır. · İthalatçıları; AB (İspanya, İtalya, Yunanistan), Japonya, Avustralya, Kanada, Brezilya'dır.
Oleacea familyası, Olea cinsinin bir türü olan zeytinin (Olea europaea L.) anavatanı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni de içine alan Yukarı Mezopotamya ve Güney Ön Asya'dır .
Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesi, zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerden biridir. Bölgede doğal olarak yetiştirilen zeytin meyvelerinin çeşitli biçimlerde işlenmesi ile üretilen zeytinyağı çeşitleri, aroma bakımından farklılık göstermektedir.
Türkiye'nin zeytin sektöründe en büyük kompleksi Balıkesir'in Gömeç ilçesinde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıldı. Tesisin 23 bin metrekare açık, 10 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olduğu, hijyen ve teçhizat bakımından Türkiye genelinde zeytinyağı alanında en büyük kompleks olduğu belirtildi.
Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir. Bunun yanı sıra, İzmir, Muğla, Denizli illeri Ege Bölgesi'nde zeytin yetiştirilen diğer illerdir.
“Küresel zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 15.2'sini gerçekleştirdiğimize takılmayın. Zeytinyağı üretiminde dünyada ilk beşe girdiğimizi hiç söylemeyin” Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, Almanya'nın topraklarında neredeyse hiç zeytin yetişmemesine rağmen zeytinyağını Türkiye'den daha ucuza tükettiğini yazdı.
1 lt Pet124,90 TL/lt.
Zeytinyağı sektöründe öncü ihracatçı ülkeler; İspanya, İtalya, Tunus, Türkiye'dir.
Zeytinyağı üretimi; Türkiye zeytinyağı üretiminde dünyada ilk beş ülke içinde yer almaktadır. 2020 yılında 867 bin ton yağlık zeytin çeşitli şekillerde işlenerek yaklaşık 173 bin ton zeytinyağı elde edilmiştir. En çok yağlık zeytin üreten üç il sırasıyla Aydın Balıkesir ve Muğla'dır.
. - at Zeytinin Başkenti Narlıca.
Girit adasında yer alan Vouves köyünde, 3.000 yıllık olduğu tahmin edilen bir zeytin ağacı, günümüzde hala zeytin veriyor. Kuvvetli ve dirençli “Vouves Zeytin Ağacı” bugün hala meyve veriyor.
En iyi zeytinyağı markalarına gelecek olursak; Farm34, Monteida, Mavras, Kristal, Tariş, Palamidas, Nily, Avilo, Komili ve özellikle karaciğeri temizleyen, kalbi koruyan, metabolizmayı hızlandıran, kemikleri güçlendiren, saçı besleyen, yorgunluk ve stresi hafifleten en kaliteli zeytinyağı markaları arasında yer alıyor.
Yılda kişi başına 2 litre zeytinyağı tüketiyoruz.
4000'lerde, Samiler tarafından. Yani zeytini ilk kim buldu? Samiler… Önce törenlerde kullanılmış, yemekler yapılmış, ateşe atılıp ısınılmış, sonra da vücutlarını temizlemek için kullanmışlar.
Bu gezilerimiz devam edecek" dedi. Tura katılan Rus Elena Volova ise "Buraya geldiğim için çok memnun oldum çünkü Rusya'da zeytin üretimi yok.
“Ülkelere Göre En İyi Üreticiler” sıralamasında toplam 707 puanla Türkiye'nin birincisi Nova Vera olurken; “Ülkelerin En İyi Natürel Sızma Zeytinyağları” Türkiye sıralamasında ise Nova Vera'nın Erken Hasat ürünü 404 puanla birinci ve Ege Sızma ürünü 303 puanla ikinci sırada yer aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri