“Türkiye'nin ilk ve tek 100 oktanlı yakıtı 'V-Power Racing' ile Türk sürücüleri Formula One araçlarında bile kullanılabilecek kalitedeki yakıta ulaşma imkanına sahip oluyorlar. Formula One Yarışları'ndaki ortağımız Ferrari takımı ile geliştirdiğimiz Shell V-Power Racing dinamik bir sürüş performansı sunuyor.
97 oktan artık satılmıyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), Benzin Türlerine İlişkin Teknik Düzenleme Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ Taslağı'na göre benzinde oktan sayısından kaynaklanan farklılık ortadan kalkacak. 98 oktanlık benzinin 2010 yılından bugüne kadar ithalatı ve üretimi bulunmuyor.
Ayrıca ülkemizde faaliyet gösteren akaryakıt istasyonlarında çoğunlukla 95 oktan benzin satılır. Son olarak 95 oktanın içerisine birtakım maddeler eklenerek 98 oktan sayısı elde edilebilir. 98 oktan genel olarak fazla bulunmayabilir.
"Kurşunsuz Benzin 98 Oktan" isimli benzin türünün 2010 yılından bugüne kadar ithalatı ve üretiminin yapılmaması nedeniyle benzinde oktan ayrımı kaldırılacak ve söz konusu kategoride tek bir isim kullanılacak.
İlgili 36 soru bulundu
Kurşunsuz 95 Oktanlı Benzin - Shell V-Power | Shell Türkiye.
yüksek sıkıştırma oranına sahip olmayan motorlar için yüksek oktanlı yakıt kullanımı zararlı olur. kullanım klavuzunda hangi oktan sayısında kullanılması tavsiye ediliyorsa onu kullanınız. 9:1 gibi sıkıştırma oranına sahip motorlar için 95 oktan en iyisidir.
Motorun sıkıştırma oranı 10'un üzerinde olan otomobillerde 95 oktanlık yakıt kullanılması, vuruntuya yol açabilir. Ülkemizdeki araçların genelindeki sıkıştırma oranı 9-10 arasında olduğu için bu otomobillere 97 oktan yakıt almanın anlamı yok.”
Örneğin Amerikada RON ve MON'un ortalaması alınır, bu sebeple amerikada 87 oktan olan bir benzin avrupada 95 oktan olabilir. Örneğin benim Honda motosikletimin kitapçığında RON değeri 91 oktan ve üstü yakıt kullanabilirsiniz diyor.
OPET'in Kurşunsuz Benzin 95 Oktan (KB 95) yakıtını üstün performanslı bir yakıt olarak piyasaya sunmak üzere ULTRA FORCE 95 yakıt katkısı kullanılmaktadır.
Sınıfının (kurşunsuz benzin 95 oktan) en yüksek oktan değerine sahip olan Excellium 97, motor performansını da artırıyor. Excellium 97, sürtünme azaltıcı özelliği ile motordaki mekanik kayıpları azaltarak, motorun randımanını artırıp yakıt ekonomisi sağlıyor.
97 oktan benzin daha çok yüksek performanslı otomobillere (2500 cc ve üstü) uygun bir yakıttır. 1.6 lt hacimli motora sahip araç için 95 oktan kullanılması daha uygundur.
Performans olarak da hızlanmada ölçülebilir bir etkisi yok. İki yakıt arasındaki tek fark motor oktan sayısı (MON). 95 oktan benzin 85 mon'a sahipken 97 oktan diye adlandırılan yakıt 86 mon'a sahip. Avrupa'da 85-86 mon değerine sahip yakıt 95 oktan olarak sınıflandırılıyor.
Günümüzde ileri teknoloji ürünü yüksek ve hızlı sıkıştırma özellikleri sayesinde yüksek performans üreten motorlar için üreticiler en az 95 oktan ve üzeri yakıt kullanılmasının gerektiğini depo üzerine “95+ Oktan” ibaresi ile belirtirler.
Oktan sayısı arttığında, benzinin kendiliğinden tutuşma eğilimi azalır ancak vuruntuya karşı daha dayanıklı hale gelir. Oktan sayısı yüksek benzin, silindir içerisinde kendiliğinden kontrolsüz bir biçimde tutuşma eğilimi düşük benzin demektir ve esas istenilen de zaten budur.
kullandığınız araç eğer Turbo veya supercharger gibi sistemlere sahip değilse 95 oktan kullanılması gereken yakıttır. turbo ve superchargerlı sistemlerde 98 gerekmesinin sebebi bu sistemlerin varlığı nedeni ile düşük olan sıkıştırma oranıdır. bir aracın motor sıkıştırma oranı düştükçe yakıt oktan oranı artmalıdır.
Uçak piston motorlarında benzinin formüle edilmesiyle elde edilen ve havacılık benzini (Avaition gasoline “AVGAS”) olarak adlandırılan yüksek oktanlı (80/87, 91/96, 100 LL, 100/130, 108/135, 115/145) yakıt kullanılır.
LPG aracın motoruna zarar verir mi? Petrol türevi bir yakıt olan LPG'nin araç motoruna herhangi bir zararı yoktur. LPG'nin oktan sayısı 103'tür; benzine göre 7-8 oktan daha yüksektir. Bu farkın motora fayda sağladığı söylenebilir.
Benzinin oktan sayısı yine rafineri iş- lemi sonunda oktan sayıları yüksek olan alkol ve eter gibi oksijenli maddeler eklenerek arttırılır [10]. Aynı zamanda rafineri sürecinde, yakıt içindeki hafif hid- rokarbon miktarı azaltılarak yakıtın buhar basıncı stan- dartları karşılayacak şekilde ayarlanır.
Solunması halinde zararlıdır. Yutulması ve solunum yollarına girmesi halinde ölümcül olabilir, Tekrar tekrar maruz kalındığında ciltte kuruluğa veya çatlamaya neden olabilir, Kansere yol açma şüphesi var, Uzun süreli etkilerle sudaki yaşam için toksiktir.
Yüksek oktan kullanmanın bir zararı olmaz.
Kurşunsuz 95 oktan, sıradan yakıtların motorda bıraktığı tortuları azaltarak motoru temizler. Yakıt tasarrufu sağlar. Motor performansını ilk günkü gibi korumanıza yardımcı olur.
2002 yılı sonunda Koç Holding Enerji Grubu'nun %50'sine ortak olduğu OPET, kuruluşundan bu yana alt yapı yatırımlarına ağırlık vermiştir. OPET'e büyük bir rekabet avantajı sağlayan depolama kapasitesi, 1 milyon metreküp'ün üzerindedir.
Dizel mi Benzinli mi Daha Güçlü? Sahip olacağınız arabanın motor gücüne dikkat ediyorsanız ve benzinli mi, dizel mi güçlü diyorsanız eğer, bu sorunun cevabı benzinli otomobil. Dizel motora sahip araçlar, aşağı yukarı benzer kapasitedeki benzinli bir otomobilden daha az güç üretebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri