Türkiye'deki Emniyet Müdürlükleri veya Türkiye Motorlu Taşıtlar Mümessili (TÜVTÜRK) gibi belirli kurumlardan başvurarak bu belgeyi temin edebilirsiniz. Uluslararası Sürücü Belgesi, Türk ehliyetinizle birlikte kullanmanız gereken bir belgedir. Türk ehliyeti, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde geçerli değildir.
Yeni ehliyetler 84 ülkede geçerli. Geçerlilik bakımından her iki ehliyet türü arasında fark yok. 6 aydan fazla kalmanız durumunda o ülkede tekrar sınava girmek zorundasınız. Ancak çoğu kişide eski ehliyetlerin yurt dışında geçerli olmadığı yanılgısı mevcut ama tabi ki böyle bir şey doğru değil.
1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir. 2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.
Türk sürücüler, Avrupa Birliği ile uyum için yapılan düzenlemelerin ardından çipli ehliyet olarak da anılan yeni tip ehliyete kavuştu. Eski sistemden farklı olarak 5 ya da 10 yılda bir yenilenen çipli ehliyetler ile herhangi ekstra bir işlem yapmadan dünyanın hemen her ülkesine gitmek mümkün.
Türk ehliyetinizle yurt dışında araç kullanmak istiyorsanız, Uluslararası Sürücü Belgesi (Uluslararası Ehliyet) edinmeniz önemlidir. Uluslararası Sürücü Belgesi, Türkçe ve İngilizce olarak düzenlenmiş bir belgedir ve Türk ehliyetinizi yurt dışında geçerli hale getirir.
İlgili 27 soru bulundu
İç hat seferlerinde üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan ehliyetinizi kimlik belgesi yerine kullanabilirsiniz. Dış hat seferlerinde ise sadece nüfus cüzdanınızı ya da pasaportunuzu kimlik belgesi olarak kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için seyahat belgeleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yunanistan sınır kapılarında Türk sürücü belgeleri tanınmamakta olup, Uluslararası Sürücü Belgesi talep edilmektedir. Araç tescil ve trafik belgeleri 6 ay süreyle tanınmaktadır. 6 ay sonunda Yunan tescil belgesi ve plakaları alınması gerekmektedir.
Türkiye'de uluslararası ehliyet Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 80. maddesi gereğince Türkiye Turing Otomobil Kurumu'ndan alınır. Uluslararası ehliyete sahip olmak için sağlanması gereken tek şart, gidilen ülkede daimî olarak kalmamak, yalnızca turist olarak bulunmaktır.
Ehliyetinizi Almanya'dan veya başka bir AB ülkesinden almadıysanız, Almanya'daki ilk ikamet kaydınızı yaptırdıktan sonra altı ay boyunca ehliyetinizi kullanabilirsiniz ancak bu altı ayın sonrasında ehliyetinizin geçerli olması için “Umschreibung” yapmanız gerekir.
Kendi ülkenizden belgenizi aldıktan sonra 1 yıl kadar (size ait ehliyetinizin de geçerlilik süresinin dolmaması şartıyla) Amerika'da IDP ile özgürce araba kullanabilirsiniz.
Kanada'da ehliyet almak hiç kolay değil. Sürücülerin, direksiyon sınavı için hazırlanan bu parkuru hatasız bitirmeleri isteniyor.
SINAVSIZ OLARAK EHLİYET ALMAK KESİNLİKLE YASALARA AYKIRIDIR, SUÇTUR VE MÜMKÜN DEĞİLDİR.
Uluslararası ehliyet başvurusu için gerekli belgeleri 1 günde toplayıp randevu alabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra ise en geç 15 gün içerisinde, yeni ehliyetiniz, ibraz ettiğiniz adrese gönderilmiş olur.
Bu, yasal olarak AB ülkelerinin yollarında tır şoföru olarak çalısmanızı sağlayan bir belgedir. Mesleki becerilerinizi onaylayan bir sertifika. Kod 95, bir uluslararası nakliye şirketinde çalışmak için zorunlu belgelerden biridir. Böyle bir belgeyi elde etmek için kısa veya uzun kursu tamamlamanız gerekir.
Karayolları Trafik Kanunu gereğince ehliyet yenileme son tarihi 31 Aralık 2024 olarak belirlenmiştir. Eski tip sürücü belgelerinin geçerlilik süresi 31 Aralık 2024 olduğu için hâlâ eski tip sürücü belgesine sahipsen bu tarihe kadar ehliyetini yenilemelisin.
Uluslararası ehliyete sahipseniz kullanacağınız ülkede sadece turistik amaç ile bulunmanız gerekiyor. Bu sürücü belgesini almak için ise Türkiye Turing Otomobil Kurumu'na başvurmanız gerekir.
Avrupa ülkeleriyle yapılan Viyana Antlaşması'na göre, artık çipli ehliyetiniz (uluslararası ehliyet de hala geçerli ama çok masraflı olduğundan tercih edilmiyor), Schengen vizeniz ve uluslararası geçerliliği olan trafik sigortanız (green card) ile yurt dışına çıkış yapabiliyorsunuz.
Evet, Birleşik Krallık'ta 12 aya kadar uluslararası bir ehliyet kullanabilirsiniz. Ceza ve para cezalarından kaçınmak için İngiltere'de araba kullanırken yerel ehliyetinizi yanınızda getirmeyi unutmayın. Uluslararası sürücü belgeniz, orijinal sürücü belgeniz olmadan geçerli değildir.
Türk ehliyeti İsveç'te geçerli mi sorusuna cevap verme yetkisi halihazırda İsveç Ulaşım İdaresi'nde bulunuyor. Transportstryelsen'den yapılan açıklamada Türkiye ehliyetlerinin sadece tatil ve benzeri amaçlarla geçici bir nedenle İsveç'e gelen ve turist niteliğinde olan kişiler tarafından kullanılabileceği belirtildi.
Ancak Yunanistan Schengen vizesi alındıktan ve Yunanistan'a giriş yapıldıktan sonra diğer ülkelere de vizenin günü ve girişi uygun ise seyahat edilebilir. İlk olarak vize aldığınız ülkeye seyahat etmeniz sonraki vize başvurularınızda size olumlu referans olması açısından önemlidir.
Check-in işlemleriniz için kimliğinizin mutlaka yanınızda olması gerekiyor. Kimlik yerine ehliyet veya pasaportunuzu da kullanabilirsiniz.
Yurtdışına Çıkışlarda sadece fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı istenmektedir.
Bakanlığımızın yeni hizmeti olan ehliyet bilgilerinin kimlik kartlarına yüklenmesi bugün resmen başladı. Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'nden randevu alan vatandaşlar işlemlerini yaptırarak ehliyet taşımak zorunda olmaktan kurtuluyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri