Hayvanseverler merak ediyor; tropikal veya nesli tükenen bir hayvanı evde beslemek ya da ülkeye sokmak yasal mı? Cevabı; yabani hayvan satmak ya da evde beslemek hem yasal değil hem de hayvan haklarına aykırı!
Pit Bull Terrier, Dogo Arjentino, Fila Brasilero ve Japon Tosa türlerini beslemek yasak. Yine tavşan türleri, fareler, kuşlar, balıklar, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar besleyebileceğiniz hayvan türleri arasında. Daha alternatif bir şeyler arıyorsanız, tavus kuşu, yılan, maymuni, iguana ya da baykuşu düşünebilirsiniz.
Bu konuda duyarlı veterinerler son günlerde uyarıyor: Türkiye'de insanlar evlerine, çiftliklerine aslan, piton, puma gibi vahşi hayvanlar satın alıyor. Ama zevk ve gösteriş için eve alınan bu tür hayvanlara bakmak mümkün değil, yasal hiç değil...
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun Son Kararı Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 25 Ocak 2023 tarihli ve 2023/10-254 E. ve 2023/213 K. sayılı kararında, apartman veya sitenin yönetim planında evcil hayvan beslemeyi yasaklayan bir hüküm bulunuyorsa, bu hüküm geçerlidir ve bu hüküm uyarınca evcil hayvan beslenemez.
Müstakil evler, apartman daireleri ve site içerisinde, ev ve süs hayvanları beslenebilir. Ev ve Süs hayvanları tanımına, yasaklı türler dışında tüm köpek ırkları, evcil kediler, tüm kafes kuşları, akvaryum balıkları, küçük kemirgenler ve sürüngenler dahildir.
İlgili 41 soru bulundu
BESLEMEK YASAL HAKTIR
Dolayısıyla, sahipsiz kedi-köpeğe bahçeli alanlarda mama su vermek, doyurmak ve barındırmak, yasal haktır. Buna engel olmaya çalışmak ise yasayı ihlal etmektir. Ancak, bu beslemeleri yaparken, toplu müşterek bir yaşam sürüldüğü ve özen gösterilmesi gerektiği de unutulmamalıdır.
Şikayetin kabul edilmesi durumunda ise evcil hayvanın apartmandan tahliye edilmesi için icra kararı çıkartılır. Peki, apartmanda köpek beslemek nereye şikayet edilir? Komşularınız, beslediğiniz hayvanın çok ses çıkarttığı gerekçesiyle Çevre İl Müdürlüğüne şikayette bulunabilir.
Köpeğin havlamasını yasaklayan bir düzenleme zaten doğasına aykırı ve düşünülemez. Ancak şuna dikkat: Apartman yönetim planında yasaksa, köpek belli bir desibelin üzerinde çok yüksek sesle havlıyor ve gürültü kirliliği yaratıyorsa, dikkat. Tahliye edilebilir.
MADDE-51 (a) Belediye sınırları meskun mahal içerisinde mesken ve işyerlerinde başkasını rahatsız edecek şekilde evcil hayvanlardan köpek ve kedi beslenemez.
Bir evin içeresinde maksimum 3 köpek bulundurulacak. Bu yetki Tarım Bakanlığına verilecek. Cinsi tükenen ve kasten bir canlının cinsini tüketene 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Hayvan dövüştürenlere ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek" dedi.
Öte yandan bazı insanlar aslan, kaplan, jaguar gibi yırtıcı hayvanları daha yavruyken kendilerine alıştırıp evlerinde besleseler bile, bu hayvanlar doğal yabanıl özeliklerini yitirmedikleri için hiçbir zaman evcil hayvan sayılamaz.
1996'da Türkiye'de yürürlüğe girip, 2001'de Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, kaplan, leopar, aslan benzeri yabani hayvanlar sadece hayvanat bahçeleri ya da sirk gibi belli amaçlar dahilinde CITES izin belgesiyle ithal edilebiliyor. Ev ortamında ise beslenemiyor.
Gelincik beslemek isteyenlere herhangi bir yol göstermesinin doğru olmadığını aktaran Altuntaş, "Gelincik beslemek, Türkiye'de yasal, fakat üretimi yasal değil.
Hayvanseverler merak ediyor; tropikal veya nesli tükenen bir hayvanı evde beslemek ya da ülkeye sokmak yasal mı? Cevabı; yabani hayvan satmak ya da evde beslemek hem yasal değil hem de hayvan haklarına aykırı!
Ülkemizde beslenilen ve üretilen, Kangal cinsi de bu köpeklerden daha güçlüdür, ancak yasak değildir. Bu haksızlıktır. Yasak oldukları için bu hayvanlar barınaklarda ölüme terk ediliyor, evlerinden zorla alıkonulup barınağa atıyorlar.
Türkiye'nin en tehlikeli hayvanları aslında düşünüldüğü gibi Boz ayı ya da Kurt gibi yırtıcı memeliler değil, zehirli yılan, akrep, kırkayak, örümcek ve denizanası gibi küçük türlerdir. Ayı,leopar, kurt, vaşak ve çakal gibi hayvanlar daima insanlardan mümkün oldukça uzak durmaya çaba gösterirler.
Şehir içinde hayvan beslemek yasak ve kanunen suçtur.
12 nci madde kapsamındaki hayvan kesimleri ile 13 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen hususlar dışında bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İmar Kanununun 27 nci maddesine göre, belediye ve mücavir alanlar dışında planı bulunmayan köy ve mezraların yerleşik alanları ve civarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak hayvancılık amaçlı yapılar için yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni aranmaz.
Bu ölçüm apartmanın genelinde değil de yalnızca şikâyetçinin dairesinde yapılır. Havlayan köpeği zabıtaya şikâyet etmesi halinde ise Kabahatler Kanunu'nun 36. maddesine göre 153 lira gürültü cezası kesilebilir.
Alo 153 Hayvan Ambulansı Vahşice Ölen Köpek.
Bu yükümlülükler yerine getirildiği takdirde mevzuatımıza göre evcil hayvan olarak kabul edilen tüm hayvanları besleme hakkına vatandaşlarımız sahiptir. Apartmanlar,müstakil evler,apartmanlar ve site içerisinde evcil hayvanlar beslenebilir.
Köpek camdan gördüğü insanlara havlıyorsa perdeleri kapalı tutmak havlamasını engellemeye yardımcı olur. Zil sesine havlayarak tepki veren bir köpeğin, zil sesi duyduğunda dikkatini başka bir yöne çekmek ve havlamasını dikkat dağıtarak önlemek zamanla zil sesine tepki vermesinin önüne geçer.
Biriktirdikleri enerjiyi atmaları için egzersiz yaptırmak iyi bir çözümdür. Köpeğinizi başka köpeklerle koşup oynayabileceği bir köpek eğitim merkezine bırakabilir ya da köpeğinizle birlikte egzersiz yapabilirsiniz. Egzersiz sonrası yorgunluk köpeğinizin hemen uykuya dalmasını sağlar ve gece havlamalarını önler.
Gürültü tespiti, şikayetçi olanın dairesinden yapılır. Hayvanın havlaması sürekli olmadığı sürece, hayvan sahibi seyrek havlamalara itiraz etme hakkına sahip. Şikayetin geçerli olması için gürültünün sürekli ve belirli bir desibelin üzerinde olması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri