Ülkemizde görülen bozayı alt türü Avrasya bozayısıdır. Bu alt tür Türkiye'de Karadeniz Bölgesi, Toros'lar, İç Ege Dağları ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yayılış gösterir. Türkiye'deki popülasyonlarının ise 3.000-5.000 arasında olduğu düşünülüyor.
Dünyanın ikinci, Türkiye'nin en büyük krater gölünü barındıran Nemrut Kalderası, doğaseverlerin uğrak noktalarından biri olmayı sürdürüyor. Biyoçeşitliliğiyle dikkati çeken bölge, boz ayılara da ev sahipliği yapıyor.
Dünya üzerinde Avrupa, Asya, Kuzey Afrika'nın Atlas Dağları ve Kuzey Amerika'da yayılış gösteren ayı türleri içerisinde, Ayı (Ursus arctos) ülkemiz dışında Suriye, Lübnan, İsrail, İran, Kafkasya ve Transkafkasya'da yayılış göstermektedir.
Bozayı (Ursus arctos), ayıgiller (Ursidae) familyasından Avrasya'nın kuzeyinin büyük bir kısmında ve Kuzey Amerika'da yaşayan bir ayı türüdür.
Bugün Türkiye'de dünya ortalamasının üzerinde diyebileceğimiz ayı popülasyonuna sahip yerlerimiz var. Doğu ve Batı Karadeniz'de, Doğu Anadolu'da önde olan yerlerimiz var.
İlgili 18 soru bulundu
Uzmanlara göre bir boz ayının ortalama yaşam süresi 15 ila 25 yıl arasında değişiyor.
Boz ayının dünyadaki popülasyonu iyi durumdadır ancak ülkemizde başta doğal alanların tahribatı ve şehirleşme sonucunda yaşam alanlarının daralması ve kaçak avlanma nedeniyle kimi yerlerde tehdit altındadır.
Ayılar hem ot hem de etle beslenebilen hayvanlardan biridir. Fakat genellikle et tüketmeyi çok severler. Özellikle et ve balık en sevdiği yiyecekler arasında yer alıyor. Ayılar meyve yemeyi seven nadir canlılar arasındadır.
Araştırmalar özellikle sonbaharda bireylerin daha büyük olduğunu göstermiştir. Bu dönemde iri erkekler 700 ile 950 kg arasında olabilirler. En büyük ve ağır Alaska boz ayısı vahşi yaşamda keşfedilmiş ve ağırlığı 1200 kg'dan fazla ölçülmüştür.
Ayılar gerçekten çok meraklı ve bir o kadar tehlikeli hayvanlardır. Bir ayı ile karşılaştığınızda siz nasıl korktuysanız o da sizle karşılaştığı için korkacaktır. Böyle bir durumda sakin olun ve gözlerinizi ayının üzerinden ayırmadan çok yavaş ve sakin adımlarla, ani bir hareket yapmadan ayının yolundan çekilin.
Son dakika haberine göre, geçtiğimiz günlerde Büyükçekmece Cumhuriyet Mahallesi Kemerdere Vadisi mevkiinde 2 gün üst üste ortaya çıkan boz ayı, üniversite öğrencisi Feraye Talay tarafından fark edildi.
Ayılar genellikle iri yapılı kısa bacaklı hayvanlardır. Ağırlıkları Malaya ayısında yaklaşık 27–46 kg'dan başlayarak Alaska iri boz ayısında 780 kg'a kadar ulaşır. Erkek ayılar daima dişilerden daha iri olurlar.
"İnsan yiyen bozayı haberleri ile ilgili yapılan haberler aslında gerçeği yansıtmamaktadır." Açıklama Kuzeydoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban'dan geldi. "İddialar bilimsel değil" dedi.
Biliyorsunuz yeryüzünde birçok ayı türü var. Ancak bizim ülkemizde görülen bir tür ayı var ki bu tür “boz ayı” olarak adlandırılıyor. Bu tür yalnız Türkiye'de değil, Kıbrıs, Balkanlar, Sibirya, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika'da da yaşıyor. Boz ayı, yani Latince adıyla Ursus arctos.
Kış uykusuna yatan en ünlü hayvan herhalde ayıdır. Ayılar, türlerine, yaşadıkları bölgenin sıcaklıklarına ve yiyecek bulma olanaklarına göre değişik uzunluklarda kış uykusuna yatarlar. Bu süre 3 ila 7 ay arasında değişir. Bu süre içinde beden ağırlıklarının yaklaşık dörtte birini kaybederler.
Kutup ayısı, bugün dünya üzerinde yaşayan kara etoburlarının en büyüğüdür. Aslında akrabası boz ayı ondan çok daha iridir fakat boz ayı hem et hem de ot yer. Fakat kutup ayısı ise sadece etoburdur. Yetişkin bir kutup ayısı 2.6 metre uzunluğuna erişebilir.
Toplam 6 adet meme uçları var, koltuk altına yakın görmüş olmanın sebebi de bu. Kedi, köpek gibi günlük hayatta emzirdiği görebileceğin canlılarda da aynı manzarayı görebilirsin çünkü birçok memeli türün devamını sağlayabilmek adına birden çok yavru doğurmakta nitekim bunların çok azı erişkinliğe ulaşmaktadır.
Boz ayı; Ortalama 2 ile 4 metre boyunda, 150-200 kg ağırlığında olabilen boz ayılar saatte 48 km hızla koşabilirler. Boz ayının bir pençe darbesi bir sığırı dahi tek seferde öldürebilecek düzeydedir.
Ülkemizde görülen bozayı alt türü Avrasya bozayısıdır. Bu alt tür Türkiye'de Karadeniz Bölgesi, Toros'lar, İç Ege Dağları ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yayılış gösterir. Türkiye'deki popülasyonlarının ise 3.000-5.000 arasında olduğu düşünülüyor.
Bakanlık kararı ile vurulmak istenen boz ayılar, Bern Sözleşmesi Ek II listesi içerisinde yani “kesin koruma altında olan fauna türleri” arasında “ayıgiller” sınıfında yer alıyor.
Dev panda (Ailuropoda Melanoleuca) veya sadece panda, ayıgiller familyasından, beyaz postu üzerinde bölge bölge siyah büyük benekleri olan, iri, nesli tehlikede olan bir ayı türü. Küçük pandadan ayrıt edebilinmesi için büyük panda veya sadece bambu ile beslendiğine dikkati çekmek için bambu ayısı da denilir.
Boz ayı, kutup ayısı ve panda farklı türlerdir. Yaşadıkları yere kutup ayılarını derialtı yağ tabakasını ve tüylerindeki pigmentasyonu ve cüssesini değiştirecek şekilde evrimleşerek boz ayıdan farklılaştırmıştır. Artık bir kutup ayısı ve boz ayı çiftleşip verimli döller elde edemez.
Geniş bölgelerde yayılım gösterdiklerinden, sindiremedikleri tohumları dışkıyla çıkararak uzak bölgelere taşırlar. Aynı zamanda leş yiyici olan ayılar, doğanın temizlenip yenilenmesine yardımcı olurlar. Ölü hayvan veya leş miktarını azaltarak geriye kalan leşin doğa tarafından ayrıştırılabilmesini kolaylaştırırlar.
Türkiye'de soyu tükenenlerle birlikte, 18 takım ve 69 familyaya mensup 450 kuş türü saptandı. Ancak 8 tür son 50 yıldır gözlenmezken, 4 türün soyunun tükendiği kabul edildi. Biyologlara göre, mezgeldek, yakalı toy, yılanboyun kuşları artık yok. Flamingo ve tepeli pelikan türleri ise büyük tehlike altında bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri