Türkiye'deki üç önemli stratovolkanda da buzul bulunmaktadır: Ağrı Dağı doruk buzulu. Süphan Dağı
-Ege ve G.D.Anadolu'da buzullaşmaya uğrayan yer yoktur! (Yükselti azlığından dolayı!).
Sanayileşme sonrası artan sıcaklıkların tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de buzul varlığını azalttığını anlatan Sarıkaya, kara buzullarının, başlıca su kaynakları olduğunu ve bu buzulların erimesinin su kaynaklarının azalması anlamına geldiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Resmi Gazetede yayımlanan kararı kapsamında "Milli Park" ilan edilen Hakkari ve Yüksekova arasındaki Cilo Dağları eteklerindeki "Türkiye'nin en büyük vadi buzulu" olan Uludoruk buzulu mercek altına alınıyor.
Doğu Karadeniz Dağları: Bölgenin en yüksek zirvesi Kaçkar (3932 m) olup toplam 5 adet buzul bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Verçenik (3710 m), Bulut (3562 m), Altıparmak (3353 m), Karadağ (3331 m) ve Karagö! (3107 m) dağlarında da çeşitli büyüklüklerde buzullar mevcuttur.
İlgili 44 soru bulundu
Genellikle vadi buzulu ve buzyalağı buzulu tipinde olan buzulların yanı sıra, Türkiye'nin tek doruk buzulu (buzul şapkası) Ağrı Dağı'ndadır ve 10 km2'lik alanıyla da ülkedeki en büyük buzuldur.
Son Buzul Çağı daimi kar sınırı ise 2600 m civarında hesaplanmıştır, Volkanlar ve Anadolu'nun diğer bağımsız dağları: Türkiye'nin en büyük volkanı olan Ağrı Dağı (5165 m) ülkenin yegane buz takkesini (10 km2) barındırır. Süphan (4058 m) ve Erciyes (3917 m) volkanlarında da küçük de olsa güncel bir buzul mevcuttur.
Türkiye'de, Sat, Ağrı, Erciyes, Kaçkar ve Bolkar Dağları ile Aladağlar üzerinde yer yer bu türden göller bulunmaktadır.
2.150 m yükseklikte, Kayseri'den ulaşılabilen kış spor tesisleri bulunmaktadır. Günümüzden 1,5-2 milyon yıl önce başlayan ve "Buzul Çağı" olarak da adlandırılan (Kuaterner) IV. Zamanın sonlarında yurdumuzdaki yüksek dağlarda olduğu gibi, Erciyes Dağı'nın yüksek kesimlerinde de buzullar oluşmuştur.
Habitatlar: Dağın üst kesimleri taşlık alanların yoğun olduğu yüksek dağ çayırlarıyla kaplıdır. Bu alanlar çok sayıda dar yayılışı ve tehlike altındaki bitki türüne ev sahipliği yapar. Daha üst kesimlerde yer yer kalıcı buzullar ve özellikle Sat Dağları'nda yoğunlaşan buzul gölleri bulunur.
Cumhurbaşkanı kararı ile "Milli Park" ilan edilen Hakkari ve Yüksekova arasındaki Cilo Dağları'nın eteklerindeki Türkiye'nin en büyük vadi buzulunda küresel ısınma nedeniyle yaşanan değişim dikkati çekiyor.
Sahip olduğu enlem özelliğinden dolayı Türkiye'de buzul aşındırma ve biriktirme şekillerine çok az rastlanır. Türkiye'de buzullar genellikle yüksek dağların kuzeye bakan yamaçlarında görülür. Türkiye'de kıyılarda 3000 metre, iç kesimlerde 3500 metreden yüksek dağların tamamına yakınında buzullara rastlanır.
Aletsch buzulu, yüzölçümü açısından Alpler'in en büyük ve en uzun buzuludur. Wallis Kantonu 'nda Bern Alpleri'nin güney çatısında, İsviçre'de bulunur. Buzul 23,6 km uzunluğunda (2002) olup 117,6 km²'lik bir alanı örter. Yaklaşık 27 milyar ton buzdan oluşur.
Ülkemizde Ağrı, Cilo, Kaçkar,Sat, Uludağ, Nemrut, Toroslar ve Karadeniz dağlarında sirk buzullarına rastlanır.
Uludağ'ın en yüksek noktası olan 2543 m yükseklikteki Uludağ Tepe altında kalan bölgede bir kısmı yazın kuruyan buzul gölleri bulunur. Bu buzul göllerinin başlıcaları Kilimligöl (2330 m), Buzlugöl (2390 m), Karagöl (2270 m), Aynalıgöl (2310 m) ve çok sığ olduğundan dolayı yaz sonunda kuruyan Heybeligöl (2410 m) dür.
Hakkari'nin Cilo Dağı eteklerinde bulunan 20 bin yıllık buzullar, doğaseverlerin uğrak noktası.
Ağrı Dağı'nın zirvesinde bulunan 10,2 kilometrekarelik alana sahip "takke buzulu", güneyden Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Öküz Deresi'ne, kuzeyden ise Iğdır'ın Aralık ilçesine bağlı Cehennem Vadisi'ne kadar uzanıyor. Türkiye'de bulunan en büyük buzul örtüsü Ağrı Dağı'nda.
Bu buzul göllerinin en önemlileri Kilimligöl (2330 m), Buzlugöl (2390 m), Karagöl (2270 m), Aynalıgöl (2310 m), ve çok sığ olduğundan dolayı yaz sonunda kuruyan Heybeligöl (2410 m) dür (Şekil 1). Şekil 1. Uludağ'da bulunan buzul gölleri.
Yurdumuza bazı yüksek dağların üst kısmında görülür (Cilo, Sat, Ağrı, Tendürek, Süphan, Kaçkar, Uludağ, Erciyes, Bolkar, Aladağlar,Bey dağları gibi). Dünya üzerinde en fazla Kuzeybatı Avrupa'da görülür. Ayrıca Kanada'nın güneyi ile A.B. D'nin kuzeyindeki göller buna örnektir.
Günümüzde dünyamızın %10'ıı buzullarla kaplıdır. Buzullar dünyanın temiz su kaynaklarının %75'ini barındırırlar.
Kavran vadisinin en önemli kolu, Kaçkar Dağı zirvesi nin kuzeybatısında, içerisinde gelişkin aktüel buzulların varlığı ile dikkati çeken bölümdür. Bu vadi kökündeki sirklerin içerisinde irili ufaklı 5 tane buzul bulunur.
Mescit Dağı Buzullaşması
Mescit Dağı, Pleistosen'in muhtemelen Würm buzullaşmasına uğramıştır. Glasiyasyon o zamanki akarsuların kabul havzalarına yerleşmiş ve Mescit Dağı'nın takriben 3100 metreye kadar olan kısımları buzullarla örtülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri