1 Ocak 2023 tarihinden itibaren konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 1 lira 50 kuruş, diğer belediyelerde 1 lira 10 kuruş olarak hesaplanacaktır.
Bina ve apartmanlarda ikamet edenlerle iş yeri kullananlar çevre ve temizlik vergisini ödemekle yükümlü tutuluyor. Boş binalar için de bina malikleri veya malik gibi tasarruf edenler tarafından çevre ve temizlik vergisinin ödenmesi gerekiyor.
Çevre temizlik vergisinin mükellefi, her ne şekilde olursa olsun binaları kullanandır. Boş bulunan binalarda mükellef, binaların malikleri ve malik gibi tasarruf edenlerdir. Bina maliki, intifa hakkı sahibi, ve binalara malik gibi tasarruf edenler Medeni Kanun hükümlerine göre tespit edilir.
Paylı mülkiyette malik olanlar hisseleri oranında mükellef olurken, elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor. Yalnız tek konuta sahip başka geliri olmayan ev hanımları, gaziler, emekliler, işsizler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisi ödemelerinden muaf oluyor.
Çevre Temizlik Vergisinin mükellefi binayı fiilen kullanandır. Boş olan konut ve işyerlerinden boş kaldığı sürece Çevre Temizlik Vergisi alınmaz. Çevre Temizlik Vergisi her yıl tespit edilen yeniden değerleme oranı kadar arttırılarak hesaplanır.
İlgili 33 soru bulundu
Çevre Temizlik vergisini zamanında ödemeyen mükelleften geciken her ay için 6183 sayılı kanuna göre belirlenen gecikme oranında gecikme cezası ödemek zorundadır. 2006 yılı için tespit edilen aylık gecikme cezası Mart ayından itibaren %2,5 dir.
Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 1,50 TL (2022 yılında 68 Kuruş) , diğer belediyelerde 1,10 TL (2022 yılında 50 Kuruş) olarak hesaplanacaktır.
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 1 lira 50 kuruş, diğer belediyelerde 1 lira 10 kuruş olarak hesaplanacaktır.
Çevre Temizlik Vergisinin mükellefi, binayı fiilen kullanandır. 01/01/2004 tarihinden itibaren meskenlerden Çevre Temizlik Vergisi su faturalarıyla birlikte tahsil edilmektedir. Çevre Temizlik Vergisi, işyerini kullananlar tarafından ödenir.
Su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle hesaplanan çevre temizlik vergisi, su faturasında ayrıca gösterilmek suretiyle tahakkuk etmiş sayılır. Bu suretle tahakkuk eden vergi, su tüketim bedeli ile birlikte belediyelerce tahsil edilir.
Turkiye.gov.tr adresinden giriş yapılan E-Devlet Kapısı'ndaki Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden vergi borcu sorgulama ve detaylı bilgi almak mümkün oluyor.
Çevre Temizlik Vergisi belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için ödenen bir vergi türüdür. Kısaca bilgi vermek gerekirse; 1 yıl içinde yapılan temizliğin vergisi tüm binalardan alınmaktadır.
ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR
Konut sahiplerinin çevre temizlik vergisi su faturasına yansıtılırken iş yerlerinin çöp vergileri ise tıpkı emlak vergisi gibi belediye veznelerine yatırılır.
4- Çevre Temizlik Vergisi ne zaman ödenir? Çevre Temizlik Vergisi, birinci taksiti Mayıs ayında, ikinci taksiti Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.
Fakat sözleşmeye yazılmasında gene de fayda vardır. Hatta çevre temizlik vergisinin kiracı tarafından ödenmemesi durumunda, kira sözleşmesinin hükümsüz olacağı yönünde bir madde de konulabilir ve faydalı olur.
Türkiye'de 1993 yılında ihdas edilen Çevre Temizlik Vergisi teorik anlamda harç niteliğinde olup, verginin konusu belediyelerin katı atık toplama hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalardan öngörülen maktu tarifesine göre alınmakta olan bir yerel idare vergisidir.
Kiracının Ödemekle Yükümlü Olmadığı Masraflar
Söz gelimi kullanılmasa da o mülkün site aidat masrafı, çevre vergisi gibi giderleri olacaktır. Söz konusu giderler mülkün varlığından ileri geldiğinden mülk sahipleri bunlara katlanmak zorundadır. Çünkü mülkiyet hem haklar hem de yükümlülükler demetidir.
Bu vergiler; emlak vergisi, kira gelir vergisi, çevre temizlik vergisi ve değer artış kira vergisidir. Sahip olunan evde kiracının oturuyor olması vergi yükümlülüğünüzde herhangi bir etkiye neden olmaz.
Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, 2004 yılında uygulanacak 52 maddelik yeni vergi düzenlemelerini açıkladı. Bugüne kadar konutlarda metrekare başına yerel yönetimlere ödenen ve kamuoyunda 'Çöp Vergisi' olarak bilinen Çevre Temizlik Vergisi, 2004 yılından itibaren su faturaları ile tahsil edilecek.
Ülkemizde belediye vergileri 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda sıralanan İlan ve Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, Haberleşme Vergisi, Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi, Yangın Sigortası Vergisi ve Çevre Temizlik Vergisidir.
Vergiler, harçlar, harcamalara katılma payları, fiyat (ücret gelirleri), taşınmaz mal gelirleri yerel yönetimlerin en önemli öz gelir kaynaklarıdır. Ceza gelirleri, faiz gelirleri, özel kişi ve kuruluşlar tarafından yapılan yardımlar da yerel yönetimlerin diğer öz gelir kaynakları arasında sayılabilir.
Emlak Vergisi, belediyeye yapılabileceği gibi belediyelerin internet sitesi üzerinden kredi kartıyla veya e-Devlet aracılığıyla da tamamlanabilecek. Ayrıca PTT şubelerinden, banka şubelerinden, bankaların internet şubelerinden ve cep telefonları üzerindeki mobil uygulamalardan da ödeme yapmak mümkün.
2023 yılı Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi ve İlan Reklam Vergilerini ödemeleri başlamış olup, birinci taksit son ödeme tarihi (31.05.2023) Çarşamba mesai bitimine kadardır.
Gelir vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan gelir vergisi, yılda iki kere mart ve temmuz aylarında iki eşit taksit olmak üzere ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri