2009 yılından sonra, 2010-2014 yılları arasında karar ve hizmet sunumu sürecinde etkili bilgiye erişim sağlayacak Türkiye Sağlık Bilgi Sistemi/e-Sağlık'ı tamamlamak, işletmek ve geliştirmek stratejisi kapsamında birtakım öngörülen hedefler oluşturulmuştur.
Türkiye'de 2003 yılında başlayan sağlıkta dönüşüm stratejisi, sağlıkta dijitalleşmenin önünü açarak temel çerçevede 15 yıl içerisinde dijitalleşme yolunda ciddi ilerlemeler kaydedilmiştir.
Dünyanın gözü e-sağlık sektöründe
Öyle ki gelişmiş ve gelişmekte olan 84 ülke, online reçete yazılımı dahil uzaktan sağlık hizmetlerini 2010 yılından beri yasal olarak kullanıyor. E-sağlık uygulamalarının en yaygın kullanıldığı ülkeler arasında ise ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri yer alıyor.
Türkiye bu hedefler doğrultusunda, Avrupa Birliği Sağlık Mevzuatına uyum sağlamayı amaçlayan stratejik planlamasını 2001'de gerçekleştirmiş, 2003 yılında da “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nı (SDP) uygulamaya başlamıştır (Sağlık Bakanlığı, 2007).
Türkiye sağlık alanında oldukça kapsamlı ve köklü bir reform programı olan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı 2003 ve 2010 yılları arasında uygulamaya koymuştur.
İlgili 21 soru bulundu
Sosyalleştirmeden sonraki yıllarda yayımlanan; “Alma Ata Bildirgesi” (1978), “2000 Yılı Herkes İçin Sağlık Hedefleri” (1984) ve “Sağlık 21 Hedefleri” (1998) gibi uluslararası düzeyde halk sağlığı politikalarını belirleyen üç belgenin sosyalleştirmenin temel ilkelerini içermesi de bu sağlık sisteminin doğruluğunun ...
Son 20 yıl içindeki hızlandırılmış reformlarla ve 2003 yılında başlayan 'Sağlıkta Dönüşüm' programıyla Türk sağlık sistemi yeniden organize olmuş, Sosyal Güvenlik Reformu ile Genel Sağlık Sigortası sistemi yürürlüğe sokulmuştur.
Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın amaçları kısaca sağlık hizmetlerinin etkili, verimli ve hakkaniyete uygun bir şekilde organize edilmesi, finansmanının sağlanması ve sunulmasından oluşmaktadır. Etkililik ile halkın sağlık düzeyini arttıracak kamu sağlık politikalarının uygulanması anlatılmaktadır.
Modele göre sağlıkta dönüşüm reformuna birinci gösterge olarak DSÖ'nün 1977 yılında başlattığı “2000 Yılına Kadar Herkes İçin Sağlık” hareketi gösterilebilir.
Aile Hekimliği uygulama yönetmeliği 25.05.2010 tarih ve 27591 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış ve bu yönetmelik 06.07.2005 tarih ve 25867 sayılı Aile Hekimliği pilot uygulaması hakkında yönetmeliği yürürlükten kaldırmıştır. 2010 yılı sonunda tüm illerimizde Aile Hekimliği uygulamasına geçilmiştir.
e-Sağlık; “sağlık hizmetlerinde bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılarak hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavi edilmesi, izlenmesi ve sağlığın yönetilmesi” olarak tanımlamıştır.
Son Olarak Tarihin Bilinen En Eski Tıp Fakültesi: Gevher Nesibe Şifahanesi ve Tıp Medresesi. Türkiye Kayseri'de bulunan medrese Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1206 yılında kız kardeşi Gevher Nesibe Sultan adına yaptırılmıştır.
Bunlar: Sağlık net, Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS) ve Medula'dır.
Alma-Ata Bildirgesi: 1978 yılında Kazakistan'ın Alma-Ata kentinde Temel Sağlık Hizmetleri Uluslararası Konferansı sonucunda yayımlanan bildirge, temel sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamaktadır.
Sağlık ekonomisiyle ilgili ilk uluslararası konferans ise 1973'te düzenlenmiştir (Karabulut, 1998: 28). 1972 yılında Grossman, sağlık ekonomisinin en önemli yapıtlarından birisi olarak kabul edilen “On the Concept of Health Capital and the Demand for Health”'i (Grossman, 1972) yayınlamıştır.
Cumhuriyet döneminin ilk Sağlık Bakanı olan Dr. Refik Bey, 1923 tarihinde 560 Doktor, 554 Sağlık memuru, 136 ebe, 69 hastabakıcı hemşire ve 4 eczacı ile sınırlı olan sağlık çalışanları ile tüm yurtta sağlık hizmeti vermeye çalışmıştır.
Sağlığın geliştirilmesi, Ottawa Sözleşmesine göre "Bireylerin sağlıkları üzerindeki kontrolünü artırmaya ve sağlıklarını geliştirmeye olanak sağlayan bir süreç" olarak tanımlanmaktadır (Ottawa Charter, 1987). Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi kapsamlı bir sosyal ve politik süreci temsil eder.
Sağlık Ocakları ilk kez, 1961 tarihli 224 sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkında Kanun ile ülkemizdeki sağlık teşkilatı içerisinde yer almışlardır. İlk Sağlık Ocağı, 1963 yılında Muş ilinde açılmış olup, 1976 yılına kadar kademeli olarak bütün yurda yaygınlaştırılması öngörülmüştür.
14.12.1983 tarihinde yayımlanan, 181 sayılı “Sağlık Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” Sağlık Bakanlığı'nın kurulması, teşkilat ve görevlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir (181 sayılı KHK, md.1).
Başlıca e-sağlık uygulamaları içerisinde; elektronik sağlık kayıtları, teletıp, tüketicilere ya da vatandaşlara yönelik bilgi verici uygulamalar, sağlık bilgi yönetimi sistemleri, sanal sağlık ekipleri ve geniş veri tabanlarını kullanarak yapılan araştırmalar yer almaktadır2.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin tüm fonksiyonlarının vatandaşların, hastaların sağlığının iyileştirilmesinde, sağlık hizmetlerine ulaşılabilirliği arttırmak ve sağlık sektöründe yer alan tüm paydaşlara kaliteli, verimli ve etkili hizmetlerin sunumu için kullanılmasıdır.
Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nda (RG: 06.05.1930, Sayı: 1489) ise sağlık, devletin hizmet alanı olarak belirtilmiştir.
Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığı, 2003 yılında 'Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı' (SDP) uygulamaya koymuştur(58. Hükümet Acil Eylem Planı, 2003). 16 Kasım 2002 tarihinde açıklanan Acil Eylem planı kapsamında ki Herkese Sağlık adı altında sağlık alanında yapılması öngörülen temel hedefler aşağıdaki gibi belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri