Türkiye'de En az yağış alan yerler ve deniz etkisine kapalı ve uzak olan yerler şunlardır; Türkiye en az yağış alan iller arasında; Tuz Gölü, Konya, Malatya, Iğdır, Çoruh Vadisi, Kelkit Vadisi, Ergene Havzası ve Güneydoğu Anadolu'nun güneyi yer almaktadır.
Rize yaklaşık 2500 mm yağışla Türkiye'nin en fazla yağış alan yeridir.
Ortalama yükseltinin 1000 metre olduğu bölgede ovalar ve platolar oldukça fazladır. Çevresinde bulunan yüksek dağlar nedeniyle, İç Anadolu Bölgesinde yağışlar yetersiz kalır. Karasal iklim özellikleri olan bölge, kışları hafif serttir.
Dünyanın en fazla yağmur yağan yeri Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Mawsynram bölgesi. Guinnes rekorlar kitabına giren bu bölgeye yılda ortalama 11.871 mm yağmur yağıyor.
İlgili 37 soru bulundu
2023 yılı İlkbahar mevsiminde illerimiz içinde en fazla yağış 510 mm ile Tunceli'de, en az yağış 129 mm ile Hatay'da gerçekleşmiştir. Normallerine göre azalma gösteren illerimiz ise Batman, Hatay, Iğdır, Kilis, Mardin ve Siirt olmuştur.
Kış en yağışlı mevsim olmasına rağmen Denizel Akdeniz yağış rejimine göre oransal olarak azalır, ilkbahar yağışlarının oranı artar. Yaz aylarında neredeyse yağış yok denecek kadar azdır. Anadolu'da kıyı dağlarının iç kesimlerinde, İç ve Doğu Anadolu'nun büyük bölümünde karasal yağış rejimi etkilidir.
Listeye Şili'den giren bir diğer yer de okyanus kıyısındaki Arica. Dünyada hiç yağmur yağmayan coğrafyalar da var. Bunlardan biri Antartika.
DS tarafından yapılan hesaplara göre Türkiye'deki yıllık ortalama yağış tutarı yaklaşık 643 mm'dir. Bu yağış miktarı ile Türkiye'nin yüzölçümü çarpıldığında 501 milyar m3 yıllık yağış toplamı elde edilmektedir (Çizelge 2).
Doğu Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı ortalama 1590 mm iken, 831 mm 2244 mm arasında değişir. Batı Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000–1500 mm'dir.
Oysa İç Anadolu Bölgesi en az yağışları yaz ve sonbahar mevsimlerinde alırken, en fazla yağışları ise ilkbahar ve kış mevsiminde almaktadır.
Yağış en fazla kış mevsiminde görülür. Yıllık yağış tutarı 700 mm dir. Yaz aylarında yağışların azalması ve sıcaklığın yüksek olması kuraklığı arttırmıştır.
Çöl iklimi veya kurak iklim, bitki örtüsü çalı ve kurakçıl otlar olan, çok az yağış alan ve kutup iklimi olarak sınıflandırılacak kriterleri karşılamayan bir iklimdir.
Yağış en fazla kış aylarında görülür. Yaz ayları ise belirgin kuraklık gözlemlenir.
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.
Doğrulanmış Cevap. Tabiki en önemli etken Muğla'nın ormanlarla kaplı olmasıdır.. Buda yağışı getirir.
Cevap: → → → Türkiye'de yağış rejimin düzenli olduğu yer Karadeniz Bölgesi'dir. Karadeniz Bölgesi dört mevsim yağış almaktadır. Karadeniz Bölgesi'nde düzenli yağışın olması bitki örtüsünü de doğrudan etkilenmektedir.
Kasım ayındaki hava sıcaklığının yüksek seyrettiğini ve yağışların da az olduğunu anımsatan Çukur, şöyle konuştu: "Türkiye'de yağışların az olmasının en büyük nedenlerinden biri Kuzey Atlantik Salınımı'nın pozitif etkisinden. Çünkü Kuzey Atlantik Salınımı ile bizim coğrafyamızdaki yağışlar arasında ters bir ilişki var.
Ülkemizde kış mevsiminde görülen yağışlar cephe yağışları olmaktadır. Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz bölgelerinde cephe yağışlarının daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Cephe yağışlarının en çok görüldüğü bölge ise Akdeniz Bölgesidir.
Gırcı gırcı (Silifke-İçel), imez imez (Silifke-İçel), pesen pesen (Uluborlu-Isparta), ziğim ziğim (Senirkent-Isparta) ikilemeleri de yağmurun yavaş yavaş yağmasını ifade eden tabirlerdir. Çile- ~ çiğse- gibi “hafif, ince, çok az” yağmuru ifade eden başka fiil kökleri de vardır.
Bu sene kar yağışını beklemeyin. 2023 yılının ilk aylarına kadar kar yerine sonbahar kıvamında bir hava olacak. Kasım ayında bile sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde bekleniyor. Meteoroloji tahminlerine göre de bu sene kış 'La Lina'lı' geçecek.
Eğer yağmur yağmazsa, birçok olumsuz etki oluşabilir. Özellikle kurak iklimlerde yağmurun olmaması, tarım ve bitki örtüsü için büyük bir sorun teşkil edebilir. Ayrıca, su kaynakları da kuruyabilir veya azalabilir. Bu, içme suyu ve endüstriyel su kaynakları gibi hayati kaynakların azalmasına neden olabilir.
Türkiye'de yıllık ortalama yağışın en fazla olduğu alanlar, Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer almaktadır. Yılın tamamına yayılan ve yer yer 2500 mm.ye ulaşan yıllık ortalamaların yanında, Doğu Karadeniz Bölümü'nde maksimum yağışlar da çok yüksek değerlere ulaşmaktadır.
En yüksek yağış değerleri Samsun'dan doğuya doğru olmak üzere Doğu Karadeniz Bölümü'ndedir (Rize 2300 mm). Ancak bu bölümde Trabzon bir istisna göstererek 1000 mm'nin altında yağış almaktadır (Erinç, 1984). Yıllık ortalama yağış miktarları iç bölgeler ile Doğu Anadolu'nun doğu bölümünde 500 mm'den daha azdır.
Konveksiyonel yani yükselim yağışları İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde görülmektedir. Konveksiyonel yağışlara Anadolu'da “ Kırkikindi yağışları “ da denilmektedir. Konveksiyonel yağışlar ısınan havanın yükselerek soğuması sonucu oluşurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri