Kokuşma sürecinde; Aminoasitlerin parçalanması sonucu amonyak, hidrojen sülfür gibi bileşikler açığa çıkar ve etin kötü kokmasına neden olur. Kokuşma sırasında et kahverengiden yeşile kadar değişen bir renk alır.
"Kurban etleri için en yaygın olarak yapılan bir diğer hata hayvan kesildikten sonra poşete alınan etlerin uzun süre poşetten çıkarılmamasıdır. Bu durum ette yeşillenmeye neden olmaktadır.
Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız. KESİNLİKLE tüketmeyiniz.
Çünkü etler yığılarak koyulduğunda arada kalanlar hava almaz ve o kısımlar yeterli soğumaz. Bunun sonucunda bozulmalar ve yeşillenmeler gözlenir. Evlere gelen kurban etlerinin sağlıklı bir şekilde saklanması ve tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Etin yeşile dönmesinin tek sebebi sıcak sıcak ya poşete ya da hava almayan kaplara konmasıdır. Yeşeren kısımları kesip kalan kısımları kullanabilirsiniz. Yeşil et yenmez..
İlgili 44 soru bulundu
Eğer etten ekşi ve pis bir koku geliyorsa bozuk demektir. Bozulmuş etten çok keskin ve farklı bir koku gelir. Etten kötü kokular geliyorsa ve özellikle de son tüketim tarihi geçmişse çöpe at. Etin kokusunu almak için onu burnuna yaslama veya yaklaştırma.
Bir hadisi şerifte Hz. Peygamberin (s.a.s.), eti yenen hayvanların cinsel organlarının, husyelerinin (yumurtalarının), dübürlerinin (anüslerinin), bezelerinin, öd keselerinin, mesanelerinin yenilmesini uygun görmediği bildirilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, X, 12).
Bozulma nedeniyle oluşan renk değişimi genellikle solma, kararma veya yeşillenme şeklinde olur. Ayrıca, bozulma durumunda etlerde koku, yapışkanlık ve çamurlaşma da gözlenir. Parlak bir görünüme sahip olan taze et, elde yapışkan bir his bırakıyorsa bozulmaya yüz tutmuş anlamına gelmektedir.
Taze etin rengi miyoglobinin oksijenle reaksiyona girdiğinde oluşan bir pigment olan oksimiyoglobin seviyeleri nedeniyle kırmızı olmalıdır, kahverengiye veya griye dönmüşse bu etin bozulduğunu gösterir.
Boğa eti koyu kırmızı renkli, yağları beyazımsıdır. Dana eti soluk kırmızı, öküz eti ise kırmızımtırak, yağları beyaz-sarıdır.
Etin bozuk olup olmadığını anlamanın en kolay yolu rengine bakmaktır. Et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başladıysa, bu etin bayatladığı anlamına gelir. Etin üzerinde yeşil veya siyah noktalar var ise, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu şekilde olan etler kesinlikle tüketilmemelidir.
Taze et kanı akıtılmadan bekletilmeden poşete ve dolaba konulunca yer yer yeşermeler meydana gelebiliyor. Öncelikte et bir gün boyunca dinlendirilmeli lakin bunu poşet içinde hava almadan değil de bir tepsi ya da sağlıklı plastik kaplar içerisinde yapmak gerekiyormuş.
Etleri üst üste buzdolabına koyduğumuzda sıcaklığının yüksek olmasından dolayı hava almayan bölgelerde kokma ve yeşerme gerçekleşir. Buzdolabında etin muhafazası için geniş alan ayırıp, soğutmak gerekiyor. Eti 1 gün soğuttuktan sonra parçalama ve uzun süre sağlıklı koşullarda saklama dönemine geçebiliriz.
“Taze ve kaliteli bir et diri görünür, yüzeyi kurumamış olmalıdır. Buna karşılık aşırı ıslaklık ve yapışkan doku da etin sağlıksız olduğunun göstergesidir. Ayrıca, piştikten sonra, kolay çiğnenebilmesi, etin parçalara bölünme kolaylığı ve çiğneme sonrası ağızda kalan miktarı etin kalitesinin göstergesidir.”
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur. Bunları önlemek için etin güzelce doğranarak buzdolabı ve buzluğa atılması gerekir.
Rengi alışıldık ete göre daha koyudur. Koyu kırmızı, hatta siyaha çalar. Hayvanlar sürekli hareket ettiği, ve otla beslendiği için etin yağ oranı düşüktür. Yağın rengi sarıya çalar.
Donmuş satılan etlerin üzerinde renk değişikliği olmamasına ve etin çözülüp yumuşamamış olmasına da dikkat etmelisiniz. Etin rengi bölgesel olarak kahverengi veya griye dönebilir. Bu durum her zaman etin bozuk olduğunu göstermez. Et hava ile temas edince bu renk değişimi gözlenmektedir.
At, eşek ve domuz eti koyu kırmızı renkte olur, dana eti ise daha açık kırmızıdır.
Koku gelmiyorsa et tazedir, asit bazlı ekşimsi bir koku burnunuzu rahatsız ederse etin bozuk olduğunu anlayabilirsiniz. - Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir.
Bleu: Bleu az pişmiş etten bile az pişirme yöntemi olduğundan dokunma testinden çiğ etlerle aynı sonucu alması beklenir. Bleu derecesinde et pişirmek için etinin her iki tarafını da sıcak tavada ve dış kenarları hafifçe izlenecek şekilde 30 saniye kadar pişir.
Bu kokunun nedeni nedir? -20 derecede biyolojik tepkimeler son derece yavaş değil mi? Et, balık gibi gıdalar ile sebze ve meyvelerin yanlış saklanması; bakteri, küf, mantar gibi organizmaların artmasına neden olur ve koku oluşumu için uygun ortamı hazırlar.
Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez.
Dünyanın en lezzetli eti nedir? Kobe bifteğine ya da Wagyu bifteği için kullanılan et Wagyu sığırlarından elde ediliyor ki Wagyu sığırları karanlık ve dar bir alanda, hemen hemen hiç kıpırdamadan 2,5 yıl boyunca besleniyor. Tabağı yüzlerce dolar eden Kobe eti bazılarına göre de dünyanın en lezzetli etidir.
a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar. b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi vahşi hayvanlar. c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helâl olduğunda fakihler görüş birliğindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri