Akdeniz'de toplam 48 köpek balığı türü var. Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında en çok görülüyorlar. Marmara'da 15, Karadeniz'de 10'dan az köpek balığı türü var. 1980'lere kadar büyük beyazlar orkinosların peşinden Marmara'ya giriyordu. Denizi kontrol edemezsiniz.
Marmara'dan Akdeniz'e kadar olan derin denizlerde görülür. Bazen Karadeniz'de de rastlanır.
Bu türlerden biri olan kum köpekbalıkları ya da büyükcamgöz balığı (Carcharinus plumbeus), Türkiye'de Ege Denizi ve Akdeniz bölgelerinde dağılım göstermektedir. Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde Boncuk Koyu türün tüm Akdeniz havzasındaki bilinen tek üreme noktasıdır.
Tropik sularda, kuzey denizlerinde ve Akdeniz'de çoğunlukla derinlerde rastlanırlar.
Gri resif köpek balığı (Carcharhinus amblyrhynchos), harharyasgiller (Carcharhinidae) familyasından bir köpek balığı türü. Gri resif köpekbalığının yerküredeki dağılımı. Hint Okyanusu, Büyük Okyanus, Paskalya Adası ve Güney Afrika'da yaşar.
İlgili 31 soru bulundu
Türkiye üç denizin derin sularıyla çevrilidir: Akdeniz, Karadeniz ve Karadeniz.Ege Denizi. Ve evet, köpek balıkları var ; Aslında, Türkiye sularında yüzen 50'den fazla köpekbalığı türü var, bunların arasında çekiç kafalılar ve kötü şöhretli büyük beyaz köpekbalıkları da var.
“Ülkemizde çok nadir de olsa provoke edilmiş köpek balığı saldırıları geçmişte yaşandı” diyen Prof. Dr. Ayas, “Kan ve mukus gibi provoke edici maddelerin bulunduğu bir ortamda kum köpek balıkları birkaç dalgıcın paletine saldırı gerçekleştirmişti. Bu vakada dalgıçlarda herhangi bir yaralanma olmadı.
Bir köpekbalığıyla karşılaşınca ne yapılmalı
Eğer bir köpekbalığı tehlikeli olabilecek kadar yakında yüzüyorsa, ona tekme atın veya yüzüne bir sopayla, yüzme ayakkabısıyla ve hatta yumruğunuzla vurun. Bunu yapmak, genelde köpekbalığının ters yönde kaçması için yeterlidir.
Kahramanmaraş'ta köpekbalığının atası olarak bilinen 20 milyon yıllık olduğu megalodon dişine rastlandı. Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, köpekbalığının atası olarak bilinen ve yaklaşık 20 milyon yıllık olduğu değerlendirilen megalodon dişi bulundu.
Ortaca ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki dünyaca ünlü Sarıgerme Plajı'nda köpek balıkları zaman zaman kıyıya 3 metre mesafeye kadar yaklaştı.
Akdeniz'de toplam 48 köpek balığı türü var. Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında en çok görülüyorlar. Marmara'da 15, Karadeniz'de 10'dan az köpek balığı türü var. 1980'lere kadar büyük beyazlar orkinosların peşinden Marmara'ya giriyordu. Denizi kontrol edemezsiniz.
Akdeniz'de 77 tür kıkırdaklı balık bulunur; bunların 43 türü köpekbalıkları, 33 türü vatozlar ve tek bir tür çimera olarak bilinirler.
Bundan sonra uzun bir süre kayıt tutulmamış. Bundan dolayı bu arada büyük- beyaz köpekbalığının soylarının ülkemiz kıyılarında tü- kendiği ya da artık kıyılarımıza uğramadığı sanılıyordu. Ancak büyükbeyaz köpekbalıkları 1991, 1996, 1998, 1999 yılında yeniden yakalandı ve kayıtları tutuldu.
Kıkırdaklı balıklar arasında yer alan köpek balıkları doğada ortalama 20 ile 30 yıl arasında yaşarlar. Çoğunluğu okyanuslarda olmak üzere tropik sularda, Akdeniz'de ve kuzey denizlerinde sıklıkla derinlerde rastlanırlar.
En önemli turizm destinasyonlarından biri olan Antalya Kemer'de, kıyıya yaklaşan bir tür denizde yüzenleri telaşlandırdı. Yüzgeçleri su yüzeyinde görülen türü köpek balığı sanan sahildekiler, taşla uzaklaştırmaya çalıştı. Bu görüntüler de sosyal medyada hızla yayıldı.
“ KARADENİZ'İN YAPISI TEHLİKELİ TÜRE İZİN VERMEZ”
Uzmanlardan elde edilen bilgilere göre Karadeniz'de köpek balıkları zaten bulunuyor. Ancak bunlar mahmuzlu cam göz köpek balıkları olarak biliniyor. Bu tür köpek balıkları insan gördüğü zaman kaçıyor.
Yaşamış en büyük köpek balığının dünya küresel çapta soğumaya başladığında Pliyosen'in sonunda yanim 2.6 milyon yıl önce neslinin tükendiği biliniyor. Bugün bu canlının yaşadığına dair herhangi bir kanıt yok.
Megalodon (Otodus megalodon), yaklaşık olarak 23 ila 3,6 milyon yıl önce Miyosen ve Pliyosen dönemlerinde yaşamış, soyu tükenmiş dev bir dik burunlu köpekbalığı türü. İsmi Grekçe "büyük diş" anlamına gelir. Uzunluğu 21-22 metreyi bulan bu büyük köpekbalığı büyük okyanusta ve atlas okyanusunda yaşamıştır.
Uzak kuzeni Megalodon, Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'nda yaşamış, tek başına dev balinaları avlayarak hayatta kalmıştır. Günümüzde hala Megalodon'un derin sularda yaşadığını düşünen araştırmacılar mevcuttur.
Bazı türler ortalama 400 – 500 metre öteden kan kokusunu alacak kadar hassastır, ama bu kokunun da onlara anında ulaşıp saldırma içgüdülerini tetiklemesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Yaşayan balıkların en büyüğüdür ve bilinen en büyük balina köpek balığı 18,7 metre ve 42 tondur.
Köpek balığı yemek vücudun ağır metalle ve zehirle dolmasına yol açar. Bu yüzden tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Köpek balığının avlanması yalnızca insan sağlığı için değil, deniz ekosistemi için de oldukça zararlıdır. Nesli tükenme tehlikesi olan köpek balıklarının avlanması ve satılması yasaktır.
Kum köpekbalığı, büyük cüsseli olmasına rağmen ılımlı bir tür ve insanlara saldırdığı yönünde bir vaka kaydı bulunmuyor. Akdeniz Koruma Derneği, Boncuk Koyu'nda 2013 yılından bu yana kum köpekbalığının izlenmesi ve denizel biyoçeşitliliğin korunması için çalışıyor.
Akdeniz'de köpekbalığı görmek oldukça ender rastlanan bir durumdur. Bunun nedeni köpekbalıklarının genellikle balık, fok, kalamar ve diğer deniz hayvanlarını avladıkları daha derin ve soğuk suları sevmeleridir. Yaklaşık 400 köpekbalığı türünden sadece 47'sinin daha sıcak olan Akdeniz'de bulunmasının nedeni de budur.
Marmara Denizi'ne açılan balıkçının ağlarına camgöz cinsi köpek balığı takıldı. Altıntaş Mahallesi'nden denize açılan balıkçı Cevat Şen'e ait teknenin ağlarına yaklaşık 3 metre boyunda camgöz cinsi köpek balığı takıldı. Tekneye alınarak kıyıya getirilen balığa, çevredekiler ilgi gösterdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri