Türkiye'de bulgur üretimi ve ihracatının yarısı, Gaziantep'te yapılıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen buğday, hasadı yapıldıktan sonra işlenmek üzere Gaziantep'teki tesislere getiriliyor.
Türkiye‟de başlıca bulgur üretimi, 1990 yılı itibari ile, sırasıyla en yüksek Karaman ve Gaziantep, daha sonra İçel ve Çorum‟da gerçekleşmiştir.
Bulgur nerede meşhurdur? =Güneydoğu Anadolu bölgesinde meşhurdur. =Gaziantep'de meşhurdur.
Türkiye'de bulgur üretiminin yüzde 70'e yakını Gaziantep'te gerçekleştirilmektedir. Gaziantep günümüzde bulgur teknolojilerinde ve üretiminde merkez konumundadır.
Tarihi. Önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağı olan bulgurun kökenini yüksek ihtimalle Orta Doğu'dur. Bulgurun yapımında kullanılan antik yöntemin ise günümüz Güneydoğu bölgesine dayandığı düşünülmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
karamanda konuşlanmış bulgur fabrikası kalite olarak dünya sıralamasında ilk sıralara oynamaktadır.
Araştırmalar bulgurun rengi ne kadar sarıysa, ne kadar parlaksa, işlenme oranının o kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Bunun sonucunda bulgurun en önemli bileşenlerinden biri olan lif oranı, besin değeri ve lezzeti düşüyor.
İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun belli yerlerinde, bu bulgur çeşidi daha fazla tercih edilmektedir. Pilavlarda, dolmalarda, çorbalarda, salatalarda kullanılabilir.
Esmer bulgur oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir gıdadır.
Başbaşı bulgur; bulgurun taş değirmende kırılmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Taş değirmende kırılan bulgur, diskli ve çekiçli değirmenlerde kırılan bulgurdan farklı olarak, bulgurun doğasına uygun olarak üretilmekte, böylece asıl lezzetini ve kokusunu koruyabilmektedir.
Firik bulgur daha çok Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine özgü bir üründür. Firik buğday tanelerinin bulunduğu bölümün ateş üzerinde kavrulması yardımıyla yapılır.
Bulgurlar genellikle üretim aşamalarında yıkanıp kurutularak paketleniyorlar. Bu yüzden aslında tariflerde kullanmadan önce yıkamanıza pek de ihtiyaç yok. Özellikle ince bulgurlar suyla bir süre temas ettikleri durumlarda çabuk bir şekilde şiştikleri için yıkamanıza hiç ihtiyaç duymayan bir malzeme.
Olgunlaşmaya yakın genç buğday başaklarının içinde bulunduğu kılçıklı kısmın ateş üzerinde kavrulması ve avuç içinde ovuşturularak buğday tanesinin üzerindeki kabuğun çıkması ile ortaya çıkan buğday tanelerine verilen isimdir firik.
Glüten hassasiyeti olan kişilerin bulguru tamamen kesmesi gerekiyor. Bu husus kitapta özellikle belirtilmiştir. Kitapta “Bulgurun 2-3 kaşık tüketilmesi tavsiye ediliyor. Tabaklar dolusu bulgur pilavı yiyenler kilo veremiyor” denilmektedir.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Lif içeriği beyaz pirinç ve makarnaya oranla daha yüksektir. Bulgur magnezyum ihtiyacımızı da önemli ölçüde karşılar. Magnezyum kas kasılmasını ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünü kontrol eder. Bu nedenle sporcular için de ayrı bir öneme sahiptir.
Seçenekler: 1 kg25,11 TL/kg. 2.5 kg29,96 TL/kg.
MİDYAT BULGUR (İNCE PİLAVLIK BULGUR)
Köftelik ve pilavlık bulgurun boyları arasında yer alan, belli yörelerde çorba yapımında kullanılan bulgur çeşididir. Bu bulgur ayrıca klasik salataları süslendirmek ve lezzet katmak için de kullanılmaktadır.
1000-900'lü yıllardan beri buğdayın kaynatılıp kurutularak tüketilen halidir. Tam tane bulgur geleneksel yöntemlerle yapılan bulgurun kırılmamış şeklidir. TAM TANE PİLAVLIK BULGUR. ALERJEN İÇERMEKTEDİR.
Organik tarım koşullarında ürettiğimiz organik pilavlık bulgur, zehirsiz ve pestisitsiz olan genetiği ve besin değerleri korunmuş atalık tohum buğdaylarından taş değirmende geleneksel olarak kırılmıştır. İçeriğinde yüksek miktarda lif oranı barınmaktadır.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi, farklı boyutlardaki taneciklerinin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan oldukça değerli ve besleyici, yarı hazır bir gıda maddesidir.
Karapınar'da kurulan ve geçtiğimiz günlerde üretime başlayan Torku Bulgur Fabrikasının mevcut alanı 120 bin, proje alanı 62 bin, kapalı alanı ise 24 bin metrekareden oluşuyor. 36 bin ton buğday stoklama kapasitesine sahip fabrika günlük 120 ton buğday işleyecek ve 90 ton bulgur üretecek.
1978 yılından bu yana Gaziantep'te bulgur üreten Özsarı Gıda Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Sarı, kı.. Özsarı Bulgur Atılımda! 30 yılı aşkın bir süredir bulgur üretimi yapan Özsarı, son yıllarda yaptığı atılımlarla mevcut kapas.. ÖĞREN!
1935 yılında taş değirmenle üretimine başlanan bulgurun bugünkü öyküsünde, başarılı Ar-Ge çalışmaları ve yüksek teknolojik üretim modellerinin yanı sıra, şirketin sahipleri İhsan Duru ve Emin Duru tarafından, aynı zamanda 85 yıllık baba mesleği geleneksel taş değirmen üretimine de sahip çıkılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri