Ülkemizde kırmızı mercimek yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilirken, yeşil mercimek Orta Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemiz mercimek üretiminin %87'sini oluşturan kırmızı mercimek üretiminin % 77'lik kısmı Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerinde gerçekleştirilmektedir.
Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. 100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır. Yeşil mercimekten daha düşük kaloriye sahip olan kırmızı mercimek diyetlere daha çok tercih edilmektedir.
Ana vatanı Asya olan kırmızı mercimek yetiştiriciliği daha çok Kanada, Hindistan, ABD, Avusturya gibi ülkelerde müsait olması ile bilinirken, Türkiye'de daha çok Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde yetiştiği bilinir.
Yeşil Mercimek En İyi ve En Çok Nerede Yetişir? Dünyada en çok Kanada, Avustralya, Hindistan ve ABD'de yetişir. Türkiye'de ise en çok; Nevşehir, Aksaray, Konya, Manisa, Ankara, Çorum ve Yozgat şehirlerinde yetişir.
Şanlıurfa 949 bin dekar ile birinci, Diyarbakır 632 bin da ile ikinci, Mardin 277 bin da ile üçüncü sıradadır. Yeşil mercimek İç Anadolu Bölgesi'nde yoğunluk kazanmıştır. 2019/20 üretim yılında Yozgat 164 bin da ile birinci, Konya 105 bin da ile ikinci, Kırşehir 33 bin da ile üçüncü sıradadır.
İlgili 33 soru bulundu
"Dekar başına verim 225-290 kilogram aralığında"
Bu da bizim bölge şartlarına göre iyi. Bölgeye göre dekar başına verim 225-290 kilogram aralığında.
Ülkemizde ise Ege ve Güney Anadolu bölgelerinde siyah mercimek yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Kırmızı mercimekte diğer bakliyatların aksine yeni mahsulünde taneler serttir, geç pişer. Bu sebeple belli bir müddet eski mahsulün tüketilmesi gereklidir. Mercimek satın alırken içerisinde beyaz, hastalıklı, delikli, hasarlı ve yenik tanelerin olmaması gerekmektedir.
Çok yüksek seviyede su ihtiyacı olmadığından hafif yağmurlar dahi mercimeği doyuracaktır. Bazı bölgelerimizde çok kurak geçen yetiştirme dönemlerinde sulama ihtiyacı ortaya çıkabilir. Aşırı kurak geçen dönemlerde mercimeğin 1-2 defa sulanması uygun olacaktır.
Kanada, yılda 2.092.136 ton üretim ile dünyanın en büyük mercimek üreticisidir. Hindistan 1.620.000 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » En iyi kırmızı mercimek hangisi? Güneydoğu Anadolu bölgemizin bereketli toraklarında, Anadolu güneşi ile yetişen kırmızı mercimekler besin değeri, lezzeti ve kıvamıyla ithal mercimekten oldukça üstün. Duru Kırmızı mercimek %100 yerlidir, kıvamı ve lezzeti oldukça iyidir.
Seçenekler: 500 gr41,58 TL/kg. 1 kg29,56 TL/kg.
Mercimeğin kültüre alınışı tarımın başlangıcına rastlamaktadır. Kuzey Suriye'de Mureybit kazılarında bulunan yabani mercimek örneklerinin M.Ö. yaklaşık 10500 yıllarına ilişkin olduğu saptanmıştır. En eski Hacilar (Turkiye), Ramad (Suriye), Jarmo (Irak), Jericho (Filistin), Beidha (Ürdün) ve Ali Kosh (Iran) M.Ö.
Bu bakımdan ülkemizde Karadeniz Bölgesi dışında kalan her yerde mercimek yetiştirilebilmektedir. Mercimek çeşitleri arasında en fazla yetiştirilen ise kırmızı mercimektedir. Bu üretimin %70'lik diliminden fazlası; Şanlı Urfa, Mardin ve Diyarbakır çevresinde gerçekleştirilmektedir.
Yerli kırmızı mercimeğin ambalajının arkasında menşei: Türkiye yazıyor. İthal kırmızı mercimeğin arkasına Kanada veya Avustralya yazıyor.
Yeşil mercimek bakliyat ürünleri içerisinde Duru'nun Türkiye menşeili olarak satmadığı tek üründür. Bunun en büyük sebebi ise bu üründe talebi karşılayacak kadar bir üretimin ülkemizde olmamasıdır. Bu nedenle ithal yeşil mercimek kullanılmaktadır.
Mercimek Yetiştiriciliğinde Gübreleme
Yüksek verim elde etmek için gübrelemede çeşitlilik tercih ediliyor. Dekara 4 kilogram N ve 4 kg P2O5 gübre veriliyor. Ayrıca 3-4 kilogram kadar K2O ve 10-15 kilogram kirece de ihtiyaç duyuluyor.
Mercimek fazla sulanmamalıdır. Fazla sulanan ya da yağış alan kırmızı mercimek kök kısmından çürümeye başlar. Yabancı otlar kırmızı mercimek ekimindeki en büyük düşmandır. Yabancı otlardan arındırılan kırmızı mercimek rahat bit şekilde hasat edilebilir.
Dekara atılacak tohum miktarı iri taneli pul mercimek için kışlıkta 14-15 kg, yazlıkta 10-12 kg arasında değişir. Küçük taneli mercimekte ise bu miktar kışlıkta 8-10 kg, yazlıkta 7-8 kg civarındadır.
Kırmızı futbol mercimek, mercimeğin dışında yer alan kabuğun soyulup iç mercimeğin pamuk yağı ile yağlanması ile oluşan kırmızı mercimek türüdür. Türkiye'de ve Dünya'da yaygın olarak tüketilen mercimek türü olup, Duru Bulgur sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen mercimeği kullanmaktadır.
Yerli ile ithal mercimek yapısal olarak aynı olmakla birlikte lezzet ve protein değeri olarak farklıdır. Mercimekte güneşlenme süresi arttıkça lezzeti ve besin değeri artar. Dolayısıyla yerli ürün daha lezzetli ve yüksek oranda proteine sahiptir.
Kısa sürede pişen kırmızı mercimek genellikle çorba yaparken veya salata ve köfte yapımında kullanılır. Sarı mercimek de nişasta açısından zengindir ve kabuksuzdur. Demir yönünden en zengin mercimek olduğu söylenir. Haşlandığında kolayca dağılan sarı mercimek çorba ve püre yapımında kullanılır.
Yeşil mercimek diğer mercimek çeşitlerin göre daha sağlıklı olarak bilinmektedir. Yarım bardak pişmiş mercimek şu besin değerlerini içerir: Kalori: 140. Yağ: 0.5 gram.
Türkiye'de önemli bölümü Uşak, Manisa ve Kütahya'da yetişirilen sarı mercimekte yağış dengesizlikleri ve verim düşüklüğü nedeniyle üretimin hızla azaldığı, türün iklim değişikliğine adaptasyonu için ıslah çalışması yapılması gerektiği bildirildi.
Tarım Kredi Birlik, Yayla, Migros, Reis, Duru gibi markalar tarafından sunulan çeşitler arasından ihtiyaçlarınızı karşılayanları tercih edebilirsiniz. Mercimek 1 kg, 5 kg, 10 kg, 25 kg ağırlığındaki ürünlerden gereksinimlerinize ve tüketim alışkanlıklarınıza uygun olanları satın alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri