"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
"Egemen arpa, Akşir buğday çeşidimiz. Kuraklık ve hastalığa dayanıklı tohum çeşidini ürettik. Hiç su vermedik, diğer tohumlara göre verimi daha yüksek çıkacak.
Çorum'un Alaca ilçesine bağlı İsahacılı köyünde ilk kez büyük bir alanda ekilen yerli tohum Hüseyinbey'in hasadı, 20 Temmuz Pazartesi günü gerçekleştirilecek. Çiftçi Orhan Arslan'ın yaklaşık 40 dönümlük alanda ektiği Hüseyinbey'den yüksek verim alınması bekleniyor.
Normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atıl- maktadır.
Ovidio. Yüksek verim potansiyeli ve yüksek kalite değerlerine sahip çeşit,hastalıklara ve soğuğa karşı toleranslıdır.
İlgili 37 soru bulundu
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
1 dönümden kaç ton buğday çıkar derseniz yağışın bol olmadığı ya da zamansız olduğu vakitlerde ve de sulama yapılmayan tarlalarda, gübrelemeye bağlı olarak değişmekle beraber yaklaşık olarak 1 dekardan asgari 10 kile yani 300 kilo civarında buğday alırsınız.
Üst gübrelemeyi bir defada yapan üreticiler %26 N CAN gübresini veya %46 N ÜRE gübresini tercih etmelidir. Üst gübrelemeyi iki defada yapan üreticiler ilk gübrelemede ÜRE veya CAN kullanmalı, ikinci gübrelemede %26 N CAN veya %33 N Amonyum Nitrat kullanmalıdırlar.
Buğdayda dengeli bir gübreleme yapmak için gübre mutlaka toprak tahlilleri neticesine göre Page 2 atılmalıdır. Buğdaylara bölgemizde saf madde olarak dekara 6-8 kg. Fosfor, 16-18 kg.N(Azot) kullanılmalıdır. Fosforlu gübrenin tamamı ile ekimle birlikte verilmelidir.
Allah (c.c), İslam yolunda mallarını harcayanların durumunu, çiftçinin yetiştirdiği bir buğday tanesine benzetiyor.Öyle bir buğday tanesi ki; 7 başak veriyor. Her başakta 100 dane var.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünün yapmış olduğu resmi verim denemelerinde ALBAYRAK özellikle kıraç arazi şartlarında yüksek verime sahip olmuştur. Dekara atılacak tohumluk miktarı mibzer ile ekimde 22-25 kg/da önerilir.
Buğday ülkemizde hemen hemen her alanda yetiştirilebilen bir tahıl ürünüdür. Buğday ekim alanları ve verimlilik paralellik göstermektedir. 2017 verilerine göre buğday ekiminin ve verimlinin en çok olduğu iller; Konya, Diyarbakır, Ankara, Şanlıurfa, Tekirdağ, Mardin, Yozgat, Adana, Çorum, Sivas olarak sıralanmaktadır.
HÜSEYİNBEY çeşidimizin verimi 600 kg/da ile 1050 kg/da arasında değişmiştir. Sulanan ve yağışın yüksek olduğu şartlarda verim çok yükselmektedir.
Yozgat'ın Yerköy ilçesi Kumluca köyünde kendisine ait 50 dönümlük kıraç tarlada su ve gübre kullanmadan domates, biber, salatalık, patlıcan, kabak, kavun ve karpuz gibi ürünler yetiştiren Halil Salmanlı isimli çiftçinin başarısı görenleri hayrete düşürüyor. 810 santimetre yarıkların oluştuğu toprakta ürünlerini bir ...
genellikle tanenin koyu renkli ve sert olması protein miktarının yüksek olduğunu gösterir, sert ve koyu renkli olanlar yumuşak ve açık renkli olanlardan üstün kabul edilir. Buğday tanesi beyaz, sarı, sarımsı ve kırmızımsı renklerdedir.
Buğday Atlası'na göre, “Tahıl ambarı” olarak bilinen Anadolu toprakları bugün 23 yabani buğday türüne ve 400'den fazla kültüre alınmış buğday çeşidine ev sahipliği yapıyor.
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
Yani torf gübresi dünyada şuanda bilinen en değerli biyolojik organik gübresidir" dedi. Gübre sayesinde kış aylarında yaz kalitesinde meyve üretilebileceğinin altını çizen Aşçı; "Bu gübre uzun yıllar boyunca göllerin dibinde biriken bitki artıklarının mikroorganizmalardan oluşan bir gübre çeşididir.
Buğday güz mevsiminde ekilir, kış mevsiminde büyür ve yaz aylarında da hasat işlemleri gerçekleştirilir. Mart ayı uygun hava ve toprak şartlarını sunmadığı için ekim için tercih edilmez.
Üst gübreleme, kardeşlenme döneminde başlayarak, sapa kalkma dönemine kadar yapılan gübrelemedir. Bu şekilde buğday gübreleme işlemi için yapılacak olan üst gübreleme, yağışı az olan yerlerde sadece bir defa, yağışı yeterli olan ve sulama yapılabilen yerlerde iki defa yapılmalı, aksatmadan uygulamalıdır.
Buğdayda Şeker Gübre Kullanımı
Buğdayda azotlu gübre kullanımına ilişkin bir çok sonuç olmakla birlikte en optimum kullanımın; azotun yarısının ekimle birlikte diğer yarısının ise ilkbaharda sapa kalkma döneminden önce verilmesi olduğu kabul edilir.
%26 CAN gübresini buğday ürünü için kardeşlenme (Ocak-Şubat) ve sapa kalkma (Şubat-Mart) dönemlerinde kullanabilirsiniz.
Ekmeklik Buğday Fiyatı: 6.045 TL/Ton (Geçen hafta: 5.834 TL/Ton) Makarnalık Buğday Fiyatı: 6.679 TL/Ton (Geçen hafta: 6.290 TL/Ton)
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2022 yılı buğday ve arpa alım fiyatlarını güncelledi. Buna göre ekmeklik buğday alım fiyatı 6050 liradan 6450 liraya, arpa ise 5500 liradan 5700 liraya çıkarıldı.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle halk arasındaki adıyla “beyaz ekmek”teki kepek oranının artırılması, 100 kilogram buğdaydan elde edilen 78 kilogram unun tümünün ekmek yapımında kullanılmasını sağlayacak. Şu anda yürürlükte olan 0,55 kepek oranında un, 100 kilogram buğdaydan alınan 68 kilogram unla üretiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri