türkiye'de kulüpler dernek statüsünde olduğu için satılamaz. ha satılması istenen kulüpler galatasaray, fenerbahçe, beşiktaş ise durum daha da komik.
Futbol, Türkiye'de profesyonel olarak spor dalı olarak görülen tek alandır. Bu sebeple futbol kulüpleri TTK hükümlerine göre şirket kurabilir veya şirketler tarafından satın alınabilir.
Vefa Küçük'ün başkan olduğu Divan Kurulu'ndan şu açıklama yapıldı: "Fenerbahçe Spor Kulübü Dernek statüsünde yönetiliyor. Bir de Fenerbahçe Futbol AŞ var. Fenerbahçe Futbol AŞ'in ne olursa olsun yüzde 51'i kulüpte olması gerekiyor. Bu nedenle Fenerbahçe'nin satılma şansı yok.
Futbol kulübü kurma maliyeti, bulunduğunuz ile göre değişiklik gösterecektir. İllere göre tescil ücreti 15000 TL, 7500 TL, 35000 TL ve altı olarak devam etmektedir. Bu ücret her yıl TFF tarafından belirlenmektedir.
türkiye'de spor kulüplerinin çoğunluğu dernek olmakla birlikte üç büyük futbol takımının oransal olarak büyük bir kısmı anonim şirkettir. anonim şirket ve dernek olarak ikili yapının, bazı faaliyetlerin 'şirket' bazılarının 'dernek' statüsünde yapıldığı kulüplerde , tek çatıya geçilmesi halinde satış mümkün olacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
galatasaray'ın satılması yasal olarak mümkün değildir. zaten camia da izin vermez. aynı durum fb, bjk ve ts için de geçerlidir. bu kulüpler dernek statüsünde çünkü.
türkiye'de kulüpler dernek statüsünde olduğu için satılamaz.
Spor kulübü kurmak için aynı amaç etrafında toplanmış olan en az 7 kişinin kuruluş dilekçesi ve kuruluş bildirim formu doldurarak, hazırlamış oldukları kulüp tüzüğü ( Her sayfa üyeler tarafından imzalanacak) ile birlikte Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Genel anlamda spor kulüplerinin ve özelde futbol kulüplerinin ana gelir ve harcama kalemleri bakıldığında, gelirler olarak; reklam ve sponsorluk gelirleri, yayın haklarının satışından elde edilen gelirler. Bilet satışı ve stadyum işletme gelirleri ve ürün gelirlerinde oluşmaktadır.
Yasa diyor ki; "Gerektiğinde sporu teşvik etmek amacıyla, amatör spor kulüplerine ayni ve nakdi gerekli desteği sağlar.” Dikkat edilecek olursa, bu destek yasada “amatörle” sınırlandırılmıştır. Hiçbir belediyenin futbol takımı kurması ya da herhangi bir futbol takımına sponsor olması görevi değildir.
TFF Süper Lig ekiplerinin 2021-2022 sezonu piyasa değeri güncellendi. Buna göre, 3.97 milyon Euro ile Fenerbahçe ilk sırada yer alırken, Beşiktaş, 3.48 ile ikinci, Galatasaray 3.39 ile üçüncü ve Trabzonspor 3.52 ile dördüncü sırada yer aldı.
Bu nedenle kulüp başkanının yapması gereken iş ve çalışmaları 1934 yılındaki yeni tüzük düzenlenene kadar genel sekreterler başkan gibi üstlenmişlerdir. Bu gerçekler çerçevesinde Sayın Ali Koç Fenerbahçe Spor Kulübü'nün tarihteki 33. başkanıdır.
Cimbom, son transferleriyle yeni bir rekorun sahibi oldu. 215.98 milyon Euro kadro değerine sahip Galatasaray'ı, 179.8 milyon Euro ile Fenerbahçe izlerken, Beşiktaş 99.3 milyon Euro ile üçüncü, Trabzonspor 94.78 milyon Euro ile dördüncü sırada yer aldı.
IFFHS'nin yayımladığı raporda Türkiye temsilcileri oldukça gerilerde kaldı. 2021 yılının son dönemecinde UEFA Avrupa Ligi'nde grup aşamasını namağlup lider olarak tamamlayan Galatasaray, listenin 46. sırasında yer alarak Türkiye'nin 2021 yılındaki en başarılı kulübü oldu.
Süper Lig'in kurulduğu 1959 yılından günümüze kadar ebedi puan durumunda Fenerbahçe 1. sıradadır.
Kulüp başkanlarına ödeme yapılmıyor. Avrupa'daki gibi kulüplerde şirketleşme olmadığı için almıyorlar. Sadece sportif direktörler özel görevlendirme ile kulübe getirildiği için onlar maaş alıyor.
Bir Premier Lig futbolcusunun ortalama maaşı haftada 60,000 sterlinin biraz üzerindebu da yılda 3 milyondan fazlaya tekabül ediyor. Premier Lig futbolcuları en yüksek ücretli; alt bölümler çok daha az alır. Şampiyona ücretleri haftada 4,000 sterlinin biraz üzerinde, bu da yılda yaklaşık 200,000 sterlin.
Spor kulübü kurmak istiyorsanız, diğer kulüplerde olduğu gibi dernek kurmanız gerekmektedir. Dernek kurmak için kuruluş bildirim formunu doldurmak ve spor kulübüne özel olarak hazırlanmış olan kulüp tüzüğünü, kurucu üyelerle birlikte imzalayıp il sivil toplumla ilişkiler müdürlüğüne teslim etmeniz yeterlidir.
Futbol, on birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporudur.
Spor kulübü kurmak için faaliyet gösterdiğiniz spor dalı branşında ya da branşlarında sporcu yetiştirmek, müsabakalara katılmak için 5253 sayılı dernekler kanunu kapsamında dernek kurmak gerekmektedir.
Yürürlükte olan Gelir Vergisi Kanunu'na göre Süper Lig'de oynayan futbolcular yüzde 15, bir alt ligdeki kulüplerde oynayan futbolcular yüzde 10, diğer kulüplerde oynayan futbolcular ise yüzde 5 vergi ödüyor.
Sporcular için yeni vergi oranları
%15 uygulanan bazı oranlar, %20 yapıldı. Belli şartlarda gelir vergisi beyannamesi verme yükümlülüğü getirildi. Buna bağlı olarak, 2023 yılı için yıllık 1.900.000 TL'den daha fazla geliri olan sporcu yıl sonunda gelir vergisi beyannamesi verecek ve ek vergi ödeyecek.
MADDE 3- (1) Spor kulüpleri, spor faaliyetlerine katılmak amacıyla gerçek veya tüzel en az yedi kişi tarafından kurulur. (2) Spor kulübü kurmak için kuruluş bildirimi, tüzük ve gerekli diğer belgelerle birlikte Bakanlığa başvuruda bulunulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri