Yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Temmuz 2023 için 11 bin 525 liradır. Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutardır.
EKİM 2023 AÇLIK ve YOKSULLUK SINIRI 13,684 TL.
Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutardır. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 44 bin 718 lira olarak gerçekleşmiştir.
Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 12.198,04 TL oldu.
Gıda madde fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Şubat 2023 için 11 bin 175 liradır.
İlgili 18 soru bulundu
Türk-İş'in, her ay gerçekleştirdiği "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın Temmuz 2023 sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı asgari ücreti aşarak 11 bin 658 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise 37 bin 974 lira olarak hesaplandı.
EKİM 2023 AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI
DÖRT KİŞİLİK AİLENİN GIDA ve DİĞER TÜM TEMEL HARCAMALARI İÇİN HANESİNE GİRMESİ GEREKEN TOPLAM GELİR TUTARI (YOKSULLUK SINIRI) 44.573 TL! OLDU.
Almanya'da yoksulluk sınırı için baz alınan gelirin geçen yıl tek başına yaşayan bir kişi için ayda net 1250 euro olduğu aktarılan açıklamada, bu gelirin 14 yaş altı iki çocuğu olan iki yetişkin için aylık net 2 bin 625 euro olduğu belirtildi.
Yoksulluk sınırı, genel olarak normal bir yetişkin kişinin kabul edilebilir seviyede hayatına devam edebilmesi için bir yıl zarfında tüketebileceği kaynakların değeri toplanayarak hesaplanır. Gıda, giyim, konut (kira, su, elektrik, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar göz önünde bulundurulur.
EKİM 2023 AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI
DÖRT KİŞİLİK AİLENİN GIDA ve DİĞER TÜM TEMEL HARCAMALARI İÇİN HANESİNE GİRMESİ GEREKEN TOPLAM GELİR TUTARI (YOKSULLUK SINIRI) 44.573 TL! OLDU.
AÇLIK ve YOKSULLUK SINIRI
TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) çalışanların geçim şartlarını otuz üç yıldan bu yana aralıksız olarak her ay düzenli olarak yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasıyla ortaya koymaktadır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı için yıllık 35 bin 493 lira eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'sini dikkate alarak belirlediği “yoksulluk sınırı”na göre, göreli yoksulluk oranının geçen yıl değişmeyerek yüzde 14,4 olduğunu açıkladı.
Yoksulluk sınırı ise 41 bin 651 TL. Ancak en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL, en düşük memur maaşı ise 22 bin TL. Bu, milyonlarca işçi ve emeklinin açlık ve yoksulluk sınırında geçimini sağlamaya çalıştığı anlamına geliyor.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), 2023 yılı Ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 17 bin 803 TL'ye yükseldi.
DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR? Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. Son olarak en düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltildi. Ara zam ile birlikte en düşük yüzde 50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu.
Fakirlik belgesi, maddi yardıma ihtiyaç duyan yoksul vatandaşlara yardım etmek amaçlı kamu kurum ve kuruluşlardan gerekli yardımların yapılabilmesi için verilen resmi bir belgedir. Halk arasında da buna fakirlik kâğıdı olarak da isimlendirilmektedir.
İnsan nüfusunun % 46'sı yani iki milyar beş yüz milyon insan Dünya Bankası tarafından belirlenen günlük 2 ABD doları olan yoksulluk sınırının altında yaşarken, bir milyar iki yüz milyon insan ise günlük 1 ABD doları olan açlık sınırının altında yaşamını sürdürmektedir.
Yoksulluk veya fakirlik, günlük temel ihtiyaçların tamamını veya büyük bir kısmını karşılayacak yeterli gelire sahip olmama durumudur. Özellikle, yiyecek, içecek, barınma, giyim-kuşam gibi temel ihtiyaçlara zor erişmek veya erişememek yoksulluk olarak tanımlanabilmektedir.
BM Kalkınma Programına (UNDP) göre yoksulluk, yalnız kişilerin gelir düzeyindeki azalma değil; hastalık, cehalet, temel sosyal hizmetlerden mahrum kalma; kısaca insan yaşamını etkileyen çok boyutlu bir kavram (UNDP, 2008) olarak kabul edilmiştir.
YOKSULLUK ORANI ARTTI
Yoksul sayısı 2020'de 2019'a göre 3.3 milyon artarak 37.2 milyona ulaştı. ABD'de 4 kişilik aile için 2020'de yoksulluk sınırı yıllık 26 bin dolar gelir olarak belirlendi.
Almanya'da bir işe girmek için maaş eşiği yılda brüt 43 bin 800 euro'ya (vergi öncesi) düşürülecek, bu da ayda brüt 3 bin 650 euro'ya denk geliyor. Bu rakam, yıllık brüt 58 bin 400 euro sınırından ayda yaklaşık 4 bin 860 euro daha düşük.
Rapora göre Fransa'da yoksulluk sınırının altında yaşayanların sayısı son 10 yıldır artırıyor. Observatoire tarafından yayınlanan raporda yoksulluk sınırı için 855 Euro ölçü olarak alındı. Bu miktar Fransa'da ortalama gelirin yarısına denk geliyor.
Türkiye'de nüfusun yüzde 60,4 dolayında kesiminin, yani 51 milyon 600 bin kişinin açlık sınırının altında yaşadığı tespit edildi. BM 2023 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu'nun Sıfır Açlık hedefine yönelik verilere göre; Türkiye'nin yetersiz beslenme yaygınlığı oranı yüzde 2,5.
Yoksulluk sınırı da, bir ayda 1095 TL birden artarak 44 bin 718 TL'ye yükseldi. DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), Ekim 2023 dönemi açlık yoksulluk sınırı raporunu açıkladı.
Yoksulluk sınırının hesaplanması ya da belirlenmesi, genelde normal bir yetişkin bireyin kabul edilebilir bir yaşam sürmesi için bir sene zarfında tüketeceği tüm kaynakların değerinin toplanmasıyla bulunur ve zamanla enflasyon oranında artış arz ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri