En çok Karadeniz, Azov Denizi, Marmara Denizi ve Akdeniz'de yaşamaktadır.
Karadeniz'in incisi, balık tezgahlarının gözdesi hamsi, anavatanı Karadeniz'e İstanbul'dan kamyonlarla gönderiliyor.
Karadeniz yöresi ile özdeşleştirilen hamsi balığı, aynı zamanda Marmara Denizi, Akdeniz ve Azov denizinde de yaşamakta olan bir balık türüdür.
Hamsi özellikle Karadeniz ve Azak Denizi'nde bol miktarda bulu- nan bir balık türü. Bu balığın Karade- niz'deki türleri, Engraulis encrasico- lus ponticus ve Engraulis encrasicolus maeticus.
Nisan ayında da yumurtlamak üzere Karadeniz'e çıkar. Ayrıca Marmara hamsisi denilen yalnız Marmara'da çıkan daha küçük ve göç etmeyen bir hamsi türü de vardır. Aynı tür Kuzey Ege'de de bulunur.
İlgili 21 soru bulundu
Marmara Denizi Canlıları
Ayrıca geçici olarak tanımlanacak balıklar da vardır. Halen deniz içerisinde, hamsi, sardalya, istavrit, kefal, deniz yıldızı, lüfer, karagöz, palamut, izmarit, mezgit, çipura gibi balıklar yaşamaktadır.
Marmara Denizi'nde hamsi çok bol. Göz ve radarlarla yapılan gözlemlerde bazı bölgelerde daha yoğun görünüyor. Gözlemlediğimiz kadarıyla şu anda Marmara Denizi'nde bol miktarda hamsi görülüyor.
Kilosu 70 ila 80 TL arasında değişiyor.
Karadeniz'de palamut yerini hamsiye bıraktı
KARADENİZ'de, av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle 'Vira bismillah' diyen ve denize açılan balıkçıların ağları, palamudun ardından hamsiyle doluyor. Rize'de hamsinin kilosu, iriliğine göre 20- 60 liradan satılıyor.
Hamsi, subtropikal iklim denizlerinde 400 metre derinliğe kadar olan alanda yaşayan oseanodrom bir tuzlu su balığıdır. En iyi uyum sağladığı su sıcaklığının 21 °C olduğu kabul edilmektedir. En çok Karadeniz, Azov Denizi, Marmara Denizi ve Akdeniz'de yaşamaktadır.
Hamsi, yerel adıyla "Karadeniz hamsisi" olarak tescillenirken, balık, "vücudunun sırt kısmı siyaha yakın yeşilimsi, karın kısmı gümüşi beyaz ve yan tarafları parlak" şeklinde tarif edildi.
Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.
Marmara hamsinin sırt rengi diğerinden daha açık ve beyaza yakın bir renk tonu vardır. Diğer yandan Karadeniz'den çıkan hamsinin vücudunun sırt kısmı siyaha yakın yeşilimsi, karın kısmı gümüşi beyaz ve yan tarafları parlak oluyor” diye anlattı.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir.
Hamsi Hamsi sürüleri Eylül ayı sonlarında Azak Denizi'nden Doğu Karadeniz'e göeç eder. Ekim ayının ikinci haftası av mevsimi açılır. Göçlerini batıya doğru sürdüren hamsi sürüleri Kasım ayı ortalarından itibaren Marmara Denizi'nde görülmeye başlanır.
Sedat Gönener, hamsinin bol ve lezzetli olabilmesi için kulağına kar suyunun kaçması gerektiğini belirterek, “Çünkü hamsi soğuk havayı sever. Eğer hava şartları uzmanların dediği gibi soğuk olursa hamsi de bol olur. Hamsi için deniz suyu sıcaklığının 10 derecelerde olması gerekiyor.
Kaynak: University of Delaware. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Levent Bat, 'beroe ovata' adlı bir tür deniz anasının, başta hamsi ve çaça olmak üzere çeşitli balık stoklarının artmasına neden olduğunu söyledi.
Karadeniz Mutfağı'nın temel gıdası olan hamsi, Atlas Okyanusu'nun kuzeydoğusunda, Akdeniz, Marmara ve özellikle Karadeniz ile Azak Denizi'nde çok geniş sürüler halinde yaşar. Türkiye'de avlanan tüm deniz balıklarının yarısından çoğunu hamsi oluşturur.
Büyüğüne kofana, küçüklerine sarıkanat, çinakop ve defne yaprağı denir. Muamele istemez, sadece ızgara yeter. Bir coğrafyaya 'kimlik' olacak kadar yakışmıştır; onsuz Karadeniz düşünülemez. Karadeniz hamsisi Marmara hamsisinden daha lezzetlidir.
Dünyanın en pahalı yiyeceği olan ve kilosu 85 bin TL olan havyarın üretildiği Mersin balığı, Fırat Nehri'nde kurulan kapalı havuzlarda yetiştirilmeye başlandı.
Bununla beraber ortalama olarak dört kişiliktir denebilir. Bir porsiyon hamsi kaç kg? Pişmiş bir porsiyon pişmiş hamsinin 150-200 gram arasında gelmesi beklenir.
Tezgâhlarda en ucuz balık, şu an yenme mevsimi olan sardalye.
etsizdir. latince adı engraulis pichrasicolus. gürcistan hamsisine verilen isim.
Halen Karadeniz'de barbun, çaça, hamsi, iskorpit, isparoz, sarı kuyruk istavrit, karagöz istavrit, kalkan, kaya balığı, kefal, levrek, lüfer, palamut, tirsi, tekir, vatoz, sardalya ve zargana olmak üzere 19 tür balığın avlandığını kaydeden Yrd.
Palamudun ardından tezgahtaki yerini alan hamsi, kilogramı 25-30 liradan satışa sunuluyor. Tarihi Saathane Çarşısı'nda balıkçılık yapan Mustafa Kıyak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balık satışlarından memnun olduklarını ifade etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri